Ostali sportovi

Urnaut: "Mladost ima strašan potencijal"

Matej Milanović • četvrtak, 25.03.2010.
Urnaut: "Mladost ima strašan potencijal"

Sportnet.hr vam predstavlja Final Four odbojkaškog Challenge kupa s ekskluzivnim izjavama sudionika. Danas su na redu klubovi koji će igrati u prvom polufinalu, Perugia i Berlin.

PERUGIA

PERUGIA

Najveći uspjesi:
Prvenstvo Italije: Finalisti 2005.
Liga Prvaka: Četvrtfinale 2006.

Put do Final Foura:
1. kolo: Slobodna
2. kolo: Metallurg Žlobin (Bjelorusija) 3:1 (g)/3:0 (d)
3. kolo: Anorthosis Famagusta (Cipar) 3:0 (g)/3:0 (d)
Osmina finala: Kakanj (BiH) 3:0 (g)/3:0 (d)
Četvrtfinale: Asse-Lenik (Belgija) 3:0 (d)/3:2 (g)

Perugia Volley je osnovan 2001. godine i prijenosom sportskih prava s jednog drugog kluba krenuo je iz druge talijanske lige. Već u prvoj sezoni je izboren nastup u prvoligaškom društvu i od tada je Perugia zaredala osam sezona u prvoj ligi. Najveći im je uspjeh finale prvenstva u kojem su 2005. poraženi od Trevisa s 3:0 u seriji, a godinu dana kasnije su igrali u četvrtfinalu Lige prvaka. Prošle godine je Perugia bila četvrta nakon regularnog dijela sezone, ali je ispala već u četvrtfinalu doigravanja od kasnijeg prvaka Piacenze.

Ove godine je Perugia sve podredila Challenge kupu te je i zbog toga ostala bez doigravanja u prvenstvu. U posljednje dvije domaće utakmice lako su dobili Piacenzu i Trentino. No, Piacenza je puna problema zbog ozljeda i svađa u svlačionici, a Trentino je odmarao sve prvotimce. Prema tome obje pobjede treba uzeti s dozom opreza, tim više što su između ta dva susreta glatko izgubili kod Taranta.

U Europi su Talijani izgubili samo tri seta od kojih dva u utakmici u kojoj su već prvim setom osigurali prolaz. Na domaći Final Four dolaze kao izraziti favoriti. U momčadi je devet Talijana od kojih su neki sadašnji, ili bivši reprezentativci: Cristian Savani, Matej Černič, Vigor Bovolenta, Damiano Pippi i Giacomo Sintini. Ostala četvorica igrača su Nijemac Stefan Hübner, Čeh Jan Štokr te Slovaci Martin Nemec i František Ogurčak. Trener momčadi je jedan od članova zlatne generacije talijanske odbojke, Andrea Sartoretti.

VIGOR BOVOLENTA

Vigor Bovolenta je još na početku karijere kao mladi igrač bio član Ravenne s kojom je dvaput bio Prvak Europe (1993. i 1994.) s kojom je osvojio i CEV Kup 1997. U Europi je još osvojio Top Teams Cup s Piacenzom 2006. godine, a 2002. je bio i prvak Italije s Modenom. U reprezentativnom dresu je nastupio 197 puta, osvojio je četiri Svjetske lige, jedan Svjetski kup i Europsko prvenstvo 1995. Tome je dodao i srebro s Olimpijskih igara u Atlanti. Kakva su bila očekivanja od Challenge kupa pred sezonu?

"Naravno da smo htjeli osvojiti naslov. To je bio cilj od početka. Sad smo jako blizu, ali neće biti lako."

Stigli ste do Final Foura s jako uvjerljivim rezultatima. Je li neki od dvoboja bio posebno težak?

"Nije, ali ne zbog protivnika nego zbog nas. Mi smo bili uvjerljivi jer smo sve dvoboje pripremili maksimalno ozbiljno bez podcjenjivanja."

Vi ste favoriti za osvajanje naslova. Da li neku od ostalih momčadi smatrate posebno opasnom?

"Treba gledati utakmicu po utakmicu. Sad pripremamo dvoboj s Berlinom što bolje možemo. Nakon toga ćemo razmišljati o idućem protivniku."

Koliko će domaća atmosfera biti važna u vašem lovu na titulu?

"Sigurno će biti predivno igrati pred našom publikom i to je velika motivacija. Oni će nam strašno pomoći i na nama je da ih učinimo sretnima."

Što će biti ključno u vašem polufinalu s Berlinom?

"Visoka koncentracija i odlučnost u svim segmentima igre i tijekom cijelog susreta."

Koga vidite u finalu iz druge utakmice, one između Mladosti i Dukle?

"Iskreno ne znam. Bitno je da mi prođemo."

Kako ocjenjuete cjelokupnu kvalitetu Challenge kupa?

"Nije loša. Osvojiti međunarodno natjecanje je uvijek razlog za ponos. Mi ćemo pokušati odigrati odličan i visoko kvalitetan Final Four, a vjerujem da će isto učiniti i ostale momčadi."

SCC BERLIN

BERLIN

Najveći uspjesi:
Prvak Njemačke: 1993, 2003, 2004.
Osvajač Kupa Njemačke: 1994, 1996, 2000.
CEV Kup: 3. mjesto 1999.

