Košarka

Cibonina večer odluke

Ivor Krapac • četvrtak, 11.03.2010.
Cibonina večer odluke
Foto: Davor Sajko

Iako nakon poraza u prva četiri kola stvari nisu bile obećavajuće, Cibona je u završnom kolu euroligaškog Topa 16 u Vitoriju otputovala s izgledima za četvrtfinale. Visoka domaća pobjeda nad Himkijem i poklapanje ostalih rezultata vratili su nadu, a vjera da je iznenađenje moguće i dalje je tu bez obzira što su Cibosi na utakmicu odluke otišli oslabljeni...

Kako god završilo, Cibonina euroligaška sezona već sada se može proglasiti uspješnom. No, s početkom u 19:15 sati protiv Caje Laboral momčad Velimira Perasovića ima šansu napraviti još i više, a iako neće biti Bojana Bogdanovića, dok je status Marka Tomasa u srijedu bio upitan, Cibosi ni na jedno svoje euroligaško gostovanje nisu išli s bijelom zastavom - pa nisu ni na utakmicu s posebno velikim ulogom za obje momčadi.

Cibona ne drži sve samo u svojim rukama, za prolazak u četvrtfinale bit će potrebna i gostujuća Olympiakosova pobjeda nad Himkijem, no ono na što ne mogu utjecati ipak je u drugom planu Perasoviću i njegovim igračima. Probati nadoknaditi Bogdanovića i pripremiti Tomasa za utakmicu, pokušati usporiti domaćine i natjerati ih na nervozu, pronaći dovoljno raspoloženih u napadu... Nekoliko je ključeva mogućeg iznenađenja, a s obzirom na važnost utakmice i motiv koji će Caja imati pred svojim navijačima, Cibosima će biti teško slaviti ukoliko bilo tko zakaže.

"Nadamo se da ćemo imati šansu ako odigramo na način za koji mislimo da je adekvatan. Trebamo odgovoriti na njihovu brzu igru i imati dobar obrambeni balans, ne dozvoliti im da uđu u serije poena", opisao je Perasović ono što želi od svoje momčadi: "Oni su momčad koja odlazi na veliku razliku u kratkom vremenskom razdoblju. Imaju puno igrača koji postižu teške poene, igraju dosta brzo, završavaju puno napada u prvih deset sekundi, to je njihova karakteristika, a to se vidjelo i u našoj prvoj utakmici kada smo imali veliku prednost i brzo je ispustili zbog njihove kvalitete i načina igre koji im to omogućava".

Utakmica u Zagrebu pokazala je da je dovoljno kraće razdoblje pada da se Caja vrati u život. Podsjetimo, tada su, iako bez ozlijeđenog centarskog dvojca Splitter - Barać, u drugoj četvrtini gubili sa 17 razlike, do poluvremena to već smanjili na osam - pa u drugom poluvremenu stigli i "pretrčali" Cibose, uz promašeno Radoševićevo polaganje u završnici s kojim je prilika propala.

Caja će sada biti jača za Baraća, dok Splittera ni ovog puta najvjerojatnije neće biti, a bit će snažnija i zbog podrške 10.000 navijača koje Cibonin trener dobro poznaje iz igračkih i trenerskih dana u Vitoriji - i jako ih hvali: "Uvijek su pozitivni prema svojoj momčadi, nikad nisam doživio da je publika zviždala, čak i kod velikih poraza uvijek je bio veliki pljesak, a to igrači osjete. Uvijek su bez rezerve za svoju momčad bez obzira na rezultat".

Prednost podrške s tribina je u najavi susreta istaknuo i Cajin trener Duško Ivanović, koji je uvjeren da će im navijači biti pomoć - a ta pomoć bit će im potrebna s obzirom da je Cibona jako neugodan suparnik, tvrdi Perasovićev nekadašnji suigrač iz slavnih vremena splitske Jugoplastike: "U momčadi imaju igrače koji će u budućnosti biti zvijezde, poput Gordona i Bogdanovića koji su u posljednja dva tjedna bili najkorisniji igrači kola u Euroligi, a iako Bogdanović neće igrati, morat ćemo voditi brigu o njihovim snagama kao što su jako opasni visoki igrači. Kontrola skoka mogla bi biti odlučujuća u ovoj utakmici".

Skok je kao jedan od ključeva u lovu na pobjedu istaknuo i Peras, na dosadašnja dva gostovanja u Topu 16 (Himki, Olympiakos) Cibona je tu imala dosta problema, a ako ovog puta to bude bolje, uz obranu kakvu Cibosi znaju odigrati, bit će to velik korak da se Caja jako zabrine i pritisak pobjede pretvori u nervozu. Teret očekivanja ipak je dodatni uteg na leđima domaćina, spašavanje euroligaške sezone u posljednjem kolu drugog kruga zasigurno im nije bilo u planu...

Tko je uspio ostvariti cilj znat ćemo oko 21 sati kada će, uz utakmicu u Vitoriji, završiti i ogled Himkija i Olympiakosa u Rusiji, koji također počinje u 19:15 po našem vremenu.

Euroliga, Top 16, skupina H, šesto kolo:
Caja Laboral - Cibona 19:15 h (Sportklub)

Euroliga, skupina H

  • Rezultati
  • Ljestvica

6. kolo

Baskonia102:90 *Cibona
Himki96:83Olympiakos
1Olympiakos 51+32
2Baskonia 33-6
3Himki 33-11
4Cibona 15-15

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Euroliga, skupina H

  • Rezultati
  • Ljestvica

6. kolo

Baskonia102:90 *Cibona
Himki96:83Olympiakos
1Olympiakos 51+32
2Baskonia 33-6
3Himki 33-11
4Cibona 15-15

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!