Nogomet

Svjetsko prvenstvo na plemenskom tlu

Marin Pintur • ponedjeljak, 19.04.2010.
Svjetsko prvenstvo na plemenskom tlu

Stadion pored Rustenburga ugostit će šest dvoboja, među kojima se najatraktivnijim čini onaj između Engleske i SAD-a, a posebna je zanimljivost tog zdanja da je izgrađen na teritoriju plemena Bafokeng te je djelomično u njihovom vlasništvu...

Rustenburg je grad smješten na sjeverozapadu Južnoafričke Republike, a broji oko 400 tisuća stanovnika. Povijest kazuje da je Rustenburg jedan od najstarijih osnovanih gradova u JAR-u, a osnovali su ga Nizozemci sredinom 19. stoljeća.

Rustenburg

Ime stadiona: Royal Bafokeng Stadium

Kapacitet: 44.530

Godina izgradnje: 1999.

Utakmice:
12. lipnja: Engleska – SAD
15. lipnja: Novi Zeland – Slovačka
19. lipnja: Gana – Australija
22. lipnja: Meksiko – Urugvaj
24. lipnja: Danska – Japan
26. lipnja: osmina finala

Samo ime grada u prijevodu s nizozemskog jezika znači ”mjesto za odmor”. Iako je Rustenburg danas pretežito industrijsko središte, turizam je također vrlo razvijen ponajviše zahvaljujući svjetski poznatom Sun Cityju, koji je samo 30 km udaljen od Rustenburga.

Osim za vrijeme utakmica koje će se odigrati u Rustenburgu, taj će grad sigurno biti pod opsadom novinara, navijača i navijačica zbog činjenice da će upravo tamo biti smještena engleska reprezentacija.

Poznato je da Fabio Capello bira samo najbolja mjesta, a o Rustenburgu je rekao: ”Iako je bilo malo problema s terenima, uvjeti za rad su dobri. Rustenburg je najbolje mjesto za nas jer je tiho i sigurno, a blizu je i stadion na kojem igramo prvu utakmicu”, izjavio je Talijan. Vidjet ćemo koliko će mjesto biti tiho kad ga okupiraju engleski navijači...

A stadion u Rustenburgu, poslije onoga u Mbombeli, najmanji je od svih deset stadiona na kojima će se igrati utakmice Svjetskog prvenstva. Nosi ime Royal Bafokeng Stadium po južnoafričkom plemenu Bafokeng koje tamo živi. Zanimljivo, stadion se nalazi dijelom u vlasništvu plemena Bafokeng jer je sagrađen na njihovom teritoriju.

Točna udaljenost stadiona od Rustenburga je 12 km, a može primiti 44.530 gledatelja. Iako Rustenburg nema svoj nogometni klub, mnogi su se dvoboji južnoafričkog prvenstva odigravali na stadionu Royal Bafokeng. U razdoblju od dva tjedna, na ovom će se stadionu odigrati šest utakmica svjetskog nogometnog prvenstva.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

  • Zvjezdana noć nad poljudskim nebom

    Piše: Petar Jenjić

    Zvjezdana noć nad poljudskim nebom

    Hajduk je prvu četvrtinu sezone SuperSport HNL-a zaključio na prvom mjestu, a važnu ulogu u tome imali su i igrači ponikli iz Akademije...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!