Nogomet

Tolkienov dom čeka nogometni praznik

Matej Milanović • petak, 30.04.2010.
Tolkienov dom čeka nogometni praznik

Svjetsko nogometno prvenstvo i Međuzemlje povezat će grad Bloemfontein, dom slavnog pisca J.R.R. Tolkiena, a na stadionu Free State praznik će biti utakmica domaćina protiv Francuske...

Bloemfontein je grad s 370 tisuća stanovnika i po tome je šesti grad u Južnoafričkoj Republici. Trenutačno je jedan od tri pravna centra države, a osnovan je 1846. godine Među poznatim ličnostima rođenima u gradu nalaze se pisac J.R.R. Tolkien i plivač Ryk Neethling.

Bloemfontein

Ime stadiona: Free State Stadium

Kapacitet: 45.058

Godina izgradnje: 1952.

Utakmice:
14. lipnja: Japan - Kamerun
17. lipnja: Grčka - Nigerija
20. lipnja: Slovačka - Paragvaj
22. lipnja: Francuska - Južna Afrika
25. lipnja: Švicarska - Honduras
27. lipnja: osmina finala D1 - C2

Grad se nalazi na 1395 metara nadmorske visine. U razdoblju u kojem će se igrati Svjetsko prvenstvo srednje temperature u gradu kreću se između minimalnih -2 i maksimalnih 17 stupnjeva, budući da je u tom periodu u Južnoj Africi zima. To je suprotnost uobičajenim visokim temperaturama na najvećoj nogometnoj smotri.

U Bloemfonteinu su najjači klubovi Bloemfontein Celtic koji nastupa u prvoj nogometnoj ligi, Central Cheetahsi koji igraju u jakom prvenstvu u ragbiju Super 14 te momčad Eaglesa koja se bavi kriketom. Prva dva spomenuta sastava igraju upravo na stadionu Free State, istom koji će ugostiti Svjetsko prvenstvo.

Stadion je izgrađen još 1952. godine, a obnovljen je 2008. godine, kada mu je i povećan ukupni kapacitet na 45 tisuća gledatelja. Ime je dobio po regiji u kojoj se nalazi Bloemfontein i čiji je najveći grad.

Na tom su stadionu igrane četiri utakmice na Kupu konfederacija 2009. godine. Na Svjetskom prvenstvu ugostit će šest utakmica, pet u skupini i jednu u osmini finala. Između ostalih susreta ugostit će dvoboj Francuske i domaće Južnoafričke Republike 22. lipnja.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

  • Zvjezdana noć nad poljudskim nebom

    Piše: Petar Jenjić

    Zvjezdana noć nad poljudskim nebom

    Hajduk je prvu četvrtinu sezone SuperSport HNL-a zaključio na prvom mjestu, a važnu ulogu u tome imali su i igrači ponikli iz Akademije...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik23.06.2010. u 15:53
    vuče mi na la bomboneru :D
    Obrisan korisnik