Košarka

"Teško je, ali imamo šansu"

Ivor Krapac • srijeda, 10.03.2010.
"Teško je, ali imamo šansu"
Foto: Kristijan Komarica

Dan uoči gostujućeg ogleda s Cajom Laboral i prilike da Cibona neočekivano dohvati četvrtfinale Eurolige, Velimir Perasović ima dvije velike brige u sastavu. Prva je siguran izostanak Bojana Bogdanovića, druga upitnik nad Markom Tomasom zbog ozljede zadnje lože, ali bez obzira na to, trener Cibosa uoči puta nije odavao sliku čovjeka kojem je vjera u iznenađenje porušena do temelja...

Iako nema Bojana Bogdanovića, a odluka o nastupu Marka Tomasa past će na dan utakmice (četvrtak, 19:15 h), košarkaši Cibone i njihov trener su u Vitoriju otišli s nadom da je i dalje sve moguće. Kod Velimira Perasovića ni inače nema puno kukanja - ako nekoga nema, nekako ga se mora nadoknaditi, a takav pristup istaknut je i uoči odlaska u Španjolsku. Bez obzira što je jasno da bi bilo lakše da je Bogdanović tu i da nema problema s Tomasom.

Osim dvije loše (Bogdanović, Tomas), u Ciboninim redovima ima i dobra vijest - vraća se Vedran Vukušić. "Igrat će, sigurno ćemo ga koristiti nešto vremena, a jedino je pitanje koliko jer je za njim ipak mjesec dana pauze", kazao je Perasović o Vuku koji je bio van stroja zbog tretmana bolnih leđa.

Caja Laboral je favorit, a kako im "gori" u borbi za prolazak u četvrtfinale, u Vitoriji će napraviti sve što je u njihovoj moći da im se ne dogodi iznenađenje, ali i Cibona ima svoje adute. "Mi se nadamo da ćemo imati šansu ukoliko odigramo na način za koji mislimo da je adekvatan. Trebamo odgovoriti na njihovu brzu igru i imati dobar obrambeni balans, ne dozvoliti im da uđu u serije poena", najavio je Perasović ono što smatra ključnim.

"Oni su u stanju otići na veliku razliku u kratkom vremenskom razdoblju, imaju puno igrača koji postižu teške poene, igraju dosta brzo, završavaju puno napada u prvih deset sekundi. To im je karakteristika, a to se vidjelo i u našoj prvoj utakmici kada smo imali veliku prednost i brzo je ispustili, ne toliko zbog nas, koliko zbog njihove kvalitete i načina igre koji im to omogućava", dodao je Peras, ističući da Caja ima puno prijetnji s vanjskih pozicija.

"Nije samo Teletović iako je tu možda najizraženiji, ali tu je i English, zapravo, opasni su svi njihovi vanjski igrači. U odnosu na našu prvu utakmicu, sada će imati i Baraća koji im je jako važan igrač", zaključio je Peras, dodajući da je izgledno da će Caja, kao i u Zagrebu, biti bez ozlijeđenog Tiaga Splittera. No, kako su pokazali u Draženovom domu, sposobni su pobijediti i bez pomoći brazilskog centra, koliko god im bio važan.

S obzirom da je u Vitoriji bio igrač i trener, Perasovića su zvali i Španjolci - koje je probao "uspavati" što više je moguće: "Malo sam im plakao, što ću... No, vidim po njihovim izjavama da i oni pušu na hladno, stalno spominju naše utakmice s Olympiakosom, s njima ovdje, posljednju protiv Himkija, ne vjerujem da će nas podcijeniti. Ne trebamo zaboraviti da oni trebaju dobiti sa što većom razlikom što bi im moglo trebati u slučaju pobjede Himkija nad Olympiakosom, tada bi ih koš-razlika vodila u idući krug ili ostavljala vani".

Cibosi ionako imaju dovoljno svojih problema da bi puno razmišljali o Splitteru. Prvi je ozljeda Bogdanovića koji neće sa suigračima put Španjolske: "Isprofilirao se u važnog člana momčadi i evidentno je da će nam nedostajati, ali imamo druge igrače koji moraju povući u tom smjeru. Vrlo nam je važno da Marko Tomas bude sposoban za igru, a ukoliko ne bude, bit će puno teže jer bi nam to smanjilo rotaciju na minimum. Imamo nekoliko igrača koji će morati odigrati malo više, Udriha, Trohu, eventualno Vrbanca, svi oni mogu pomoći na toj poziciji".

Dakako, sve će biti lakše ako Tomas bude spreman: "Marko je bez treninga u ova dva dana, vidjet ćemo kakvo je stanje na dan utakmice. Ima istegnuće tetive, a očekujem da će nam pružiti ruku - dali smo mu odmor dva dana da bi se to stabiliziralo i da bismo mogli računati na njega".

