Nogomet

Jurčić: "Potrebna nam je nova energija"

Vedran Attias • petak, 26.03.2010.
Jurčić: "Potrebna nam je nova energija"
Foto: Davor Sajko

Hajduk je iza Modrih, a puno vremena za analize i(li) odmor nema jer je pred Dinamom - Inter; naravno, onaj iz Zaprešića. Uoči utakmice trener Kruno Jurčić otkrio je kakvo je stanje u momčadi nakon druge "nule" ovoga proljeća i rekao nekoliko zanimljivih podataka...

Hajduk i Kup trenutno su u drugom planu u Maksimiru, a sve su misli okrenute prema Interu iz Zaprešića; barem se tako nada Kruno Jurčić. U ovakvim utakmicama pristup i "glava" igrača Dinama uglavnom određuju konačan ishod, a sigurno je kako će se Inter, predvođen igračima Dinama Ilijom Sivonjićem i Guillermom Suarezom, htjeti pokazati u najboljem izdanju.

"Mislim da mi je ovo najopasnija utakmica od ove tri u ovom ciklusu; svakako, najteža za pripremu", počeo je trener Modrih pa objasnio: "Iskustva govore da je najteže igrati ovakve utakmice, a posebno nakon pražnjenja protiv Hajduka. Inter će sigurno doći s bunkerom sa željom obraniti svoj gol." Gosti su u vrlo lošoj situaciji: "Inter ima velikih problema u utakmicama gdje trebaju igrati i napadati, ali u Maksimir dolaze s drugim idejama, mogu odigrati obrambeno dobro i moramo što prije razbiti blok kako bismo došli do komforne situacije."

Vezane vijesti

Dinamo također ima svoje probleme: "Etto ima žute kartone, Vrdoljak je igrao pod blokadom protiv Hajduka i vrlo je upitan. Dodo i Cufre pak i dalje treniraju individualno dok Bišćan trenira s ekipom, ali nije spreman", otkrio je zdravstveni bilten momčadi pa najavio promjene: "Stavit ćemo tri-četiri igrača koji nisu započeli protiv Hajduka jer nam je potrebna nova energija." Objasnio je Jurčić što je to nova energija: "Vrsaljko, Calello, vjerojatno i Primorac će početi; blizu su Antolić i Tomečak koji će ili ući ili krenuti od prve minute."

Nakon "standarnog" dijela konferencije za novinare, Kruno Jurčić se primio papira koji je donio, a na kojem su bili brojni statistički podaci: "Stalno se iz konteksta izvlači nešto negativno, zašto ne bismo pričali o nula primljenih golova. Dajte malo pozitive, samo malo...", veli Jurčić pa nastavlja: "Moram se okrenuti na sramotne analize trčanja, Ivan Štefanić i ja smo analizirali sustav Stats koji mjeri razne pokazatelje, a koji se prvi puta pojavio na televiziji. Prozone mjeri svako kretanje ili gibanje, kao što se radi u Ligi prvaka, dok Stats to ne mjeri", kaže Jurčić pa je krenuo s brojevima.

"Milan Badelj je protiv Hajduka pretrčao 11.680 metara, od toga tri posto u šprintu. Wayne Rooney je u finalu Lige prvaka pretrčao devet i nešto tisuća uz četiri posto šprinta. Rooney je trčao 6,2 kilometara na sat dok je Sammir trčao 7 kilometara na sat. Idemo dalje... Sammir je pretrčao 10.780 metara dok je Henry pretrčao nešto više od 7.800 metara u 75 minuta na finalu Lige prvaka."

"152 metra šprinta, 9.875 metara trče prosječno stoperi u Premiershipu, 11.480 metara vezni igrači, a od toga 240 u šprintu", veli Jurčić pa nastavlja: "Ja ne želim i ne mogu mijenjati uredničku politiku, no radi se o vrhunskim podacima", kaže Kruno pa zaključuje: "Meni ništa ne znači što je netko pretrčao 12 kilometara, bitna je kvaliteta. Bočni vezni igrači u Ligi prvaka imaju više šprinteva nego špice što kod nas nije slučaj. Velika je stvar da je Sammir pretrčao skoro 11 kilometara što je znak kako radimo dobro. Inače, meni je bitnija kvaliteta nego kvantiteta."

"Ja bih rado kupio Messija da on prođe pet igrača i zabije gol, ali mi tako ne funkcioniramo. Jedino rješenje jest vježba", kaže Jurčić pa se vraća na derbi: "Iz pet situacija koje smo stvorili protiv Hajduka u 45 minuta se mora dati gol; Eduardo da gol. Zato on vrijedi koliko vrijedi i igra gdje igra. Recimo, igrali smo protiv Ajaxa i nema tu ništa specijalno, ali rade situacije gdje ostavljaju Suareza jedan na jedan ili jedan na dva i on to riješi."

Koliko su tu krive loše navike koje se stječu u mlađim kategorijama: "Rad s mladima i podrška - to je bitno. Ja nisam trenirao Niku Kranjčara, ali on je najbolji primjer kako podržavanje čini igrača bržim. On je fantastičan primjer kako ga je engleska liga natjerala da bude bolji i brži igrač. Mi do 16. godine osvojimo sve trofeje, no onda kada ti strani igrači uđu na viši nivo - razviju se bolje", zaključio je zanimljivu konferenciju za novinare trener Dinama.

SuperSport HNL

1Dinamo 3258:24+3472
2Rijeka 3263:23+4071
3Hajduk 3246:21+2561
4Osijek 3255:41+1448
5Lokomotiva 3244:33+1147
6Varaždin 3235:42-736
7Gorica 3229:43-1435
8Istra 1961 3230:50-2034
9Slaven Belupo 3236:59-2330
10Rudeš 3214:74-607

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!