Ostali sportovi

Malević: "Želim igrati s Talijanima"

Matej Milanović • petak, 26.03.2010.
Malević: "Želim igrati s Talijanima"

Sportnet.hr vam predstavlja Final Four odbojkaškog Challenge kupa s ekskluzivnim izjavama sudionika. Danas je na redu drugo polufinale, odnosno zagrebačka Mladost i češka Dukla iz Libereca...

Zagrebačka Mladost je najtrofejniji hrvatski odbojkaški klub. 17 puta su bili prvaci Jugoslavije, 14 puta prvaci Hrvatske i 16 puta su osvojili hrvatski kup. Uz to je Mladost u svojoj povijesti triput igrala finale Lige prvaka. 1997. godine je igrala na završnici Lige prvaka na kojoj je poražena u polufinalu od kasnijeg prvaka Modene. Prošle godine je Mladost osvojila Kup, ali je izgubila finale prvensva od Zagreba. Ove godine je pak ponovno osvojila Kup, a tome je pridodala izvrsne nastupe u Interligi u kojoj je došla sve do polufinala. Tamo je Bled ipak bio bolji u četiri seta.

U Europi je Mladost napravila pravi podvig došavši do Final Foura. Prvo je izbačen švicarski Chenois Geneve s dvije pobjede, a potom su uslijedili veliki preokreti. U osmini finala je slovenska Prvačina dobila u pet setova usred Zagreba, potom vodila i 2:0 doma, no Mladost je preokrenula do pobjede od 3:2 i slavljem u zlatnom setu izborila četvrtfinale. Tamo je čekao Lokomotiv iz Harkiva kojeg je Mladost iznenadila u gostima s 3:2. U uzvratu su Zagrepčani ponovno gubili 2:0 i visili, ali su još jednim preokretom došli do velikog uspjeha, plasmana među četiri najbolje.

RADOVAN MALEVIĆ

Trener zagrebačke Mladosti je bivši izbornik hrvatskih odbojkaša Radovan Malević. Kakva su bila očekivanja od Challenge kupa kada je sezona počinjala?

Najveći uspjesi Mladosti

Državni prvaci: 1948., 1952., 1962., 1963., 1965., 1966., 1968., 1969., 1970., 1971., 1977., 1981., 1982., 1983., 1984., 1985., 1986., 1993., 1994., 1995., 1996., 1997., 1998., 1999., 2000., 2001., 2002., 2003., 2006., 2007., 2008.

Kup Hrvatske: 1993., 1994., 1995., 1996., 1997., 1998., 2000., 2001., 2002., 2003., 2004., 2005., 2006., 2008., 2009.

Finale Lige prvaka: 1964., 1984., 1985.

"Na početku sezone smo ozbiljno razgovarali u klubu o tome što ćemo sa Challenge kupom. Svako kolo u Europi košta jako puno, između putovanja, plaćanja smještaja i tako dalje. U ovakvom teškom financijskom trenutku bilo je veliko pitanje da li se upustiti u ovu avanuru, ali na kraju smo ipak odlučili zaigrati i došli smo do završnog turnira. Kada su me prije par mjeseci pitali koje su mi želje ja sam rekao da je to igrati s Talijanima. Evo kako je ždrijeb odredio mi s Talijanima možemo igrati tek u samoj završnici prema tome moramo u finale."

Koji vam je bio najteži trenutak na putu do Final Foura? "Najteži trenutak je svakako bio gostovanje u Sloveniji u osmini finala, protiv Prvačine. Mi, nismo bili kompletni, izgubili smo prvu utakmicu doma i tamo smo izgubili dva seta. Ja vjerujem da nitko nije vjerovao da ćemo mi to izvući. No, kada nam je to uspjelo ja sam znao da idemo do Final Foura."

Dokazali ste u ovom natjecanju da se nikad ne predajete. Može li to igrati ulogu na ovom Final Fouru?