I bez svih problema, u Vitoriji bi čekao težak posao. Peras dobro poznaje okruženje u kojem je igrao i bio trener, riječ je o jednom od težih gostovanja u Europi: "Uvijek imaju jako dobru momčad, a prati ih 10.000 ljudi koji su cijelo vrijeme pozitivni prema svojoj momčadi, nikad nisam doživio da je publika zviždala - čak i kod velikih poraza uvijek je bio veliki pljesak, a to igrači osjete. Ta publika je jedna od najpozitivnijih u Španjolskoj u smislu da su bez rezerve za svoju momčad bez obzira na rezultat".

Pritisak će biti na strani domaćina, Caji bi ostanak bez četvrtfinala puno teže pao nego Ciboni, koja je u Euroligi već i prebacila plan. "U zadnjih pet godina u Euroligi ovo nisu imali, ali imali su puno bitnih utakmica koje moraju dobiti. Zapravo, svaka utakmica je tamo takva, barem ja dobro znam da je tamo pritisak uvijek ogroman. Ukoliko uđemo u neizvjesnu završnicu, to se može osjetiti, ali oni puno toga znaju riješiti i ranije zbog načina i stila igre".

No, navijači neće odrađivati posao na parketu - u pogledu unaprijed prema utakmici odluke, trener Cibosa se još jednom vratio na svoju momčad i ono što treba napraviti: "Ukoliko budemo igrali čvrsto, pametno i hrabro, ukoliko ih prisilimo da im svaki promašaj bude težak, bit će nam lakše. Oni igraju brzo i puno šutiraju za tri poena, ukoliko uhvate napadačke skokove u jednom napadu mogu triput šutnuti tricu brzo - ako ti šutevi budu teški, ako bude promašaja i ako im ne dozvolimo skok u napadu, može se dogoditi da im počnu drhtati ruke i s time dođu u probleme, pogotovo s obzirom na psihološki pritisak da moraju dobiti".

Što više koncentracije u obrani i skoku i što kontroliraniji napad - u kratkim crtama, tako bi izgledao put do željenog iznenađenja: "Moramo ih dovesti do toga da ne igraju raspjevano, da ne uđu u seriju poena kao što je bilo sada u ligi protiv Joventuta kada su dali 35 poena u jednoj četvrtini... Trebat ćemo igrati malo sporije i kontroliranije, bit će nam potreban i poneki napadački raspoloženi igrač da zabije težak koš, a u obrani ih moramo prisiliti da im svaki poen bude težak i svaki ishitreni šut dodatni uteg".

Jasno, jedno je nacrtati i osmisliti, a drugo to izvesti na terenu, dodao je trener Cibosa. Nisu kompletni, Bogdanović će sigurno nedostajati, ali sve što su prikazali u Topu 16 sugerira da su Cibonini igrači dovoljno dobri da sve isplanirano prenesu na parket - što bi moglo biti dostatno barem za držanje favoriziranog protivnika "na iglama".

Euroliga

1Monaco 10+13
2Fenerbahçe 10+11
3Panathinaikos 10+10
4Anadolu Efes 10+9
5Bayern 10+8
6Maccabi Tel Aviv 10+7
7Žalgiris 10+7
8Baskonia 10+6
9Crvena zvezda 10+3
10Paris 01-3
11Partizan 01-6
12ASVEL Lyon-Villeurbanne 01-7
13Barcelona 01-7
14Real Madrid 01-8
15Virtus Bologna 01-9
16Alba Berlin 01-10
17Olympiakos 01-11
18Armani Milano 01-13

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Euroliga

1Monaco 10+13
2Fenerbahçe 10+11
3Panathinaikos 10+10
4Anadolu Efes 10+9
5Bayern 10+8
6Maccabi Tel Aviv 10+7
7Žalgiris 10+7
8Baskonia 10+6
9Crvena zvezda 10+3
10Paris 01-3
11Partizan 01-6
12ASVEL Lyon-Villeurbanne 01-7
13Barcelona 01-7
14Real Madrid 01-8
15Virtus Bologna 01-9
16Alba Berlin 01-10
17Olympiakos 01-11
18Armani Milano 01-13

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • H.E. Pennypacker10.03.2010. u 22:30
    u potpunosti se slažem i moram reći da već dugo nisam ovako željno iščekivao novu sezonu
    H.E. Pennypacker
  • Obrisan korisnik10.03.2010. u 17:15
    Kako god zavrsilo decki i Peras mogu biti ponosni na sebe,a ponosni smo i svi koji volimo Cibonu. Svaka cast!
    Obrisan korisnik