Košarka

Budućnost se još nada

Matej Milanović • srijeda, 03.03.2010.
Budućnost se još nada
Foto: Davor Sajko

Odigrano je i peto kolo druge faze po skupinama košarkaškog Eurochallengea. Između ostalih susreta valja izdvojiti pobjedu Budućnosti koja je slomila težak otpor Pesara. Crnogorci su tako, uz pomoć rezultata u drugom susretu, ostali u igri za prolaz iako ne ovise sami o sebi. U zadnjem kolu bit će veoma zanimljivo i u skupinama J i L...

U skupini I Göttingen je krajem prve i početkom druge četvrtine napravio seriju od devet poena i pobjegao na 27:16 protiv Krasnije Krilije. Rusi su krajem poluvremena došli i na -2, a na poluvrijeme su otišli sa zaostatkom od 42:39. Ipak, u trećoj dionici Göttingen je ponovno zaigrao bolje i pogađao šuteve te je pred kraj četvrtine vodio sa 66:51.

Domaći su susret definitivno riješili serijom 21:4 između 31. i 39. minute za odlazak na 87:60. U posljednjih minutu i 50 sekundi su gosti malo smanjili, ali nisu izbjegli težak poraz. Nijemce koji su ovom pobjedom osigurali prvo mjesto u skupini predvodio je Taylor Rochestie s 22 poena.

Vezane vijesti

U drugoj utakmici skupine Eiffel Towersi su došli do beskorisne pobjede protiv Proteas EKA AEL-a. Nizozemci su zaostajali i 11 poena u prvoj četvrtini, ali su do 18. minute preokrenuli na 42:33. U trećoj četvrtini je razlika narasla i na +25. Do kraja više nije bilo velike borbe i domaći su slavili s 91:79 uz 21 poen Anthonyja Richardsona.

U sklopu grupe J Artland Dragonsi su gostovali kod Liegea. Nakon ranog vodstva Belgijaca gosti su preuzeli inicijativu i do poluvremena otišli na 57:49. Početak treće četvrtine bio je noćna mora za Nijemce budući da pune četiri minute nisu zabili ni koša te je Liege poveo s 58:57.

U zadnjih 10 minuta ušlo su pri izjednačenom rezultatu, a Artland Dragonsi su utakmicu prelomili serijom od sedam poena kojom su pobjegli na 88:79 četiri minute i 50 sekundi prije posljednje sirene. Liege se do kraja uspio približiti na -4, ali jedinu priliku za dodatno smanjenje rezultata nije iskoristio. Belgijci su tako ostali bez šanse za prolaz unatoč 26 poena Adriana Banksa. Nijemci će pak prolaz tražiti u okršaju sa Zagrebom, a do pobjede u Liegeu ih je predvodio Nathan Peavy s 23 poena.

Budućnost je doma s Pesarom krenula katastrofalno. Nakon šest i pol minuta domaći su gubili sa 17:2. Do poluvremena je crnogorski sastav pokušavao smanjiti razliku, ali su Talijani u svlačionice ipak otišli s 40:31. Priključak je Budućnost ulovila u trećoj četvrtini. U minutu i 17 sekundi napravili su devet poena i poveli 49:48 u 26. minuti.

U posljednjoj dionici domaći su nekoliko puta odlazili na pet do šest poena prednosti, a Pesaro se vraćao sve do same završnice u kojoj su igrači Budućnosti bili smireni i koncentrirani. Budućnost je na kraju slavila s 90:87 i zadržala šanse za prolaz, iako ne ovise sami o sebi.

U drugoj utakmici skupine K APOEL je igrao doma s Chalonom tražeći pobjedu kojom bi ostao u igri za četvrtfinale. Nakon što su oba sastava imala po pet poena prednosti, Ciprani su do velikog odmora otišli na 45:39. U 23. minuti APOEL je došao do +10, 51:41. Gosti su se u nastavku susreta u nekoliko navrata približili na četiri poena, zadnji put na tri minute i 38 sekundi od kraja. Uslijedilo je sedam poena domaćih za 80:69 minutu i 15 sekundi prije isteka vremena što je definitivno riješilo utakmicu.

U zadnjem kolu skupine Budućnost mora slaviti na Cipru i nadati se pobjedi Pesara u Francuskoj. APOEL sigurno prolazi ako pobijedi, a Chalon mora pobijediti Pesaro, jedinu sigurnu momčad, i nadati se porazu Ciprana.

U skupini L Roanne i Antwerp Giantsi su tražili prolaz u gostima kod Banvita i Enisej Krasnojarska kojima su trebale visoke pobjede za nastavak nadanja. Banvit ima lošiji međusobni omjer s Antwerp Giantsima koji su bolji na ljestvici te im je za nadu u četvrtfinale trebao bolji omjer od Roannea koji dijeli prvo mjesto u grupi s Belgijcima. U Francuskoj su Turci izgubili s 23 razlike te im je doma trebalo čudo.

Krenuli su odlično, sa 7:0, no Roanne se brzo vratio te je rezultat bio ujednačen do zadnjih minuta poluvremena kada su domaći s osam uzastopnih poena pobjegli na 48:38 pred odlazak u svlačionice. Sjajnim startom drugog poluvremena Francuzi su došli na -1, 50:49. Banvit je potom ponovno preuzeo inicijativu i došao do 88:72 pet minuta prije kraja. Na njihovu žalost domaći do kraja nisu uspjeli povećati prednost koja se čak i smanjila na konačnih 95:83 što nije bilo dovoljno Banvitu kako bi zadržao mogućnost za četvrtfinale.

U sličnoj situaciji kao i Banvit bio je ruski Enisej Krasnojarsk. Rusi imaju lošiji omjer s Roanneom te su morali dobiti Antwerp Giantse s više od devet razlike kako bi ostali u igri. Početak je bio sjajan te je rezultat glasio 22:7 u sedmoj minuti. U drugoj četvrtini razlika je došla i do +18, a Antwerp Giantsi su uspjeli smanjiti na 49:37 pred poluvrijeme.

Serijom od 8:0 gosti su došli na samo četiri poena minusa polovicom treće dionice na što su domaći odgovorili vlastitom serijom od osam poena. Na posljednji odmor se otišlo sa 63:53. S novih osam uzastopnih poena Enisej je poveo sa 71:55 u drugoj minuti četvrte četvrtine. Giantsi su se vratili na -10 četiri minute prije kraja, nakon čega je Krasnojarsk ponovno povećao prednost, 87:72. Međutim gosti su se s tricom i dvicom još jednom vratili, došavši na 87:77 kada je falilo 39 sekundi do kraja.

Nakon promašene prilike domaćih, gosti su dobili napad za prolaz skupine, trebao im je koš kojim bi se vratili na koristan zaostatak. Ključnu loptu je imao Timothy Black koji je šest sekundi prije sirene promašio polaganje. Domaći su potom realizirali dva bacanja i potvrdili pobjedu koja ih održava u igri. U zadnjem kolu Rusi za prolaz moraju slaviti u gostima s Banvitom, a Antwerp mora izgubiti u Francuskoj.

Eurochallenge, skupina I

  • Rezultati
  • Ljestvica

5. kolo

MEG Göttingen89:68Krasnjie Krilja Samara
EiffelTowers Den Bosch91:79Proteas EKA AEL
1MEG Göttingen 51+92
2Krasnjie Krilja Samara 42+31
3EiffelTowers Den Bosch 24-54
4Proteas EKA AEL 15-69

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!