Nogomet

Nema igre, nema bodova - nema opstanka

Mihaela Bradovski • ponedjeljak, 08.03.2010.
Nema igre, nema bodova - nema opstanka
Foto: Borna Čavrag

Nogometaši Zagreba pripremno razdoblje završili su zadovoljni napravljenim te s planom koji je uključivao određeni uspjeh iz četiri zagrebačke utakmice u nizu. Od mogućih 12 bodova momčad Igora Štimca planirala je osvojiti 10 kako bi što prije pobjegla iz opasne zone i lakše preživjela barem posljednji dio prvenstva. Nakon 180 minuta i dvoboja s Rijekom i Lokomotivom, "bijeli" na kontu imaju slabašan jedan bod što im je donijelo pad na pretposljednju poziciju...

KRONOLOGIJA SVIH ZAGREBOVIH PORAZA

Sve pogreške koje su direktno utjecale na ishode utakmica, te sve disciplinske mjere protiv Zagreba u susretima koje su izgubili. Iako je bilo i nekoliko velikih sudačkih pogrešaka broj kartona i kaznenih udaraca itekako bode u oči.

1. kolo: Slaven Belupo - Zagreb 2:0
Ruka Mikulića u kaznenom prostoru, pokušaj Vručine s 11 metara brani Škorić.
Loša Ivankovićeva reakcija u šesnaestercu kod 1:0.

Vezane vijesti

2. kolo: Zagreb - Inter 0:3
Dva žuta kartona Ivankovića.
Loša reakcija Pejića na ubačaj Dode na drugu stativu prethodila prvom gostujućem pogotku.
Ispadanje kompletne posljednje linije za 0:2.
Realizirani jedanaesterac Jonjića za 0:3 nakon prekršaja Pejića.

3. kolo: Rijeka - Zagreb 3:1
Drugi žuti Oršulića te direktni crveni kapetana Parlova u istoj minuti.
Odbijena lopta vratara Hercega na noge Budicina za 1:0.
Potpuno sam Gerc na tek nekoliko metara od gola za 2:1.
Realizirani jedanaesterac Fernandeza nakon prekršaja Jugovića.

4. kolo: Zagreb - Lokomotiva 2:4
Dva žuta kartona Jugoviću.
Realizirani jedanaesterac Bule za 0:1 u petoj minuti nakon prekršaja Mikulića.
Potpuno sam Martinac na drugoj stativi nakon slobodnog udarca Vrsaljka za 0:2.
Bule nadskočio Oršulića za 2:3.
Neometani Bagarić u srcu šesnaest metara puca glavom za konačnih 2:4.

5. kolo: Varteks - Zagreb 1:0
Realizirani jedanaesterac Mumleka nakon prekršaja Novosela.

6. kolo: Istra - Zagreb 2:1
Realizirani jedanaesterac Šehića nakon prekršaja vratara Škorića.
Zakašnjelo uklizavanje Oršulića i loše postavljanje Škorića za 2:1.

7. kolo: Zagreb - Cibalia 0:1
Izgubljena lopta Pejića za konačnih 0:1 u 85. minuti susreta.

8. kolo: Hajduk - Zagreb 2:0
Neuspjelo Kartelovo zaustavljanje Ibričića, zakašnjelo uklizavanje Oršulića za 1:0.
Loša procjena vratara Škorića za 2:0.

9. kolo: Zagreb - Šibenik 0:2
Potpuno usamljeni Zec za 0:1, nakon odbijene lopte Škorića.
Prolazak Zeca između dvojice statičnih braniča Zagreba za 0:2.

12. kolo: Međimurje - Zagreb 4:2
Odbijanje vratara Škorića na noge Golubovića, Jefthon ne stiže u blok ispred domaćeg igrača.
Pogreška Oršulića za 2:0, nije pomoglo niti istrčavanje izvan kaznenog prostora mladog vratara Hercega.
Pogrešno dodavanje Celjaka za Jefthona, Aganović i Plantić uspješniji od ostatka obrane gostiju za 3:0.

14. kolo: Osijek - Zagreb 5:3
Odbijana lopta Skendera na noge vlastitog braniča Oršulića za 1:0.
Pranjić neometan na drugog stativi zakucava za 2:0.
Udarac Kneževića od jednog Zagrebaša mijenja smjer i Osijek ima 3:2.
Knežević uspješniji od Jefthona jedan na jedan, Skender na krivoj nozi za 4:3.
Jefthon i Špičić nedovoljno agresivni u pokušaju zaustavljanja Miličevića za konačnih 5:3.

Zagrebova vezna i obrambena linija tek u susretima s Karlovcem, Dinamom i Zadrom nije kažnjena za svoje pogreške, lošu komunikaciju i koncentraciju, dok su propuste protiv Croatije i Slaven Belupa spašavali napadači. Jedinu gostujuću pobjedu Pjesnici su upisali u prosincu u Zaprešiću no i tamo su primili pogodak.

Zagrebaši su protiv Lokomotive odigrali najlošiju utakmicu od gostovanja kod Istre 1961 krajem mjeseca kolovoza prošle godine što zaista stavlja upitnik na najavljene učinjene pomake tokom zimske stanke. I dok je za propuštenu pobjedu protiv Rijeke krivicu jednim dijelom mogao preuzeti loš teren i vrijeme, za subotnje izdanje Pjesnici nemaju isprike.

