Košarka

Nije moglo bez iznenađenja

Branimir Korać • petak, 19.03.2010.
Nije moglo bez iznenađenja

Prvo kolo završnog NCAA turnira donijelo je nekoliko neočekivanih rezultata. Dok je vrlo blizu ispadanju bila Villanova, poraz nisu uspjeli izbjeći Georgetown i Vanderbilt, a impresivnom igrom kandidaturu za naslov istaknuo je Kentucky...

Kentucky je svu svoju snagu pokazao protiv East Tennessee Statea razbivši ih sa 100:71. Wall, Cousins, Patterson, svi su dali ono što se očekuje od nositelja momčadi, međutim čovjek koji je oduševio bio je Eric Bledsoe. Freshman šuter imao je večer iz snova i ubacio čak osam trica iz devet pokušaja čime je srušio rekord sveučilišta po broju ubačenih trica na završnom turniru.

Tijek susreta bio je vrlo izvjestan, nije bilo baš nikakve neizvjesnosti jer su Wildcatsi jednostavno bili prejaki. John Wall je pokazao zašto će biti prvi izbor drafta, igrao je s lakoćom i vrlo inteligentno te bio kotačić zamašnjak na putu prema trijumfu. Možda Buccaneersi nisu pravo ogledalo, ali Kentucky izgleda kao momčad koja definitivno može do kraja.

Bledsoe je u ludoj večeri ubacio 29 poena, 22 uz pet skokova dodao je Patterson, a Wall je ubilježio 17 poena i 11 asistencija. Kod Buccaneersa Micah Williams je ubacio 19 poena uz pet skokova, a 15 poena i pet skokova dodao je Justin Tubbs.

Quincy Pondexter je junak Washington Huskiesa koji su eliminiraju eminentniji Marquette svladavši ga 80:78. 34 sekunde prije kraja kod rezultata 78:78 Pondexter je uhvatio skok u napadu, a zatim je 1.7 sekundi do kraja otišao na ulaz i položio za prolaz svoje momčadi u drugi krug. Tijekom cijele sezone pokazao je velik napredak i na turniru je potvrdio kako je nositelj Huskiesa.

Ubacio je 18 poena uz 11 skokova, poen više uz osam asistencija ubacio je Isaiah Thomas, a Golden Eaglesima nije pomogla niti dobra večer njihove prve zvijezde Lazara Haywarda koji je susret završio s 20 poena.

Texas Longhornsi su imali velika očekivanja uoči March Madnessa. Iako nisu igrali tako dobro kao u ranoj fazi sezone, vidjeli su se u dvoboju s Kentuckyjem, međutim loša večer Damiona Jamesa prije svega zaslužna je za poraz od borbenog Wake Foresta. I ne samo loša večer Jamesa već i sjajna Ishmaela Smitha na drugoj strani. Smith je bio "X-faktor" u ovom susretu, ubacio je 19 poena uz 12 skokova pri čemu i onaj najvažniji šut 1.3 sekunde prije kraja produžetka za pobjedu 81:80. Osam poena prednosti Longhornsa u produžetku nije im ništa značilo. Niti James, a niti Pittman nisu imali svoju večer i nije im pomoglo 20 poena Browna i 19 Hamiltona.

Velika očekivanja umalo su skupo stajala New Mexico protiv prosječne Montane. Najave su bile velike, očekivao se velik rezultat, međutim Montana im je opasno prijetila i tek u drugom poluvremenu slomljen je otpor Grizzliesa. Ramon Martinez s 19 poena bio je najzaslužniji za to, a kod Montane prvo ime bio je Brian Qvale s 26 poena i 13 skokova.

Sjajnu utakmicu odigrali su UNLV i Northern Iowa, a Panthersi su tricom Alija Farokhmanesha pet sekundi prije kraja odnijeli pobjedu 69:66. Farokhmanesh je tijekom cijelog susreta bio prijetnja šutom za tri poena, a u zadnjem napadu ostao je ponovno sam na sedam metara, dignuo se i - ubacio. Do kraja je ostalo premalo vremena da bi UNLV stigao do produžetka. Junak Panthersa bio je prvo ime utakmice sa 17 poena (5/9 trica).

Ohio Bobcatsi priredili su prvo veliko iznenađenje March Madnessa. U susret protiv Georgetowna nisu ušli s prevelikim očekivanjima, nadali su se pobjedi, ali su bili svjesni snage Hoyasa. Međutim, Hoyasi su odigrali vrlo mlako, posebno u obrani i kada se razigrala vanjska linija Bobcatsa, više ih nisu mogli zaustaviti.

