Tenis

Nadal kralj Monte Carla

Ivor Krapac • nedjelja, 18.04.2010.
Nadal kralj Monte Carla
Foto: EPA

Rafael Nadal je potpunom dominacijom ostvario nešto što još nitko nije u moderno doba tenisa, Open Eri koja je započela 1968. godine. U tom razdoblju nije bilo šesterostrukog uzastopnog pobjednika na nekom ATP ili Grand Slam turniru, a kralj zemljanih terena postao je prvi došavši do svog šestog naslova u nizu u Monte Carlu - u velikom stilu...

Na turniru na kojem je od 2005. titula u njegovom vlasništvu Rafael Nadal je ove godine bio uvjerljiviji nego ikad prije. Na putu do finala izgubio je svega 13 gemova u četiri meča, a kao "točka na i" poslužila je potpuna dominacija u završnom meču, 6:0 i 6:1 protiv Fernanda Verdasca, koji nije igrao najbolje što može - no, da je i igrao bolje, teško da bi uspio ozbiljnije zakomplicirati ovaj dvoboj.

Smetao i vrat

Kao da nije dovoljna muka naići na Nadala u izdanju u kojem je ove nedjelje bio, Verdasca je u finalu mučila i bol u vratu, zbog koje je tražio medicinski time-out i masažu u završnici prvog seta.

Vezane vijesti

Da je bio bez bolova, možda bi izgledalo ili završilo nešto bolje za njega, no bez obzira na to, glatka pobjeda ipak više govori o Nadalovoj današnjoj igri.

Nadal je u sat i 26 minuta dugom susretu bio praktički nedodirljiv, a za slabije rangiranog Španjolca je sve krenulo u krivom smjeru nakon loše odigranog prvog gema, s četiri neforsirane pogreške i ranim gubitkom servisa nakon kojeg se novi i stari pobjednik Monte Carla više nije osvrtao. Iako je nekoliko puta bio blizu, Verdasco u cijelom prvom setu nije došao ni do gem-lopte, dok su u drugoj dionici stvari bile nešto izjednačenije - a uostalom, u tom setu je 26-godišnjak iz Madrida osvojio i svoj jedini današnji gem.

Verdasco ga je uzeo već na početku drugog seta, kada je držao za 1:0 nakon tri spašene break-lopte, u nastavku je bilo gemova u kojima se borio kao lav, bio je i jedan u kojem je tankirao i pokupio zvižduke s tribina (gubitak servisa kod 3:1), no sve je otišlo na stranu suparnika. Posljednja mogućnost da se ovaj meč produži nestala je nakon više od deset minuta dugog gema u kojem je Nadal spasio pet break-lopti i držao za 5:1, nakon čega je breaknuo još jednom i zaključio ovo jednosmjerno finale.

Bolje od onoga što je vladar zemljanih terena odigrao u finalu se teško može na ovoj podlozi. Verdasco na to nije imao odgovor, Nadalu nisu zaprijetili ni raniji ovotjedni protivnici, a osvajanje turnira će prvom španjolskom reketu biti posebno vrijedno i zbog prekida razdoblja bez ATP naslova još od početka svibnja prošle godine, kada je bio pobjednik u Rimu. Bilo je za očekivati da će na zemlji prekinuti tu sušu, dogodilo se već u prvom turnirskom nastupu u sezoni...

ATP Masters 1000 Monte Carlo, 18.4.2010., finale: Nadal (Španjolska, 2) - Verdasco (Španjolska, 6) 6:0, 6:1.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

TenisTop temaATP Tour

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik18.04.2010. u 20:31
    the king of clay vamos rafa najaci si kralj svih kraljeva kapa do poda samo da ne bude ozljeda
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik18.04.2010. u 17:59
    ovo se zove masakr!!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik18.04.2010. u 17:35
    to kralju... samo naprijed... :)
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik18.04.2010. u 16:36
    Lik je ubojica, samo da ne bude ozljeda
    Obrisan korisnik