"Ja sam u prvom redu sretan što smo mi ostvarili te ciljeve koje smo si zacrtali pred dvije godine. Kolikogod je u odbojci s rally point systemom svaki poen važan mislim da nikad nema razloga za predaju. Uvijek se treba boriti do kraja. Ja bih mogao nabrojati nekoliko slučajeva u kojima smo mi u setu gubili šest poena razlike i vraćali se iz toga. Zadnji primjer smo imali sad na Final Fouru Interlige kada smo s Bledom gubili 10:3 i na kraju slavili 25:20. Mi smo dakle Bledu, koji je jedna fenomenalna momčad i koji će igrati na Final Fouru Lige prvaka, napravili 22:10. Uvijek treba vjerovati u preokret, ne treba se predati ni kad zaostajete 24:15."

Koliko vam je dobro došlo u primpremama za ovaj turnir utakmica koju ste igrali s Bledom na Final Fouru Interlige?

"Mislim da je to bio ključan momenat u pripremi za ovaj Final Four. Imali smo priliku odigrati s izuzetno jakim protivnikom. Nismo mogli izabrati jačeg protivnika i mislim da će nam to dobro doći za ovo što nas očekuje u Perugi. U subotu smo još odigrali sparring susret s Mladosti iz Kaštela i bit ćemo spremni za subotu."

Što očekujete od utakmice s Duklom Liberec?

"Mislim da možemo dobiti Duklu, ali s njima treba biti oprezan. Oni su strašno iskusna momčad puna čeških reprezentativaca. Nisu brzi, nisu atraktivni, ali jako malo griješe, posebno na servisu. To je čehoslovačka škola i treba ih respektirati. No, ja mislim da smo mi bolji u nekoliko segmenata igre i da se možemo nadati finalu."

Koje su vam želje za ovaj Final Four?

"Želim utakmicu Perugiom. Želim igrati s Talijanima da vidimo gdje smo u ovom trenutku. Mislim da ih Berlin može zabrinuti u onom drugom susretu, ali nadam se da će Perugia proći baš zato da se možemo u eventualnom finalu suprotstaviti njima. Oni su među deset momčadi u talijanskom prvenstvu koje je najjače u Europi. Realno, najjači su na ovom turniru i favoriti su na papiru. Naravno to ne znači da ćemo se predati, dapače dat ćemo mi sve od sebe i tražiti pobjedu, ali realno oni su kvalitetniji."

TIMOFEJ ŽUKOVSKI

Put Mladosti do Final Foura

Prvi krug: Slobodna

Drugi krug: Chenois Geneve (Švicarska) 3:0 (d)/3:2 (g)

Treći krug: Slobodna

Osmina finala: Marchiol Vodi Prvačina (Slovenija) 2:3 (d)/3:2 (g) (15:11 zlatni set)

Četvrtfinale: Lokomotiv Harkiv (Ukrajina) 3:2 (g)/3:2 (d)

Timofej Žukovski rođen je u Minsku, a potom se s obitelji preselio u Hrvatsku. Jedan je od najvećih talenata hrvatske odbojke i iduće će sezone igrati za Maceratu. Kakva su bila očekivanja od Challenge kupa prije sezone?

"Naša su očekivanja bila proći Švicarce u prvom krugu. Cilj je bio proći njih pa što bude dalje. U drugom krugu smo imali malo sreće što smo bili slobodni. Poslije smo igrali sa Slovencima i tu smo jedva izvukli živu glavu. Izgubili smo doma 3:2 i potom gubili 2:0 kod njih. Na kraju smo igrali s moćnim ukrajinskim Lokomotivom iz Harkiva. Mi tamo nismo imali što izgubiti pa smo otišli bez opterećenja i dobili 3:2 te to potvrdili u Zagrebu."

Trener Malević je istaknuo tu utakmicu u Sloveniji kao najteži dio na putu do Final Foura. Slažete li se s time?

"Tamo smo mi izgubili prva dva seta 25:14 i 25:13. Ne znam koja se momčad može iz toga vratiti, ali skupili smo snage i zajedno to dobili. Osvojili smo četiri seta za redom, tri za pobjedu i još i zlatni set za prolaz u četvrtfinale."

Kakva su očekivanja od Final Foura?

"Liberec je jedna iskusna momčad. Imaju dva primača koji su im najjača karika i koju su najstariji u sastavu. Ako mi odigramo svoju igru na našoj uobičajenoj razini mislim da neće biti problema."