Put do Final Foura:
1. kolo: Slobodan
2. kolo: Hartberg (Austrija) 3:0 (g)/3:0 (d)
3. kolo: Lausanne (Švicarska) 3:0 (g)/3:0 (d)
Osmina finala: Ribnica Kraljevo (Srbija) 3:0 (d)/2:3 (g)
Četvrtfinale: Ankara (Turska) 3:2 (d)/3:1 (g)

SCC Berlin je u svojoj povijesti triput bio prvak Njemačke i triput je osvajao nacionalni Kup. Prošle sezone je bio treći u regularnom dijelu njemačkog prvenstva, a u doigravanju je ispao u polufinalu od kasnijeg prvaka Friedrichshafena. Ove godine je Berlin završio regularni dio sezone na četvrtoj poziciji. Nijemci su već odigrali prvu utakmicu četvrtfinala doigravanja i u njoj su porazili Rottenburg s 3:0.

U Challenge kupu su sigurno odradili prva tri kruga, a najteži su ispit imali u četvrtfinalu u kojem su iznenadili jaku Ankaru pobijedivši u oba susreta čime su i izborili nastup na Final Fouru. Jedini poraz na putu do Perugie doživjeli su u Kraljevu u uzvratu s Ribnicom. Sastav Berlina je dobar spoj iskustva i mladosti, a od igrača su tek petorica Nijemci. Uz njih su u ekipi najbrojniji Česi, kojih ima dva. Ostali igrači dolaze iz Bugarske, Kube, Latvije, Nizozemske i Srbije.

ANDREJ URNAUT

Trener Berlina je 44-godišnji slovenski stručnjak Andrej Urnaut. Kakva su bila očekivanja od Challenge kupa prije sezone?

"Na to dosta utječe ždrijeb. Mi smo imali jedan povoljan ždrijeb sve do četvrtfinala. Dobro i s Kraljevom nije bilo lako, ali u principu smo tek u četvrtfinalu igrali protiv jednog iznimno jakog sastava kao što je Ankara. Nismo očekivali da ćemo to proći."

Dakle četvrtfinale s Ankarom je bio najteži dio na putu do Final Foura?

"Da, apsolutno. Oni su stvarno jaka ekipa u kojoj igraju iskusni internacionalci i turski reprezentativci."

Kako vidite općenito kvalitetu Challenge kupa?

"Dovoljno je pogledati samo Final Four. Mi smo četvrti u prvenstvu Njemačke. Perugia je odličan sastav. Ove godine nemaju rezultat kao prošle godine kad su bili četvrti u talijanskom prvenstvu, ali to je jaka momčad. Mladost je mlada ekipa, perspektivna. Ja znam kako radi Malević i vidjelo se u toj Srednjeuropskoj ligi da imaju strašan potencijal. Čehe ne poznajem previše, ali mislim da ne mogu biti loši jer je sama po sebi češka odbojka jaka."

Kakva su očekivanja, odnosno želje na Final Fouru?

"Za nas je već strašan uspjeh što smo se uopće plasirali na Final Four. Nismo imali puno sreće sa ždrijebom i moramo odmah igrati s domaćinom. No, to je jedna utakmica. Oni jesu jači od nas, ali vidjet ćemo što će biti."

Favorit za naslov?

"Perugia. Zato su i uzeli to domaćinstvo, ali u svakom slučaju uvijek treba igrati."

Tko će po vama proći u drugom polufinalu?

"Po meni bi Mladost mogla proći."

ALEKSANDAR SPIROVSKI

Aleksandar Spirovski je srpski odbojkaš koji je u reprezentacjii skupio 44 nastupa. Još od 2003. nastupa u berlinskoj momčadi s kojom je osvojio i jedan državni naslov. Kakva su bila vaša očekivanja od Challenge kupa prije sezone?

"Obzirom na protivnike koje smo imali mi smo očekivali, odnosno nadali smo se, da ćemo doći do četvrtfinala. Najteža prepreka na putu za Final Four je bila Ankara. Nitko nije vjerovao da ćemo mi dobiti u oba susreta. Nadali smo se da ćemo dobiti doma i dobili smo 3:2, ali nitko nije očekivao da ćemo tamo dobiti još uvjerljivije, s 3:1. Mislim da je s obzirom na njihovu kvalitetu iznenađenje što smo mi prošli. No, ne igraju imena već igrači i mi smo to zasluženo dobili i prošli dalje."

Kakva su očekivanja i želje od Final Foura?

"Mi smo nažalost imali nesreću da odmah dobijemo Perugiu. Zna se tko je favorit. Oni su ipak kvalitetniji od nas ostalih. Dobro ovo između Mladosti i Libereca će vjerojatno biti dobra utakmica i svaka čast onome tko se plasira u finale. No, mi protiv Perugie nemamo previše mogućnosti. Ipak, ni tu ne igraju imena nego ljudi na terenu. Mi se nadamo i dat ćemo sve od sebe, ali bit će jako teško dobiti ih."

Bi li vas dakle treće mjesto zadovoljilo?

"Svakako. Za nas je već sami plasman na Final Four ogroman uspjeh."

Kako općenito ocjenjujete kvalitetu Challenge kupa?

"Bilo je tu nekoliko dobrih timova, recimo Ankara, Perugia, Poitiers i bilo je tu još nekih dobrih sastava. Objektivno po kvaliteti jest treće europsko natjecanje, ali bilo je tu dobrih ekipa i stvarno dobrih mečeva tako da mislim da ne treba podcjenjivati taj Challenge kup."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!