Nogomet

Mombaerts zaboravio na Sertića

Maja Giljanović • ponedjeljak, 01.03.2010.
Mombaerts zaboravio na Sertića
Foto: EPA

Izbornik U-21 reprezentacije Francuske Eric Mombaerts objavio je redizajnirani popis 22 igrača za prijateljsku utakmicu protiv Hrvatske nakon što su mu Marvin Martin i Yann M'Vila otkazali zbog ozljeda. Mombaerts na sutrašnju utakmicu u Reimsu ni četiri dana nakon inicijalno objavljenog popisa nije pozvao pet puta U-21 francuskog i potencijalnog hrvatskog reprezentativca Gregoryja Sertića.

U utorak u 20.50 atraktivnu prijateljsku utakmicu u Reimsu igraju U-21 reprezentacije Francuske i Hrvatske. Izbornik Espoirsa Eric Mombaerts za gostovanje je izabranika Dražena Ladića odabrao 22 igrača među kojima mjesta nije bilo za Gregoryja Sertića. Potencijalni hrvatski reprezentativac nije bio ni na prvom popisu 25. veljače ni na drugom četiri dana poslije nakon što su izborniku zbog ozljeda zadobivenih u subotu na utakmicama Le Championnata otkazali Marvin Martin (Sochaux) i Yann M'Vila (Rennes).

20-godišnjak je u svibnju prošle godine pozvan za turnir u Toulonu, debitirao je protiv Portugala, upisao je ukupno pet nastupa (zadnji protiv Poljske na prijateljskoj utakmici sredinom kolovoza), ali ovog puta je uzalud čekao na poštara. Laurent Blanc ga u Bordeauxu "dozira": u posljednje tri utakmice Žirondinaca dao mu je 20-ak minuta u polufinalu Liga-kupa protiv Lorienta i 20-ak u Le Championnatu protiv Saint-Etiennea (trijumf u Grčkoj protiv Olympiakosa je odgledao s klupe) i "svoje" će propustiti.

Francuski reprezentativci najvećim dijelom igraju u Le Championnatu. "Stranci" su David N'Gog (Liverpool), Steven N'Zonzi (suigrač Nikole Kalinića u Blackburnu), Armand Traore (suigrač Eduarda u Arsenalu), Eliaquim Mangala (Standard) i Jonathan Biabiany (Parma).

Najskuplji eksponat u francuskoj svlačionici je Parižanin senegalsko-gvinejskog porijekla Mamadou Sakho. U dobi od 17 godina najmlađi kapetan u povijesti PSG-a i najmlađi kapetan u povijesti Le Championnata uopće, danas 20-godišnji Sakho je na Transfermarktu procijenjen na devet milijuna eura, ali Parižani ga čuvaju kao kap vode na dlanu, produljili su mu ugovor do ljeta 2012. i bez pardona odbijaju sve prosce (Arsenal, Barcelona, Bayern).

Stoper je sjajnih fizičkih predispozicija (1,87 m), odličan u igri glavom, stalan član francuskih mladih selekcija (U-16, U-17, U-18, U-19), a Mombaerts ga je prvi put pozvao u kolovozu 2008. na prijateljskoj utakmici protiv Slovačke. Promoviran je u kapetana, a tepaju mu kao o sljedećem Marcelu Desaillyju.

Sjajan u 2010. je N'Gog. 20-godišnjem napadaču Redsa u krvi kola nogometni gen, rođak je Lyonovog reprezentativca Jean-Alaina Boumsonga, a za Liverpool je u Premiershipu odigrao 16 ligaških, četiri kup i četiri europske utakmice i dao ukupno u svim natjecanjima šest golova.

Izbornik Kameruna Paul Le Guen zbog N'Goga je trn u oku Francuskog saveza. Bivši trener PSG-a N'Goga je trenirao u tinejdžerskim danima u Parizu i ustrajan ga je dovabiti u očevu domovinu uz bok Samuela Eto'oa: "Laska mi poziv Kameruna, izuzetno sam počašćen, ali takva se odluka ne donosi preko noći. Treba mi vremena, moram pažljivo odvagnuti za i protiv".

Posebnu pažnju pobuđuje i Karim Ait Fana. 21-godišnjak se ulaskom Montpelliera u elitni rang (objeručke je pomogao, lani je odigrao 29 utakmica i dao šest golova) promovirao u jednu od potencijalnih zvijezda "velikih" Francuza. U debitantskoj sezoni u Le Championnatu odigrao je 24 od 26 utakmica u drugoplasiranoj ekipi ligi, postigao je četiri gola i iz utakmice u utakmicu ga skautiraju najveći europski klubovi.

Od igrača koji ovog puta nisu dobili poziv najviše u oči upada izostanak Gabriela Obertana (Man. United), a pozvani su golmani Mathieu Dreyer (Sochaux) i Kevin Olimpa (Angers), obrambeni Sebastien Corchia (Le Mans), Samuel Souprayen (Dijon) i Mapou Yangambiwa (Montpellier), veznjaci Etienne Capoue (Toulouse), Maxime Gonalons (Lyon), Younousse Sankhare (PSG), Franck Tabanou (Toulouse) i Damien Marcq (Boulogne) te napadači Anthony Modeste (Angers), Emmanuel Riviere (Saint-Etienne), Nolan Roux (Brest), Bakary Sako (Saint-Etienne) i Djamel Bakar (Nancy).

Francuska je u Skupini 8 nakon pet odigranih utakmica kvalifikacija za Europsko prvenstvo u Danskoj (od 12. do 25. lipnja 2011.) na drugom mjestu bodovno izjednačena s Ukrajinom. Pobijedili su Slovence u Velenju (3:1) i u Reimsu (1:0 u trećoj minuti nadoknade) te Maltežane u Ta'Qaliju (2:0), Ukrajinci su im uzeli bod u Guegnonu (2:2), a nisu pobijedili ni Belgiju (0:0) u Mouscronu.

Posljednju prijateljsku utakmicu s Tunisom u Toursu su sredinom studenog remizirali (1:1), a zadnjih sedam utakmica nisu okusili gorčinu poraza (od Čilea 0:1 u Toulonu sredinom lipnja). Hrvatska reprezentacija im je prva od tri prijateljske utakmice uoči nastavka kvalifikacija (Belgija im dolazi u kolovozu), a nakon Ladićevih izabranika ("Ovo je najljepša prijateljska utakmica u četiri godine koliko sam ja izbornik"), Francuzima će puls u svibnju dva puta u četiri dana opipati Urugvaj u Urugvaju.

EP 2024., skupina D

1Turska 814:7+717
2Hrvatska 813:4+916
3Wales 810:10012
4Armenija 89:11-28
5Latvija 85:19-143

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!