Koga vidite u finalu iz one druge utakmice?

"Ne znam. Svi prognoziraju da bi Perugia to trebala lako proći, ali Berlin je jaka momčad i puni su stranaca. Ja bih u svakom slučaju više volio igrati s Perugiom. Da vidimo kakva se to atomska odbojka igra u Italiji i da s njima omjerimo snage."

Koliko je u pripremama za ovaj Final Four pomogao susret na završnici Interlige s Bledom?

"Puno. Vidjeli smo kakva je to momčad koja igra završnicu Lige prvaka. Mi smo dosta solidno odigrali s njima. Dobro smo se držali. Dobili smo i taj prvi set u kojem smo gubili 10:3. Oni su zatim izvadili dva ključna igrača, ali očito su s klupe ušla dvojica boljih tako da su oni odradili posao i vidi se da igraju završnicu Lige prvaka, to je jedna stvarno odlična momčad."

Kakva je vaša ocjena cjelokupne kvalitete Challenge kupa?

"Mislim da je to prava europska razina. Perugia je na sredini tablice u Italiji, Berlin je jako dobar u Njemačkoj, a Liberec ima 15 uzastopnih pobjeda. Izbacili su u četvrtfinalu Poitiers koji je četvrti u Francuskoj."

Koliko je po vama bitno za hrvatsku odbojku i za hrvatske odbojkaše to što se Mladost plasirala na ovu završnicu?

"Vrlo je bitno. Ali, ne vidim nikakve promjene. Medijski smo praćeniji, ali nema promjena u Savezu, u ljudima koji to vode. Sve je nažalost ostalo isto."

DUKLA LIBEREC

Dukla iz Libereca je jedan od najpoznatijih čeških odbojkaških klubova. 14 puta bili su prvaci Čehoslovačke i dvaput prvaci Češke, a uz to imaju i sedam nacionalnih kupova. 1976. Dukla je ostvarila najveći usjeh u povijesti kluba postavši prvak Europe. Prošle je sezone Dukla bila peta nakon regularne sezone, a u doigravanju je ispala već u četvrtfinalu. U ovoj sezoni je sastav iz Libereca regularni dio sezone završio na prvom mjestu, a u zadnjih je 12 kola upisao 12 pobjeda. Seriju je Dukla povećala na 15 pobijedivši u tri četvrtfinalna susreta s Havirovim te je već izborila nastup u polufinalu.

U Europi je Dukla krenula u CEV kupu u kojem je odmah ispala te je natjecanje nastavila u Challenge kupu. U tom kupu su Česi odigrali tri uzbudljiva kola. U svom prvom nastupu su izgubili doma u pet setova od nizozemskog Doetinchema, kojeg su potom iznenadili u gostima s 3:1. U osmini i u četvrtfinalu je pak Dukla dobila domaće susrete s 3:0 da bi potom u gostima izgubila istim rezultatom. Na njihovu sreću, Česi su u oba slučaja dobili zlatni set. Dukla je puna čeških igrača, među kojima su ključni par iskusnih odbojkaša, a ostali su uglavnom mlađi igrači.

MICHAL NEKOLA

Michal Nekola je trener Dukle iz Libereca. Vi ste sezonu otvorili u CEV Kupu, a potom ste završili u Challenge kupu. Čemu ste se nadali u Challenge kupu jednom kad ste zaigrali u njemu?

"Željeli smo se boriti u svakom krugu. Jako dobro smo odigrali domaće utakmice sa Zalauom i s Poitiersom. Te dvije utamkice dale su nam vjeru da možemo ići dalje. U svakom krugu smo igrali sve bolje i bolje i stvarno smo sretni što možemo zaigrati na Final Fouru."

Najveći uspjesi Dukle Liberec

Državni prvaci: 1950., 1951., 1952., 1953., 1954., 1955., 1960., 1961., 1963., 1973., 1975., 1976., 1980., 1983., 2001., 2003.

Osvajači nacionalnog kupa: 1975., 1992., 1995., 2001., 2007., 2008., 2009.

Liga prvaka: 1976.

Koji je bio najteži trenutak do Final Foura?

