Nogomet

Moses Mabhida: Više od stadiona

Ivana Spahija • četvrtak, 15.04.2010.
Moses Mabhida: Više od stadiona

Mjesto s kojega puca pogled na čitav grad, najveća ljuljačka na svijetu koja pruža avanturu dugačku (bolje rečeno visoku) 220 metara, auto koje vas vozi po luku dugom preko 300 metara, ali i mjesto na kojem će snage odmjeravati sudionici Svjetskog nogometnog prvenstva 2010. godine - tako se može opisati stadion Moses Mabhida u južnoafričkom Durbanu...

Izgrađen upravo za potrebe Svjetskog prvenstva, stadion u Durbanu već je prije glavnog događaja postao jedna od najvećih atrakcija u gradu.

Prvi temelji udareni su mu 2006. godine, a tri godine kasnije, točnije, 28. studenog 2009. godine, stadion Moses Mabhida doživio je svečano otvaranje, a svoju će namjenu zasigurno imati i poslije svjetske smotre. Zamišljen kao stadion svjetske klase, osim samog (nogometnog) terena, Moses Mabhida u svom kompleksu sadržava i unutrašnju arenu, nezaobilazni muzej sporta, kao i sportski institut, ali i posebnu željezničku prugu koja vozi ravno do njega.

Durban

Ime stadiona: Moses Mabhida

Kapacitet: 70.000

Godina izgradnje: 2009.

Utakmice:
13. lipnja: Njemačka - Australija
16. lipnja: Španjolska - Švicarska
19. lipnja: Nizozemska - Japan
22. lipnja: Nigerija - Južna Koreja
25. lipnja: Brazil - Portugal
28. lipnja: osmina finala 1E - 2F
7. srpnja: polufinale

Stadion Moses Mabhida poseban je i u svom dizajnu. Inspiriran izgledom južnoafričke zastave, okružen je lukom koji simbolizira ujedinjenost te nacije. Dvije "noge" luka na južnoj strani stadiona na sjevernoj strani prerastaju u jednu, što je zapravo simbol jedinstva nekoć podijeljene nacije. Stadion je ime dobio po Mosesu Mabhidi, nekoć glavom tajniku južnoafričke Komunističke stranke.

Izgrađen je u Durbanu, trećem po veličini gradu u Južnoafričkoj Republici, koji s nešto više od tri milijuna stanovnika slovi za najprometniju luku u Africi i jedno od važnijih južnoafričkih turističkih središta. Sam stadion će vjerojatno doprinijeti turizmu u Durbanu s obzirom na sve posebnosti koje nudi, čime se udaljava od uobičajenog poimanja stadiona. Osim već pomalo uobičajenih popratnih sadržaja, restorana, suvenirnice i sportskog muzeja, stadion u Durbanu posjetiteljima nudi i dvije pomalo avanturističke posebnosti.

Naime, "auto na kablove", u doslovnom smislu riječi, "prevozit" će ljude s jednog kraja luka koji okružuje stadion na drugi, s obaveznim zaustavljanjem na samom vrhu luka, točno 106 metara iznad sredine travnjaka. Posjetitelji kojima to nije dosta svoj će avanturistički duh nakon odgledanih utakmica moći iskušati i na tzv. "najvećoj ljuljački na svijetu" s koje će pasti prema samom središtu travnjaka i potom se zaljuljati 220 metara ispod luka.

Što se tehničkih detalja tiče, stadion je dizajniran da može primiti do 54 tisuće ljudi za lokalne dvoboje, u susretima Svjetskog prvenstva ugostit će oko 70 tisuća ljudi, ali je proširiv do najviše 85 tisuća mjesta za događaje poput Olimpijskih igara. Svako mjesto na stadionu pruža dobar pogled na teren, a krov je dostatan za otprilike 80-postotnu zaštitu od kiše. Namijenjen je korištenju 365 dana u godini s više od 7000 metara četvornih prostora, a iako je star tek nekoliko mjeseci, već se dobro uklopio u vizuru grada i iz daljine predstavlja lijepu siluetu u pogledu na sam Durban.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • CISCO16.04.2010. u 09:53
    Naravno da nešto slično zaslužuje repka. Ali neka ga onda HNS izgradi od vlastitih para. Zanimljiv je taj HNS, oni se načelno slažu sa bilo kakvom vrstom izgradnje stadiona u Hrvatskoj, migom čak i uvjetuju kapacitet stadiona (za navodne potrebe Reprezentacije), ali kad bi trebali participirati u... [više na forumu]
    CISCO