Bassett (32 poena) i Cooper (23 poena) bili su nezadrživi slično kao na drugoj strani Chris Wright koji je ubacio 29 poena. Greg Monroe se kasno priključio i povratka više nije bilo. Prednost Ohija je u nekoliko navrata spuštana na jednoznamenkastu, no to je bilo sve što su Hoyasi napravili.

Jayhawksi su sigurno očekivali lakši posao protiv malog Lehigha. Bill Self trebao je vremena da objasni svojim igračima da moraju igrati ozbiljno, a kada je na poluvremenu to uspio, Kansas je ipak mirno osigurao visoku pobjedu. Do poluvremena nije bilo lako, Lehigh je bio čvrst, ali Morris (26 poena i deset skokova), i Reed (12 poena) u drugom dijelu su bili ti koji su povukli.

Notre Dame je tek 15 minuta igrao dobru košarku i radio ono što je trebao protiv Old Dominiona. Međutim, onda je uslijedio crno razdoblje njihove igre i Monarchsi su se vratili. Na kraju je Notre Dame mogao doći do produžetka, ali trica Scotta nije ušla i polaganje ogromnog razočaranja Lukea Harangodyja samo je smanjilo zaostatak.

Od Harangodyja se puno očekivalo, nosio je Notre Dame tijekom cijele sezone, no ovdje je odigrao jako loše i tek u posljednjim trenucima stigao do prvih poena. Nije ničim opravdao visoku reputaciju i naziv glavnog čovjeka svoje momčadi. Notre Dame je živio na inspiraciji vrlo dobrog Hansbrougha (17 poena) što nije bilo dovoljno.

U velikim problemima bila je Villanova protiv borbenog Roberta Morrisa. Wildcatsi su tek u produžetku izborili pobjedu 73:70 i to zahvaljujući do tada vrlo neuvjerljivom Reynoldsu koji je u drugom poluvremenu i produžetku puno koristio prodore i izborio je tako niz prekršaja. Šut ga uopće nije služio (2/15), no našao je druge načine za doći do 20 poena.

Na strani Roberta Morrisa omaleni Abraham bio je veliki problem za protivnika, u utakmicu je ušao posebno dobro, pospremio je nekoliko trica koje su odvojile Colonialse i tu su započeli problemi za druge nositelje.

60 godina Baylor je čekao na pobjedu na završnom turniru. Od 1950. godine i pobjede protiv BYU sveučilišta, Bearsi su imali post, no ove godine bila bi senzacija da nisu uspjeli. Sa sjajnim Ekpeom Udohom bili su previsoka prepreka za sveučilište Sam Houston State i slavili su 68:59.

Vanderbilt je doživio šok već u prvoj rundi. Poraz od Murray Statea 66:65 nikako nisu očekivali, ušli su u utakmicu pomalo bahato i to im se vratilo. Slično kao i 2008. godine kada su isto bili veliki favoriti protiv Siene i odmah se oprostili.

Ovaj će poraz biti još bolniji jer je stigao sa zvukom sirene nakon šuta Danera Thomasa koji je bio praktički nečuvan jer je obrana Vanderbilta svu pozornost pružila Isaccu Milesu.

Kansas State nije dopustio nikakvo iznenađenje protiv North Texasa i lako je slavio 82:72.

NCAA, March Madness, prvo kolo

Istok:
Kentucky Wildcats (1) - East Tennessee State Buccaneers (16) 100:71, Marquette Golden Eagles (6) - Washington Huskies (11) 78:80, Texas Longhorns (8) - Wake Forest Demon Deacons (9) 80:81 (produžetak), New Mexico Lobos (3) - Montana Grizzlies (14) 62:57.

Srednji zapad:
UNLV (8) - Northern Iowa (9) 66:69, Georgetown (3) - Ohio (14) 83:97, Kansas (1) - Lehigh (16) 90:74, Tennessee (6) - San Diego State (11) 62:59.

Jug:
Notre Dame (6) - Old Dominion (11) 50:51, Villanova (2) - Robert Morris (15) 73:70 (produžetak), Baylor (3) - Sam Houston State (14) 68:59, Richmond (7) - St. Mary's (10) 71:80.

Zapad:
BYU (7) - Florida (10) 99:92 (dva produžetka), Vanderbilt (4) - Murray State (13) 65:66, Kansas State (2) - North Texas (15) 82:62, Butler (5) - UTEP (12) 77:59.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik19.03.2010. u 15:04
    koji početak, a tek je prvi dan prošo, zatvorit se u stan i gledat šicu cijeli dan...
    Obrisan korisnik