"Prvo kolo s Doetinchemom jer smo doma izgubili 3:2 i u gostima smo morali odigrati fantastično kako bi preokrenuli i prošli. Taj uzvrat smo pripremili jako dobro, u detalje."

Što očekujete od ovog završnog turnira?

"Nadam se da smo spremni boriti se za medalju. Za Mladost znamo da je jako mladi sastav. Želimo pokušati proći do finala, no i ako nam to ne uspije mi ćemo se svim snagama boriti za brončanu medalju. Za nas je već sami nastup na Final Fouru velika stvar i mi želimo pružiti našu najbolju igru."

Tko je favorit za naslov?

"Perugia. Igraju doma i mislim da su oni prvo ime turnira. Uz to ne igraju ni u doigravanju i ovaj Final Four bi im spasio sezonu."

Mislite li da ih netko može dobiti?

"Ne. Mislim da imaju veoma jaku momčad i iznenađuje me što su deveti u nacionalnom prvenstvu."

Kako ocjenjujete kvalitetu Challenge kupa?

"Mislim da je tu bilo jako dobrih sastava. Smatram da je ovo dobro natjecanje i stvarno sam sretan što smo mi prošli tri kruga i ušli među četiri najbolje."

PETR PEŠL

Petr Pešl je jedan od iskusnijih članova Dukle i za dva mjeseca će napuniti 37 godina. Da li ste nakon ispadanja iz CEV kupa mislili da možete ovako daleko dospjeti u Challenge kupu?

Put Dukle do Final Foura

CEV kup:

1. kolo: Selver Tallinn (Estonija) 0:3 (d)/1:3 (g)

Challenge kup:

3. kolo: Doetinchem (Nizozemska) 2:3 (d)/3:1 (g)

Osmina finala: Remat Zalau (Rumunjska) 3:0 (d)/0:3 (g) (15:12 zlatni set)

Četvrtfinale: Poitiers (Francuska) 3:0 (d)/0:3 (g) (15:12 zlatni set)

"Ne, nikako. Nije nam to ni bio cilj. No, situacija se razvila jako dobro za nas i mi smo igrali dobro kroz natjecanje. Ovo je veliki uspjeh za nas."

Morali ste proći kroz dva zlatna seta za dolazak do završnice natjecanja. Koliko je bilo teško?

"Oba smo dobili 15:12. Mi smo igrali mirno, bez žurbe i jednostavno smo čekali greške naših protivnika."

Niste se previše iskazali u gostima, posebno u zadnja dva kola. Može li to biti problem u Perugi?

"Ja se iskreno nadam da ne. Nismo odigrali briljantno te susrete, ali vjerujem da smo iz njih izvukli nekakve pouke."

Što očekujete od Final Foura?

"U prvom redu da igramo dobro, a potom i da pokušamo osvojiti medalju. To je naš cilj, no i ako nam ne uspije život ide dalje."

Vaš favorit za naslov?

"Ne treba puno razmišljati, to je Perugia. Ali, zna se da je lopta okrugla. Morat će oni njihovu kvalitetu dokazati na terenu."

Što očekujete od vaše utakmice protiv Mladosti? Što će biti ključno u tom dvoboju?

"Znamo da imaju jako puno mladih igrača, ali osim toga nemamo puno informacija. Vjerujem da će ključ, kao i u svim utakmicama, biti servis i primanje. Mi ćemo to pokušati odraditi maksimalno jer želimo poraziti Mladost i otići u finale."

Challenge kup, Final Four, Perugia:
27.03. Perugia - Berlin 16:30h
27.03. Mladost Zagreb - Dukla Liberec 19:30h

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • danchy26.03.2010. u 19:07
    to je treće najjače europsko natjecanje, odnosno ono najslabije, način kvalifikacije ne znam točno jer se ukljućuju i neke ekipe koje ispadnu iz cev kupa, al s obzirom na to na kakvim je granama naša odbojka ovo je izvrstan rezultat
    danchy
  • irilov26.03.2010. u 12:56
    jel moze ko malo pojasnit ova odbojhkaska natjecanja da vidim u biti kojeg je ranga ovo sta mladost igra, kako se tu kvalificira i slicno?
    irilov