Ostali sportovi

Trentino dominantno do europskog naslova

Matej Milanović • nedjelja, 02.05.2010.
Trentino dominantno do europskog naslova
Foto: EPA

Odbojkaši Trentina s glatkih su 3:0 svladali Dinamo Moskvu u finalu Lige prvaka i time su obranili naslov. Treće mjesto je pak pripalo Belchatowu koji je u četiri seta porazio Bled.

U finalu odbojkaške Lige prvaka igrali su Trentino i Dinamo Moskva. Ove dvije momčadi su već igrale međusobno u fazi po skupinama, u kojoj su oba sastava upisala po pobjedu. Nakon polufinalnih nastupa očekivala se velika borba, no Trentino je od samog početka preuzeo inicijativu i krenuo sa sjajnih 8:2. Rusi nisu uopće ušli u taj prvi set te su ga na koncu izgubili s 25:12.

U drugom setu su Talijani odmah pobjegli na 8:4 i do kraja seta su dosta mirno kontrolirali rezultat. Dinamo nije niti jednom ozbiljnije zaprijetio te je Trentino s 25:20 povećao prednost. Potpuna dominacija branitelja naslova nastavila se i u trećem setu. Do prvog tehničkog time-outa je Trentino poveo pet razlike. Vodili su Talijani i 21:13, a Dinamo je uspio tek smanjiti na konačnih 25:21.

Italija dominira Europom

Talijani su ove godine, po prvi put nakon 2006., uzeli sve europske naslove: Trentino u Ligi prvaka, Cuneo u Kupu CEV i Perugia u Challenge kupu. Otkako postoje tri europska kupa samo su ih talijanski klubovi osvajali sve u istoj godini, a to im je uspjelo u čak devet navrata. Dok je bilo samo dva europska kupa Italija je jednom osvojila oba natjecanja u istoj godini, a četiri puta je to pošlo za rukom sastavima iz Sovjetskog Saveza.

Kod Trentina je Leandro Vissotto upisao 15 poena, a Dante je predvodio Dinamo s 12. Vissottov suigrač, Osmany Juantorena proglašen je MVP-em završnice. Trentino je tako sasvim zasluženo obranio naslov, a iduću nedjelju lovit će i drugu titulu prvaka Italije.

U borbi za treće mjesto igrali su pak razočarani organizatori turnira, poljski Belchatow i iznenađenje ovogodišnje Lige prvaka, Bled. Poljaci su i prije dvije godine organizirali Final Four u Lodzu i tada ih je, kao i ove godine, u polufinalu porazio ruski sastav. Belchatow je bez obzira na razočaranje htio pokloniti pobjedu svojim navijačima i utakmicu s Bledom otvorio je dominantno, 25:16.

U drugom setu Slovenci su zaigrali bolje i u par navrata došli do tri poena prednosti. Prvi put su ih domaći stigli, ali drugu šansu Bled nije propustio te je kontrolirao rezultat do 25:22 i izjednačenja u setovima. Utakmicu je odlučio treći set. Bled je vodio 17:15, nakon čega je Belchatow zaredao šest poena i preokrenuo rezultat. Gosti su se ipak vratili i izjednačili na 24:24. Uslijedila je igra na razliku u kojoj su oba sastava promašila po nekoliko prilika, a na kraju je slavio Belchatow s 31:29.

U četvrtom setu je Belchatow do drugog tehničkog odmora poveo pet razlike te je to kontrolirao sve do samog kraja i s 25:20 osigurao barem mjesto na postolju. Domaće je predvodio Mariusz Wlazly s 26 poena, dok su kod Bleda 15 poena realizirali Vid Jakopin i Alen Šket.

Liga prvaka, Final Four, Finale:
Trentino - Dinamo Moskva 3:0 (25:12, 25:20, 25:21)

Treće mjesto:
Belchatow - Bled 3:1 (25:16, 22:25, 31:29, 25:20)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

OdbojkaOstali sportovi
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!