Nogomet

Prekid u Splitu, Torcida htjela obračun s igračima

Bernard Jurišić • srijeda, 12.04.2000.

Torcida nije dopustila završetak utakmice (Snimio: Dražen Patarčić)

Utakmica između Hajduka i Šibenika nije završena na travnjaku, njen epilog dogoditi će se tek u uredima HNS-a. Prekid su izazvali navijači Hajduka, nekoliko njih uspjelo je utrčati u teren, ali srećom nitko od igrača i službenih osoba nije ozlijeđen.

Ozlijeđenih je ipak bilo, no s obzirom na razmjere koji su mogli nastati, na kraju možemo reći da je sve i dobro prošlo. U gabulu će tek ući Hajduk, jer zahvaljujući “brzini” naše nogometne kuće, još uvijek nije riješen ni “slučaj Andrić”. Naš je reporter proveo večer na i pod tribinama Poljuda, evo što je zabilježio...

Prekid koji se zbio u 81. minuti utakmice Hajduk - Šibenik stavio je još jednu mrlju na naše prvoligaško nogometno natjecanje. No, nemojte se uzbuđivati, naš je nogomet toliko prljav, da se ova najnovija mrlja neće ni primjećivati...

Odlični Marić

Da ne bi bilo zabune, ulazak Torcide u teren i prekid utakmice nama nikakve veze sa suđenjem i sudačkim odlukama. Glavni sudac Goran Marić iz Zagreba obavio je svoj posao vrlo dobro, kao i svaki put dosad u Poljudu. Marića Hajdukovci rado viđaju na svojim utakmicama, jer je jedan od rijetkih sudaca za kojim se ne polače “repovi”, naš je dojam da je Marić uistinu najbolji hrvatski sudac u ovom trenutku. Po završetku utakmice rekao nam je: ”Ovo mi je prva prekinuta utakmica u 15 godina karijere. Nakon prvog prekida, gledao sam razvoj situacije i imao sam namjeru dati isprazniti sjevernu tribinu i nastaviti utakmicu. Međutim, kako je došlo do eskalacije sukoba i fizičkog obračuna navijača s igračima, donio sam odluku o prekidu utakmice, jer je nastavak bio prerizičan.”. Delegat Vladimir Mikšić nije htio ništa reći: ”Sudac je u 81. minuti prekinuo utakmicu zbog upada veće grupe navijača u teren, koji su napali igrače i suce. Ništa vam više od toga ne mogu reći”.

Nakon drugog pogotka Šibenika i nakon polaska Hajdukovaca sa centra, počelo je komešanje na sjevernoj tribini, na kojoj je bilo smješteno oko 1000 “Torcidaša”. Veliki broj njih počeo se penjati po ogradi koja dijeli tribine od atletske staze, s namjerom da utrče u teren i osobno se obračunaju sa svojim donedavnim “ljubimcima”. Nastala je strka, tek nekoliko policajaca na atletskoj stazi nervozno su pogledavali prema ogradi, tek kad je jedan od navijača uspio preskočiti ogradu, u stadion su utrčali specijalci. U međuvremenu, gomila navijača uspjela je razbiti vrata na toj igradi, upravo u trenucima kad su specijalci napravili “čep” na tom, najkritičnijem dijelu. Bilo je jasno, ako navijači probiju prvi red policije - igračima i službenim licima ne piše se dobro.

Igrači su još stajali na terenu, sudac Marić prekinuo je utakmicu i promatrao rasplet. Dok su se policajci bavili sjeverom, na travnjak su se sa istočne tribine probila dvojica ratobornih ćelavaca, od kojih je prvi odgurnuo Hajdukovog igrača Sablića, a krenuo u lov za prvim do njega - Lekom. Srećom, Leko je uspio pobjeći, a tog je huligana zaštitarska služba ipak uspjela odvući od igrača. Drugi “junak” ipak nije htio napadati “mlađe”, pa je na putu svog “izražavanja” glavom udario jednog starijeg zaposlenika u održavanju stadiona.

