Košarka

Šibenčani u štrajku

Ivana Jurica • četvrtak, 11.03.2010.
Šibenčani u štrajku
Foto: Martina Japundžić

Nakon vaterpolista Šibenik NCP-a ovog su tjedna sa štrajkom započeli i košarkaši Šibenika. Od početka sezone nisu dobili niti jednu plaću, a prema igračima koji su na Baldekinu igrali i prošle sezone dugovi su još veći (procjenjuje se da dug prema igračima iznosi otprilike 500 000 kuna). Predsjednika i Uprave od rujna nema, a košarkaši su prepušteni sami sebi. Odlučili su reagirati, jer drugog izlaza u ovom trenutku ne vide.

Medijima se prvi obratio kapetan Petar Maleš: "Situacija u kojoj se nalazimo je nemoguća. Za ovu sezonu nismo primili niti jednu plaću, a postoje i potraživanja za par mjeseci prošle sezone. To je skoro pa cijela jedna sezona. Stalno slušamo obećanja da će biti bolje, Skupština kluba organizira se ima tri mjeseca, ali od tih obećanja do danas mi ništa nismo vidjeli".

"U jednom trenutku bilo je nagađanja da će se klub ugasiti, otići u stečaj. Tako da nije bilo lako dolaziti na treninge kad znaš da sutra kluba možda više neće biti. Nije bilo lako motivirati igrače da treniraju, da vjeruju u bolje dane, ali to se nikako nije dogodilo. Bila bi velika šteta da se klub ugasi, klub velike tradicije koji je igrao dva Kupa Koraća, koji je bio prvak bivše države i koji je dao jednog od najboljih igrača u Europi i na svijetu Dražena Petrovića" - smatra Maleš.

Skupština zakazana

Za šibenske košarke nakon press konferencije na kojoj su iznijeli sve ono što ih muči stigla je dobra vijest. Za sljedeći četvrtak, 18. ožujka, zakazana je Skupština na kojoj bi trebao biti imenovan novi predsjednik i nova Uprava, što bi trebala biti garancija za bolje sutra kluba s Baldekina.

Prelila se čaša strpljenja šibenskih košarkaša i Maleš je kazao kako neće trenirati dok se nešto ne promijeni: "Mi smo došli do krajnjih granica svojih mogućnosti, više ne možemo dalje. Nastupit ćemo zadnju utakmicu protiv Zaboka, ali stat ćemo sa radom i ako se ništa ne promijeni teško da ćemo igrati Ligu za ostanak koja počinje već sljedeće tjedna."

Kapetanove riječi potvrdio je i Marko Sandrić: "Tragično je da mi nakon jedne, ja bih rekao, velike pobjede protiv Splita, gdje smo mi pobijedili bolju i kvalitetniju momčad, danas pričamo o ovim stvarima koje nisu vezane uz parket. Na početku sezone sam trener nam je rekao da ne želi nikakve priče o financijama, bit će teška sezona, kako igrački tako i financijski, međutim, nama je voda došla do grla i mi smo primorani ovim putem ukazati na problematiku u svlačionicu, kod nas igrača."

Izgledi za ostanak u ligu su nam veliki, kaže Sandrić: "Trenutno su naši izgledi za ostanak u ligi vrlo veliki, jer smo se mi pobjedom nad Splitom stavili u jednu komfornu situaciju, ali jednostavno ne znamo kako dalje. Obećanja dolaze svaki tjedan, uvijek čujemo isto: u četvrtak, u petak, u srijedu, u ponedjeljak bit će ta Skupština. To slušamo od Božića. Ja se nadam da netko ima srca prema ovom klubu i da će se sve poduzeti da klub ostane u Prvoj ligi i da se izvrše potraživanja prema igračima."

Koliko je situacija složena govori i podatak da dio igrača nema niti za tenisice: "Želio bih naglasiti da smo tu većinom svi mladi igrači, željni rada i dokazivanja. Situacija je toliko teška da se događaju situacije da neki od igrača nemaju za patike u kojima mogu trenirati i na taj nam je način onemogućen rad. To nas najviše boli, jer, većinom smo mladi i najviše što nam treba je rad i šansa za dokazivanje. Mi ćemo se do kraja nastaviti boriti svim silama da klub ostavimo u ligi" - tvrdi Mario Filipović.

Igrače podržava i njihov trener Goran Zeljak: "Organizirali su se okrugli stolovi o problemima šibenske košarke, di ste ovo vodi, hoćemo li ispasti, idemo li u stečaj. Pokušali su nas gasiti, momci su rekli idemo do kraja, idemo ovo izdržati, idemo izboriti ostanak u ligi. Na kraju krajeva, jedini način da dobiju svoja potraživanja je da ostanemo u ligi. Od prosinca ja sam praktički sam s njima. Ja ih apsolutno podržavam u svim njihovim potraživanjima i svemu što oni odluče napraviti. Ako je to štrajk da nećemo raditi, u dogovoru s njima nećemo raditi, ako nećemo igrati utakmice, nećemo ih igrati. Dakle, apsolutno ih podržavam, jer znam da im nije lako, pogotovo momcima sa strane".

I Zeljak u zaključku: "Stvarno je krajnje vrijeme, ako želimo spasiti ovaj klub od ispadanja, da se nešto pomakne. Čekamo tu upravu kao sušna zemlja sunce, kad će ona doći ne znam. Tražimo da se nešto pomakne s mrtve doći jer je dalje stvarno, stvarno teško."

Premijer liga

1Zadar 312+576
2Split 285+457
3Cibona 2211+125
4Cedevita Junior 2112+210
5Dinamo Zagreb 2013+230
6Zabok 1716+13
7Dubrovnik 1518-45
8Dubrava 1419-93
9Šibenka 1320-57
10Alkar 924-172
11DepoLink Škrljevo 726-350
12Bosco 132-894

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!