Nogomet

"Dvojio sam deset sekundi"

Vedran Attias • utorak, 27.04.2010.
"Dvojio sam deset sekundi"
Foto: FaH

Svečano je bilo danas u Maksimiru gdje je za svoj matični klub potpisao Dario Šimić. Iskusni nogometaš i bivši hrvatski reprezentativac nakon godina uspješne inozemne karijere vratio se u klub gdje je započeo bogatu karijeru...

Čim je modra delegacija ušla u Plavi salon bilo je jasno kako se sprema nešto veliko - izvršni dopredsjednik Zdravko Mamić, sportski direktor Zoran Mamić, trener Kruno Jurčić i, u pratnji svog menadžera Marka Naletilića, zvijezda dana - Dario Šimić. Legenda Modrog kluba vratila se u Maksimir i to pod prilično nevjerojatnim uvjetima - besplatno.

Prvi je riječ od okupljenih dobio izvršni dopredsjednik koji nije skrivao oduševljenje: "Izrazio bih dobrodošlicu velikom igraču ovoga kluba - Dariju Šimiću. Dario je sigurno u Top 5 igrača svih vremena iz Hrvatske o čemu govore i klubovi u kojima je igrao. Ovo je veliki dan za naš klub i razlog zašto sam prekinuo odmor jer Dario zaslužuje da mu se iskaže poštovanje. Dario, hvala ti!"

Dolazak Šimića dugo je godina obostrana želja: "Ovaj dolazak je specifičan jer je Dario toliko silno želio završiti karijeru u Dinamu, a to govori već godinama, da smo mu to morali omogućiti. Svakako ne treba zanemariti da je on inzistirao da njegov dolazak bude bez financijske naknade. I danas sam ga nagovarao da mu platimo, ali on neće - želi dati svome klubu."

Karijera

Dario Šimić rođen je 1975. u Zagrebu gdje je s 12 godina počeo igrati u Dinamu. Debitirao je u prvoj momčadi sa 17 godina, a Dinamo je napustio nakon šest godina i 140 nastupa u Modrom dresu kada je za 11 milijuna eura otišao u Inter iz Milana. Šimić se u "crno-plavom" dijelu Milana zadržao tri godine prije nego je prešao u "crveni-crni", Milan gdje je igrao šest godina da bi posljednje dvije sezone odradio u Monacu.

Zvijezda dana svakako je bivši kapetan i novi igrač Dinama - Dario Šimić: "Nakon skoro 12 godina se vraćam doma. Zahvaljujem se ljudima iz kluba što su mi dali priliku zaigrati za svoj klub, gdje sam rođen i počeo svoju karijeru. Uzbuđen sam i dvojio sam otprilike deset sekundi kada su me zvali iz Dinama. Ne želim ja sebe dizati, ali ovaj klub mi je omogućio zaradu i karijeru i na tome sam im dužan. Igrao sam u dva velika kluba i jednom malo manjem, Monacu, i moram reći da ljudi u Hrvatskoj nisu svjesni koliko je Dinamo veliki klub. Jako sam sretan i motiviran. Razmišljao sam o prekidu karijere, a unatoč dosta ponuda nisam znao što bi me motiviralo igrati na visokoj razini, no kada je došla ponuda Dinama - sve je bilo jasno."

Naravno, oduševljenje novim igračem u svlačionici nije krio niti trener Kruno Jurčić: "Jako sam sretan i zadovoljan. Dario je moj bivši suigrač, ali i mnogo više od toga. Moram spomenuti jednog čovjeka koji nas je povezao - Zdravko Jurčić Miš; on bi danas bio posebno sretan. Znam koliko će Dario pomoću ovom klubu, znam što od njega očekujem kao i on koji zna koliku je preuzeo odgovornost. Ovdje ima puno klinaca kojima treba pokazati kako se ponaša u svlačionici, autobusu, terenu i van njega te sam siguran kako će im Dario biti pravi uzor."

Trofeji

Novi/stari igrač Dinama u karijeri je osvojio - sve. Osim pet hrvatskih prvenstava i četiri kupa što je osvojio s Dinamom, Šimić je s Milanom dodao: prvenstvo Italije, Kup, talijanski Superkup, dvije Lige prvaka, europski Superkup te Svjetsko klupsko prvenstvo.

Što se tiče fizičke spreme, isto nikada nije bilo upitno kada se radi o Šimiću: "Nismo htjeli uvjetovati koliko ću dugo igrati, ali to će trajati sve dok se budem dobro osjećao. Što se tiče forme, već se danas počinjem pripremati za Europu, zdrav sam, dobro se osjećam i puno sam radio."

"Mislim da mogu biti lider ove momčadi. Nekada se krivo shvaća lider kao netko tko se treba derati, ali ja mislim da lider treba svojim ponašanjem pokazati put. Sa svojim iskustvom i karakterom zaslužujem."

Dinamo je ovim potpisom skupio prilično respektabilnu obranu od igrača koji su igrali u najvećih talijanskim klubovima, Cufre (Roma), Šimić (Milan, Inter), Kovač (Juventus): "Zadovoljan sam što ću ovdje naći takve igrače. S Cufreom sam igrao godinu dana i zvali su me iz kluba kada su ga kupovali i o njemu imam samo najljepše riječi dok sam s Robertom dugo bio suigrač u reprezentaciji."

SuperSport HNL

1Dinamo 3258:24+3472
2Rijeka 3162:20+4271
3Hajduk 3246:21+2561
4Osijek 3152:41+1145
5Lokomotiva 3141:32+944
6Varaždin 3235:42-736
7Gorica 3129:40-1135
8Istra 1961 3230:50-2034
9Slaven Belupo 3236:59-2330
10Rudeš 3214:74-607

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik28.04.2010. u 00:55
    Mihalj ja sam malo stariji i dok sam ja igrao nogomet u juniorima dinama Simic se nije ni rodio, ok. Mozes pricati sta oces samo izbroj koliko je utakmica odigrao u zadnjih 6 godina pa onda udaraj po tastaturi, hvala.
    Obrisan korisnik
  • beaver28.04.2010. u 00:43
    Igram mu nije na razini ali to je normalno covijek je 35o godisnjak. Ali on ima nesto sto mu ne moze ni najbolji trener na svijetu dati; iskustvo, utijecaj i savjet za mlade branice. Isto se slazem sa komentarina za Biscena. Mada nije u zivotnoj formi uvijek ulijeva povijrenje onima oko njega.
    beaver
  • Mihalj27.04.2010. u 20:01
    dežurni kritičari i kenjatori će doć na svoje. tip je došao beslpatno završit karijeru u voljenom klubu to može biti samo pohvalno. ak bude loš neće igrat al mislim da on može još puno tog dati. @njonjo ( dobar nick za ovo kaj pričaš) - šimić je igrao u milanu i interu dok si ti drmao po tastaturi... [više na forumu]
    Mihalj
  • Weasley27.04.2010. u 18:42
    igrači stariji od 30 godina većinom su bolji od mlađih što se tiče golmana i braniča, ali problem je u tome što jurčić nezna sastaviti momčad
    Weasley
  • Obrisan korisnik27.04.2010. u 17:10
    Odlicno sada Dinamova zadnja linija ima oko pola stoljeca neznas koji je sporiji.
    Obrisan korisnik