U međuvremenu, rasla je navala na razbijena vrata na sjeveru, no specijalna policija uspjevala je bez prevelike upotrebe “odgojnih sredstava”, održavati navijače u tribini, ne dopuštajući im ulaz u teren. Pred navijače su došli i jedini koji su to smjeli od Hajdukovih igrača, vratar Pletikosa čak se ugurao ravno između policije i navijača, moleći i jedne i druge za razum, uz njega i Vučević, a sa tribine se spustio i Slaven Bilić. Nakon dvadesetak minuta službeni je spiker objavio da se utakmica neće nastaviti, no upornih tristotinjak Torcidaša još uvijek je sa specijalcima vodilo borbu za ulazak u teren. Kad im je postalo jasno da u teren neće ući, razišli su se, i preselili pred službeni ulaz u stadion, gdje ih je čekao novi kordon policije.

Najmanje dvojica ozlijeđenih

Najmanje dva čovjeka zadobila su ozljede nakon ulaska nekoliko navijača u teren. Braneći igrače ispred ulaska u tunel koji vodi s terena, nastradao je ni kriv ni dužan Božo Nejašmić, zaposlen u održavanju stadiona. Njega je glavom u glavu udario jedan od nekolicine gledatelja utrčalih u teren i zadao mu ozljedu glave. Drugi nastradali je s ozljedama izašao iz sukoba specijalne policije i navijača sa sjeverne tribine, no nismo uspjeli saznati radi li se on navijaču ili policajcu.

Video: Torcida u akciji

Stadion ni sat i pol vremena nakon utakmice nisu smjeli napustiti ni igrači Šibenika, naročito ne Hajdukovci, koji nisu napuštali svlačionicu. Saznali smo i da će noćas na stadionu dežurati službe Gradske sigurnosti, a dok smo napuštali stadion, negdje iza 21.30, još uvijek nismo saznali kada će igrači Hajduka moći napustiti Poljud. Razbijena su i stakla na nekim automobilima, no vlasnici još nisu poznati.

Hajduku, dakle, osim kazne koju još očekuje za “slučaj Andrić”, sljeduje i još jedna, vjerojatno mnogo rigoroznija. Poljudski stadion vjerojatno ove sezone neće imati još puno utakmica pod svojim krovom, a klub očekuje i novčana kazna zbog loše organizacije. Nadajmo se samo da HNS neće biti tako “brz, učinkovit i efikasan” kao što je to bio slučaj sa rješavanjem “slučaja Andrić”, koji je - da podsjetimo - još u “razmatranju”... Iako je direktni povod Torcidinom ispadu bio loš rezultati i loše predstave njihovih ljubimaca, jasno je da su korjeni dublji, puno dublji od puke isfrustriranosti slabim rezultatom “bijelih”. Lošije od igrača trebali su proći “oni gore”, Uprava na koju su navijači posebno ljuti, jer im je dosta političkih igara koje se vode u i oko Hajduka. Vjerojatno je pao i svjetski rekord u njihovom večerašnjem ekspresnom “povlačenju s položaja” na centru zapadne tribine.

U danu kada BBB-i s pravom napadaju svoje bezobrazne milijunere koji prijete štrajkom jer “nisu dobili svoje stotine tisuća”, a pola države gladuje, u danu kada se ne zna hoće li se poništiti sve utakmice koje je Almir Turković igrao za Osijek ove sezone, u vrijeme kada klubovi “vegetiraju” od kola do kola, a svepametni HNS planira novo proširenje lige zbog zadovoljenja ega lokalnih šerifa, zar je čudno da nogometaši Hajduka veliki dio noći moraju provesti u svlačionicama. Ono što se najviše čulo večeras na Poljudu prava je slika stanja i jedini pravi opis ovog kaosa kroz kojeg nas naši nogometni šerifi iz Ilice vode: “Sve pod šator, polij benzinom, zapali i - kreni ispočetka”. U koga su šibice?

SuperSport HNL

1Dinamo 513:3+1013
2Rijeka 511:1+1011
3Hajduk 57:4+311
4Šibenik 56:609
5Varaždin 54:2+28
6Istra 1961 54:11-77
7Gorica 56:7-15
8Lokomotiva 53:9-62
9Osijek 54:9-51
10Slaven Belupo 53:9-61

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

Nogomet

SuperSport HNL

1Dinamo 513:3+1013
2Rijeka 511:1+1011
3Hajduk 57:4+311
4Šibenik 56:609
5Varaždin 54:2+28
6Istra 1961 54:11-77
7Gorica 56:7-15
8Lokomotiva 53:9-62
9Osijek 54:9-51
10Slaven Belupo 53:9-61

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!