Nogomet

Zagrebačka dilema na južnoafrički način

Mihaela Bradovski • ponedjeljak, 03.05.2010.
Zagrebačka dilema na južnoafrički način

Nelson Mandela Bay Stadium je jedan od pet novih stadiona izgrađenih uoči Svjetskog prvenstva. U Port Elizabethu već postoji stadion na kojem su se odigravale nogometne i ragbijaške utakmice, no odluka je pala da se za SP ipak gradi novi...

U Port Elizabethu bilo je dosta nesuglasja i godinama je trajala rasprava treba li se izgraditi novi stadion ili se treba renovirati postojeći stadion EPRU. Poznato? Sve se prelomilo kada je Port Elizabeth postao jedan od gradova domaćina Svjetskog prvenstva. Ta je odluka sve uvjerila kako je ipak bolje izgraditi novi stadion jer EPRU niti zadovoljava kriterije po dimenzijama igrališta niti ima dovoljno kvalitetan travnjak. Zaključeno je kako bi rekonstrukcija bila prevelik posao.

Port Elizabeth

Ime stadiona: Nelson Mandela Bay Stadium

Kapacitet: 48.459

Godina izgradnje: 2009.

Utakmice:
12. lipnja: Južna Koreja - Grčka
15. lipnja: O. Bjelokosti - Portugal
18. lipnja: Njemačka - Srbija
21. lipnja: Čile - Švicarska
23. lipnja: Slovenija - Engleska
26. lipnja: osmina finala 1A - 2B
2. srpnja: četvrtfinale
10. srpnja: susret za treće mjesto

Izgradnja novog stadiona Nelson Mandela Bay povjerena je tvrtkama Architectural Design Associates Ltd. i Dominic Bonnesse Architects. Oni su napravili projekt i vrlo brzo se krenulo u izgradnju. Sama izgradnja stajala je 240 milijuna dolara, a stadion će se financirati iz brojnih sadržaja kojih mu ne nedostaje. Osim odigravanja utakmica, predviđen je i za brojne koncerte.

Na ovom prekrasnom zdanju kapaciteta 48 tisuća sjedećih mjesta odigrat će se osam utakmica tijekom SP-a. Što se tiče utakmica po skupinama odigrat će se susreti Južne Koreje i Grčke, Obale Bjelokosti i Portugala, Njemačke i Srbije, Čilea i Švicarske te Slovenije i Engleske. U nokaut fazi na ovom stadionu će se odigrati po jedna utakmica osmine finala i četvrtfinala te susret za treće mjesto.

Ukoliko se slučajno planirate zaputiti u Južnu Afriku i iz prve ruke pratiti SP, stadion nećete teško pronaći. Nalazi se praktično u samom centru Port Elizabetha, odlično je povezan sa svim dijelovima grada autobusnim linijama koje će biti posebno česte kada započne Svjetsko prvenstvo.

Inače, Port Elizabeth je jedan od najvećih južnoafričkih gradova. Obala mu se proteže na 16 kilometara, a s prigradskim naseljima broji oko 1,25 milijuna stanovnika. Kao i ostali veliki južnoafrički gradovi, i Port Elizabeth ima burnu povijest povezanu uz vladavinu apartheida. Tako ostaje zabilježeno kako je upravo u tom gradu uhićen i mučen Steve Biko koji je naknadno prebačen u Pretoriju gdje je preminuo.

Apartheid je danas prošlost, grad se sve više razvija, a posebno je jaka motorna industrija.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

  • Zvjezdana noć nad poljudskim nebom

    Piše: Petar Jenjić

    Zvjezdana noć nad poljudskim nebom

    Hajduk je prvu četvrtinu sezone SuperSport HNL-a zaključio na prvom mjestu, a važnu ulogu u tome imali su i igrači ponikli iz Akademije...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik03.05.2010. u 19:22
    to bi u zg koštalo 500mil...
    Obrisan korisnik