Hrvatski kup, Finale, 05.05.2010, 17:30 h, Šubićevac, gledatelja: 5500
Suci: Vučkov (Rijeka), Novosel (Vrbovec), Krmar (Zagreb)
Šibenik
Šibenik
0:2(0:1) Hajduk
Ante Vukušić 16'
Senijad Ibričić 90'+3' (11m)
Hajduk

Rabuzin se vraća u Split!

Vedran Babić • srijeda, 05.05.2010.
Rabuzin se vraća u Split!
Foto: Martina Japundžić

Nogometaši Hajduka prekinuli su petogodišnju sušu bez trofeja. U uzvratnoj utakmici finala Kupa oni su na Šubićevcu s 2:0 slavili protiv domaćina Šibenika i s ukupnih 4:1 kroz dvije utakmice definitivno spasili sezonu. Tijek događanja na terenu uvelike je promijenio rani pogodak Vukušića, Šibenčani su imali nekoliko vrlo izglednih prilika, poglavito Zec, ali su u potpunosti zakazali u realizaciji.

Šibenik
Šibenik
Hajduk
1
Goran Blažević
24
Ante Bulat
4
Velimir Vidić
3
Igor Budiša
18
Ivan Medvid
29
Sandro Bloudek
(do 62')
14
Stipe Bačelić-Grgić
20
Arijan Ademi
11
Zeni Husmani
(do 71')
9
Jusuf Dajić
(do 46')
7
Ermin Zec
Pričuvni igrači
19
Ivan Fuštar
46'
8
Ivan Elez
62'
17
Antonio Jakoliš
71'
Trener
Branko Karačić
18
(do 46')
20
Josip Skoko
(do 79')
26
Goran Rubil
99
(do 85')
Pričuvni igrači
Trener
Stanko Poklepović

Poslije punih sedam godina Rabuzinovo sunce ponovno će zasjati u Splitu. Iako su se Šibenčani u predivnom dekoru do kraja ispunjenih tribina predstavili u lijepome svjetlu, nisu uspjeli iskoristiti svoje šanse i tako im je propala ova jedinstvena prilika za osvajanje prvoga trofeja u povijesti kluba.

Utakmica je započela dosta rastrgano i nepovezano te s dosta grešaka u predaji lopte. Tek je Šibenik dvaput zapucao prema vratima Subašića, no prvi put je Zec bio neprecizan iz atraktivnih škarica, a drugi put Bačelić - Grgić čiji udarac iskosa nije previše zabrinuo goste.

I onda, nakon što je u 12. minuti udarac Vukušića u izglednoj situaciji u zadnji čas blokirao Budiša, Hajduk je poveo. Igrala se 16. minuta kada su Vukušić i Ibričić u nekoliko poteza izigrali šibensku obranu i doveli svoju momčad u vodstvo. Strijelac je bio 18-godišnji Sinjanin koji je prizemnim udarcem od vratnice matirao vratara Blaževića.

Već u sljedećem napadu domaćin je mogao izjednačiti i vratiti neizvjesnost, no Zec je nakon krasno primljenog ubačaja iz voleja poslao loptu preko gola. Malo kasnije je i Dajić zapucao glavom, ali također neprecizno. Sasvim očekivano, Šibenčani su počeli preuzimati više rizika i s više su igrača kretali prema naprijed.

U narednim minutama nije bilo previše uzbuđenja, Hajduk je uspio neutralizirati sve pokušaje svojih suparnika i čak se naći u prilici povećati vodstvo. Anas Sharbini je probio po lijevoj strani i ostavio povratnu loptu na 7-8 metara od šibenskog gola, no ona je završila iza leđa Vukušića i Oremuša i rezultat je ostao 0:1.

U posljednjih pet minuta uslijedila je opća opsada splitskog šesnaesterca. Ponovno je Zec bio u fokusu, ali se opet nije iskazao u realizaciji. Jedna duga lopta je preletjela Maloču i BH napadač se našao oči u oči sa Subašićem, ali je previše oklijevao i novopečeni hrvatski reprezentativac Jurica Buljat uspio je ukloniti opasnost.

Iz nastalog kornera opet se izrodila opasna situacija za Splićane, no nitko od gostiju nije uspio progurati loptu u mrežu. U 44. minuti Dajić je gotovo s bijele točke pucao preko gola, da bi prvo poluvrijeme zaključio Bačelić - Grgić slobodnim udarcem s 25 metara kojeg je Subašić efektno obranio.

Kako je prvo poluvrijeme završilo, tako je drugo započelo - šibenskim pritiskom. Odmah u prvoj akciji iz kornera Ademi je pucao glavom preko gola, da bi samo nekoliko trenutaka kasnije malo iskosa Zec pucao nogom pored gola. Prethodno je Buljatu promakla jedna lopta, ali se splitski branič uspio vratiti unatrag i dovoljno zasmetati Zecu.

Poslije još jednog kornera i Medvid je bio za malo neprecizan glavom, a onda je na snagu stupilo razdoblje bez pravih šansi i bez pretjerano kvalitetne igre. Hajduk je uspješno "umrtvio" igru, a Šibenik je polako počeo gubiti ideju, ali i snagu za preokret. Nastojao je dugim loptama prema Zecu preskakati igru, no puno koristi od toga nije bilo. Posljednja prava prilika za njih dogodila se u 74. minuti kada je Elez uposlio Zeca koji je ipak prejakom loptom tražio suigrače u petercu.

Strijelac prvog pogotka Vukušić mogao je u dva navrata zapečatiti sudbinu domaćina i završiti ovu Kup - priču, ali je Blažević fantastično reagirao obranivši udarac Hajdukovog napadača s pet metara u stopostotnoj šansi. Nepunu minutu kasnije Vukušić je ponovno sam izbio pred Blaževićem, ali je njegov pokušaj lobom domaći vratar uspješno ukrotio.

U 85. minuti Šibeniku je nepravedno poništen pogodak zbog nepostojećeg zaleđa Zeca, koji je četiri minute kasnije pao u šesnaestercu Hajduka, ali je zbog pokušaja simuliranja zaradio javnu opomenu. U samoj završnici, u drugoj minuti sučeve nadoknade, Bulat je srušio Ljubičića u kaznenom prostoru, a s bijele točke Ibričić je matirao Blaževića za 2:0 i potvrdu Hajdukove pobjede i početak velikoga slavlja - Rabuzin se vraća u Split!

Hrvatski kup

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik06.05.2010. u 11:49
    Je, istina, u pravu si, ali opet nekako svaki put iznova se nadan da ce pokazat nesto, a svaki put me razocaraju igron. Mozda san malo pretjera s rici "sram", ali defintivno in ne triba pivat hvalospjeve.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik05.05.2010. u 22:49
    Čestitke Hajduku, zasluženo su osvojili
    Obrisan korisnik
  • Babangida05.05.2010. u 22:32
    http://vinovo.magnify.net/video/Sibenik-vs-Hajduk-0-2-Navijaci
    Babangida
  • Babangida05.05.2010. u 22:32
    Sasvim zadovoljavajuce finale kupa, cestitke Hajduku, ali i da je Sibenik osvojio ne bi bilo nezasluzeno
    Babangida
  • Bogomdani05.05.2010. u 22:08
    Ajme tebe... Mislim da se Hajduk nema čega sramiti nakon današnje utakmice. Ne znam što si ti očekivao, ali Hajdukova realnost nije lepršava igra, dominacija i rušenje Šibenika kad se sjete. Trebalo je pobijediti Šibenik u dvije utakmice, i pobijedili su kako najbolje znaju.
    Bogomdani