Nogomet

Favorita ima i nema

Vedran Babić • petak, 19.03.2010.
Favorita ima i nema
Foto: EPA

Ždrijeb četvrtfinala Lige prvaka je odrađen i vrijeme je da se malo pozabavimo detaljnijom analizom parova. Pažljiviji promatrači ovog natjecanja primijetit će kako nas čekaju dvije reprize finala između Barcelone i Arsenala odnosno Bayerna i Manchester Uniteda, i upravo tim duelima pridat će se najviše medijske pažnje u narednih nekoliko tjedana. Francuzi će po prvi put poslije šest godina imati predstavnika u polufinalu, a Inter je pod pritiskom da opravda veliku ulogu favorita protiv CSKA.

Barcelona - Arsenal

Kišni Pariz, Stade de France. 17. svibnja 2006. godine. Finale Lige prvaka. Sol Campbell je doveo Topnike u vodstvo, no slavlje na Otoku spriječili su Eto'o i Belletti. Bio je to posljednji okršaj Barcelone i Arsenala. Danas, četiri godine kasnije, sudbina ih je spojila u četvrtfinalu i sigurni smo kako nas čekaju dva uzbudljiva i napeta dvoboja. Tim više što su i jedni i drugi u osmini finala pregazili svoje suparnike i potvrdili dobru formu. Barcelona je s ukupnih 5:1 izbacila Stuttgart, a Arsenal sa 6:2 Porto.

Ovaj okršaj obilježit će svakako i Thierry Henry. Francuz je vodio Arsenal u tom pariškom finalu prije četiri godine, a sada će se naći na suprotnoj strani. Emocije će zasigurno biti prisutne, no veliki profesionalac kakav jest, neće dopustiti da to remeti njegov učinak na travnjaku. Bit će zanimljivo vidjeti i kako će ga navijači primiti s obzirom da je onim nesportskim potezom protiv Irske možda izgubio i dio poklonika u Londonu koji su mu do toga trenutka bili odani.

Katalonci su branitelji naslova i po mnogima igraju najlepršaviji nogomet u Europi, pa čak i svijetu. Cilj im je postati prva momčad koja će obraniti titulu europskog prvaka i tako zauvijek otići u povijest. Arsenal, s druge strane, ove sezone igra jako dobro i ima pravo vjerovati u prolaz. Barca možda jest najbolja momčad Europe, no ne pobjeđuju uvijek najbolji.

Bayern - Manchester United

Za razliku od Barcelone i Arsenala, Bayern i Manchester United svoj su epski finale odigrali 1999. na Nou Campu. Iako je Basler već poslije šest minuta zabio iz slobodnjaka za 1:0 Bavaraca, Crveni vragovi su u sudačkoj nadoknadi utakmice s dva pogotka šokirali svijet i bacili München u očaj. Sheringham i Solskjaer pogodili su tada poslije dvaju kornera za golemo slavlje Manchesterovih navijača diljem svijeta.

Prema riječima predsjednika Bayerna Karl - Heinza Rummeniggea, od toga trenutka svaki dvoboj s Manchesterom ima poseban štih, a zanimljivo je da je poraz na Nou Campu Bayernov jedini poraz u sedam međusobnih dvoboja. Nijemci su dvaput slavili, a četiri puta utakmice su završene remijem. Ova dva velikana sastala su se u četvrtfinalu sezone 2000./2001. i tada je Bayern bio bolji s ukupnih 3:1 na putu do naslova osvojenog u Milanu protiv Valencije.

Četiri Hrvata

U četvrtfinalu Lige prvaka imat ćemo i četiri hrvatska reprezentativca. Ivica Olić i Danijel Pranjić sa svojim Bayernom idu protiv Manchestera, dok Eduardo Da Silva s Arsenalom ide na noge branitelju naslova Barceloni. Lovrenov Lyon igra s Bordeauxom.

Danas je situacija nešto drukčija. Manchester je ipak kvalitetniji i ostavio je bolji dojam u dosadašnjem tijeku Lige prvaka. Skupinu je suvereno osvojio, a u osmini finala je sa 7:2 u dvije utakmice eliminirao Milan. Bayern je pak natjecanje u skupini završio kao drugi, a u nokaut fazi je zahvaljujući većem broju golova u gostima izbacio Fiorentinu.

Inter - CSKA

Nakon što je izbacio Chelsea, Jose Mourinho i njegov Inter sastat će se s nezgodnim Moskovljanima. Naravno da su Nerazzurri apsolutni favoriti, no povijest nas uči da takav pojam postoji samo u teoriji. Ni jedno četvrtfinale Lige prvaka ne može biti lagano ni za koga. Pa čak i ako vaš suparnik posjeduje manju količinu kvalitete, obavezno ga morate respektirati. Ako zbog ničeg, onda zbog situacije koja tako nalaže. Nitko se u četvrtfinalu ne može naći slučajno. CSKA je po prvi put u svojoj povijesti u ovoj fazi natjecanja i nema što izgubiti. Može dobiti puno, no Talijani su sada prepuni samopouzdanja i bit će ih teško zaustaviti.

Mourinho je dobro posložio kockice svoga sastava što je i potvrdio izbacivši svoj bivši klub Chelsea s dvije pobjede. Inter je inače u lovu na prvi polufinale još od 2003. godine i poraza od gradskog rivala Milana, a nije nevažno spomenuti i kako je u posljednja dva međusobna dvoboja s CSKA-om oba puta slavio. Bilo je to u skupini u sezoni 2007./2008., kada je Inter slavio 2:1 u Moskvi i 4:2 u Milanu. Međutim, Rusi su ove sezone odigrali 3:3 na Old Traffordu i pokazali da ih se nikako ne smije podcijeniti.

Lyon - Bordeaux

Bez previše "mudrovanja" možemo reći kako i jedni i drugi mogu biti prezadovoljni ždrijebom. Uvijek je lakše igrati protiv momčadi koju godinama poznajete iz domaćeg prvenstva i protiv koje nema nepoznanica nego protiv Barcelone, Manchestera ili Intera. Bordeaux je vodeća momčad Le Championnata, Lyon je peti, a s obzirom da je prvih šest klubova "stisnuto" u samo četiri boda, bit će zanimljivo kako će Žirondinci i Lavovi uskladiti svoje obveze na dva fronta.

Lyonu ovo nije prvi četvrtfinale u Ligi prvaka, a Bordeauxu jest. To bi mogla biti olakotna okolnost za sedmerostruke prvake Francuske u ovom stoljeću, koji su na posljednjoj prepreci prije polufinala zaustavljeni 2004. (Porto), 2005. (PSV) i 2006. (Milan), a tri posljednje sezone natjecanje su završavali u osmini finala. Ove sezone i Lyon i Bordeaux su oduševili u Ligi prvaka pobjedama protiv Liverpoola i Reala odnosno Bayerna i Juventusa, i na taj način dokazali kako za njih ima mjesta u samome vrhu europskog nogometa.

Važno je istaknuti kako će Francuska zahvaljujući ovakvom ždrijebu po prvi put od sezone 2003./2004. dobiti predstavnika u polufinalu. Tada je zablistao Monaco našeg Dade Prše, koji je otišao još korak dalje i izgubio u finalu od Porta, a njegovim stopama krenut će Lyon ili Bordeaux. Rivalitet se nastavlja, tko će se radovati početkom travnja?

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!