Nogomet

Pogled na nosoroge i Lea Messija

Tomislav Pacak • ponedjeljak, 26.04.2010.
Pogled na nosoroge i Lea Messija

Najsjeverniji domaćin SP-a bit će grad Polokwane, nekadašnji Pietersburg, koji će na novoizgrađenom stadionu Peter Mokaba ugostiti četiri utakmice prvog kruga prvenstva...

Polokwane danas broji nešto više od 500.000 stanovnika, a sami naziv doslovno označava "mjesto sigurnosti" - u skladu s imenom, Polokwane je nedavno proglašen najsigurnijim gradom u cijeloj zemlji.

U četrdesetim godinama 19. stoljeća Voortrekkersi (nizozemski emigranti iz kolonije Cape) osnovali su gradić Zoutpansbergdorp, oko 100 kilometara sjeverozapadno od današnjeg Polokwanea, no zbog sukoba s lokalnim plemenima morali su "pomaknuti" grad tamo gdje je danas. 1886. je utemeljen Pietersburg, nazvan u čast lideru Petrusu Jacobusu Joubertu. 25. veljače 2005. godine vladajući su odlučili gradu nadjenuti ime Polokwane.

Polokwane

Ime stadiona: Peter Mokaba

Kapacitet: 45.264

Godina dovršetka: 2010.

Utakmice:
13. lipnja: Alžir - Slovenija
17. lipnja: Francuska - Meksiko
22. lipnja: Grčka - Argentina
24. lipnja: Paragvaj - Novi Zeland

Grad je smješten na 1310 metara nadmorske visine, a posjetitelje očekuje temperatura do 25 stupnjeva. Po danu, naravno, po noći će već biti prilično hladnije. Kao najsjeverniji grad domaćin, Polokwane je i vrlo blizu južnoafričkim susjedima Botswani, Zimbabweu i Mozambiqueu. Gospodarsko je i kulturno središte provincije Limpopo, a upečatljivi simbol te regije je baobab, najveće afričko drvo.

U Polokwane se proteklih godina puno ulagalo, što se očituje ne samo u novom stadionu, već i u prometnoj, vodovodnoj i drugoj infrastrukturi. Kao i u drugim gradovima, Polokwane je bogat različitim narodima, jezicima (priča ih se šest), a domaćini su na glasu kao gostoljubivi i topli. Ako ćete posjetiti Polokwane dobro ćete jesti, garantira domaćin, a ako vas zanimaju lijepa mjesta za razgledavanje - ponuda je šarolika.

Četiri utakmice SP-a odigrat će se na stadionu Peter Mokaba, nazvanom po borcu protiv apartheida, ali pomalo kontroverzno, i čovjeku koji je pozivao na ubojstva Bura i farmera u devedesetim godinama prošlog stoljeća.

Stadion je nov, izgrađen za SP, a smješten je odmah pored starog Peter Mokaba stadiona. Udaljen je oko pet kilometara od centra grada, a može primiti 45.264 gledatelja. Dizajneri su inspiraciju pronašli u spomenutom baobabu, a konstrukcija je najvećim dijelom betonska, uz čeličnu strukturu koja podržava krov.

S vrha stadiona posjetitelji će moći paralelno gledati, primjerice, Lea Messija, i žirafe, nosoroge i druge životinje koje prebivaju u obližnjem rezervatu, jednom od najvećih u Južnoafričkoj Republici.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik10.07.2010. u 13:40
    mene više podsjeća na san siro
    Obrisan korisnik
  • Captain Jack27.04.2010. u 14:14
    Izgleda ko umanjena verzija Nou Campa..
    Captain Jack
  • Obrisan korisnik26.04.2010. u 21:27
    sigurno nije koštao pola milijarde kao novi maksimir...
    Obrisan korisnik