Ostali sportovi

Vinkovčankama pljesak usprkos porazu

Ante Jukić • petak, 16.04.2010.
Vinkovčankama pljesak usprkos porazu
Foto: Ante Jukić

Odbojkašice Splita učinile su večeras ono što ove sezone još niti jednoj ekipi nije uspjelo - nadvisile su vinkovački Cestorad u njegovoj dvorani. Tom pobjedom Splićanke su potvrdile plasman u finale doigravanja Prvenstva Hrvatske, dok Vinkovčanke očekuje borba za treće mjesto. Pobjednika druge polufinalne serije saznat ćemo u nedjelju, budući da je Mladost u Domu odbojke na Savi svladala Rijeku.

Iako su se iz Splita vratile poražene i pomalo utučene zbog činjenice da su propustile iznenaditi favoriziranog protivnika, ta prva utakmica donijela je odbojkašicama Cestorada i ponešto razloga za zadovoljstvo. Nakon odigrana četiri seta u Spaladium Areni, igračice Krešimira Tomića shvatile su da Splićanke ne lete i da se s njima može igrati. Ako toj spoznaji dodate "vrući" vinkovački parket, koji do ovog petka još niti jedna ekipa nije napustila uzdignutih ruku, dobit ćete sasvim dovoljno razloga za optimizam i vjeru u pobjedu kojom bi se ova polufinalna serija još jednom vratila u Split. Prepoznali su to i domaći navijači, tako da je atmosfera u Lenijama već od prvog poena bila odlična.

Da li zbog te atmosfere, ili jednostavno gubitka koncentracije, gošće su utakmicu otvorile očajno. Marina Antolović svojim je servisima ekspresno odvela Cestorad do ogromnih 9:0, i već tu je priča što se tiče prvog seta bila završena. Ostalo je tek vidjeti kojim će rezultatom set završiti, a nakon samo 17 minuta doznali smo i taj odgovor - 25:13.

Naravno, bilo je nerealno očekivati da će Split i u nastavku utakmice igrati tako loše, ali čak i kad su konačno zbile redove gošće ničime nisu odavale kako su one favoritkinje u ovom dvoboju. Vinkovčanke su većim dijelom drugog seta održavale dva-tri poena prednosti, pri vodstvu 17:14 izgledalo je kako im taj set teško može iskliznuti iz ruku, no tada je uslijedilo "crnih" pet minuta, pet minuta koje su, pokazat će se kasnije, i prelomile ovu utakmicu. Niz grešaka domaćih igračica omogućio je Splićankama povratak u susret, a one taj poklon nisu odbile - uzele su drugi set rezultatom 25:21 i tek tada su zapravo počele disati punim plućima.

Da stvari za domaću ekipu budu još gore, na nes(p)retan gubitak drugog seta nadovezala se ozljeda Ana-Marije Leko odmah na startu trećeg, čime su šanse Cestorada za pobjedu u ovoj utakmici osjetno pale. Bez svoje udarne pucačice Vinkovčanke jednostavno nisu mogle pratiti korak sa sve razigranijim gošćama, pa je iz minute u minutu postajalo sve jasnije kako će Lenije kapitulirati po prvi puta ove sezone. Nakon 25:20 u trećem setu, Splićanke su u četvrtom bile još uvjerljivije, te su s konačnih 25:16 osigurale svoju ulaznicu za veliko finale.

Poslije svega viđenog u dvije polufinalne utakmice između Splita i Cestorada, nema sumnje da je pobijedila bolja ekipa, koja raspolaže s puno više rješenja i iskusnih igračica. Iako su u određenim dionicama bile potpuno ravnopravne, čak i bolje od favoriziranog protivnika, Vinkovčankama je za barem jednu pobjedu u ovoj seriji nedostajalo više konstantnosti i napadačke raznolikosti, što je posebno došlo do izražaja nakon ozljede Ana-Marije Leko u drugoj utakmici. No, bez obzira na eliminaciju, igračice Cestorada mogu biti ponosne na sve što su pokazale ove sezone, koja za njih još uvijek nije gotova. Vinkovčankama sada slijedi borba za treće mjesto s poraženim iz dvoboja Rijeka-Mladost, a tko će to biti - saznat ćemo za dva dana.

Zagrepčanke su u drugoj utakmici, naime, rezultatom 3:2 svladale braniteljice naslova, čime su izborile nedjeljnu majstoricu. Dom odbojke na Savi bio je večeras poprište prave drame - nakon što je Mladost dobila prva dva seta, Rijeka je uzvratila istom mjerom, da bi onda u odlučujućem petom setu domaće igračice pronašle novu snagu i s konačnih 18:16 još malo odgodile rješenje ove polufinalne serije.

Treća utakmica odlučit će pobjednika i u dvoboju Pule i Volksbank Azene, koje razigravaju za plasman od petog do osmog mjesta. Puljanke su večeras slavile s uvjerljivih 3:0, a odlučujuća utakmica odigrat će se u nedjelju u Velikoj Gorici.

Odbojka - PH (ž), polufinale doigravanja:

Cestorad - Split 1700 1:3 (25:13, 21:25, 20:25, 16:25) (0-2)
Mladost - Rijeka 3:2 (27:25, 25:21, 25:27, 15:25, 18:16) (1-1)

Razigravanje za plasman od 5. do 8. mjesta:

OTP banka Pula - Volksbank Azena 3:0 (25:19, 25:23, 25:22) (1-1)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!