Bez ijednog pojedinca koji bi zaslužio prolaznu ocjenu "bijeli" su odigrali susret u kojem se pogreške u njihovoj igri nisu stizale izbrojati. Umjesto angažiranog i borbenog pristupa, kakav bi priličio momčadi koja se bori za goli život, u susret su ušli preopušteno, bez ritma i agresivnosti, a nakon primljenog pogotka i crvenog kartona bilo je jasno kako kreću prema 12 ovosezonskom porazu.

Iako nisu bili ništa lošiji s igračem manje, prema igri i (polu)prilikama nisu zaslužili izjednačujući pogodak, a na kraju dvoboja pomogla im je i sreća. Navijači Zagreba još su jednom doživjeli "loš dan" svojih ljubimaca. Presudnom pogotku ponovno je prethodila loša reakcija vratara Skendera, druga u dvije posljednje utakmice, a drugi crveni karton u sezoni zaradio je Oršulić, veznjak na "prisilnom radu" u obrani.

A upravo su promjene pozicija česta pojava u kadru Zagreba. Napadač Matija Špičić u prvoj jedanaestorici Pjesnika zauzima poziciju lijevog bočnog, njegov kolega iz napada Josip Jurendić jesenski dio prvenstva završio je na istoj poziciji s desne strane, Miroslav Pejić promijenio je gotovo sve pozicije i strane u veznom i obrambenom redu, dok je Oršulić iz ofenzivnog dijela veze prvo postavljen na poziciju korektora, a zatim i stopera.

I dok su Špičićeve loše predstave poput posljednje maksimirske rijetkost, zabrinjava dojam i statistika vezana za igrače koji igraju na prirodnim pozicijama, ili barem liniji, a ujedno su prozvani pojačanjima, odnosno važnim igračima u oporavku od crne jeseni. Skender je u devet susreta u bijelom dresu primio 15 pogodaka, od kojih velik broj ide na njegovu dušu, dok veznjak Šovšić, novi član Ladićeve mlade reprezentacije, iz utakmice u utakmicu potvrđuje kako sadašnjom formom teško može zaslužiti i mjesto na klupi.

Iako na prijateljskim susretima redovito zabija, evidentno je da Goran Ljubojević još ne može izdržati ritam prvoligaške utakmice, no priliku koju je ispred njega zaradio Lovro Medić nije opravdao. Ipak, u njihovom slučaju potrebno je još dosta minuta provedenih na terenu kako bi se dale konkretnije ocjene. Isto se odnosi i na braniče Mikulića i Ivankovića koji su se u kadar vratili nakon duge pauze. Prvi ovogodišnji nastupi ne idu im u prilog, nastavak su neuvjerljivih izdanja iz prvog dijela sezone.

Utakmica s Lokomotivom donijela je "bijelima" i nove brige oko sastavljanja momčadi za iduće kolo. Treće žute kartone zaradili su Špičić i Mikulić, dok je Pejić utakmicu završio šepajući. Krstanovića očekuje još jedna utakmica pauze zbog odluke disciplinskog suca, a nedostajat će i kažnjeni Oršulić.

Gdje je Parlov?

Ime donedavnog Zagrebova kapetana ovoga se proljeća ne može pronaći u kadru 18-orice. "Bijelima" je ova sezona donijela lošije nastupe od očekivanih pa je tako nekoliko blijedih izdanja upisao i Ivan Parlov. No nakon priprema početkom kojih su svi krenuli od nule sada bivši kapetan gurnut je u treći plan.

Osim kapetanske trake u potpunosti je izgubio mjesto u momčadi, pretpostavljeni su mu novoizabrani kapetan Jefthon, koji je u klubu tek pet mjeseci, te Jugović, odnosno Šovšić. U kombinacijama Igora Štimca čak se i donedavni junior Sven Dedić te prinova Babić nalaze ispred njega.

Početkom godine najavljeno je kako nitko nema zagarantirano mjesto u momčadi pa tako i izostanak Parlova iz kadra ne bi čudio da su spomenuti igrači vezne linije u dvije uvodne utakmice pokazali kako su formom zaslužili ukazano povjerenje. Iskustvo koje 25-godišnji Parlov ima nešto je čega se u Kranjčevićevoj ne bi smjeli tako lako odreći.

Osim iskustva, koje uz njega ima tek Jefthon, u Zagrebovoj središnjici nedostaje agresivnosti i trke, te mirnoće, a zbog istih je razloga Štimac još donedavno žalio kada nije mogao koristiti njegove usluge. "Jutro nas je dočekalo s vijesti kako kapetan Parlov ima temperaturu, a on je morate znati motor ove momčadi. U prvome se dijelu itekako osjetio njegov izostanak, njegova trka u središnjici." (20.11.2009.)

Lakša ozljeda koju je zaradio protiv Zeline već je istog tjedna postala prošlost, a pogoci koje postiže na prijateljskim susretima stižu sve redovitije. Hoće li s njima i prilika u prvenstvu?

U svakom slučaju, mirno privođenje sezone kraju nešto je što se ove godine u Kranjčevićevoj neće gledati. Zagrebov problem nije tek izvedba na terenu, već i selekcija igrača pred kojima je borba za opstanak u društvu najboljih. Hoće li lijek biti pronađen na vrijeme ostaje vidjeti u preostalih 11 kola.

SuperSport HNL

1Dinamo 3258:24+3472
2Rijeka 3263:23+4071
3Hajduk 3246:21+2561
4Osijek 3255:41+1448
5Lokomotiva 3244:33+1147
6Varaždin 3235:42-736
7Gorica 3229:43-1435
8Istra 1961 3230:50-2034
9Slaven Belupo 3236:59-2330
10Rudeš 3214:74-607

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik11.03.2010. u 16:03
    igore,vračaj Parlova!
    Obrisan korisnik