Ostali sportovi

Kišerlovski debitant, Miholjević veteran

Maja Giljanović • petak, 07.05.2010.
Kišerlovski debitant, Miholjević veteran
Foto: EPA

Hrvatski biciklisti Vladimir Miholjević i Robert Kišerlovski dio su biciklističke elite koja u subotu u Amsterdamu kreće u prvu od tri najveće biciklističke utrke sezone. 35-godišnjaku u Acqua&Saponeu ovo je deveti nastup na Giro d'Italia, a 23-godišnjak u Liquigasu je debitant.

Avantura 93. izdanja utrke Giro d'Italia starta u subotu u Amsterdamu, tri su etape u Nizozemskoj, preostalih je 18 u Italiji, pokrivaju ukupno 3,433 kilometara i nakon tri tjedna prva ovogodišnja biciklistička varijanta teniskih Grand Slam turnira završava u Veroni 30. svibnja.

Nastupaju 22 tima, od ProTour momčadi nedostaju RadioShack (Lance Armstrong i Levi Leipheimer odabrali su nastup na Tour of California od 16. do 23. svibnja), Euskaltel i Française des Jeux, a za hrvatske ljubitelje biciklizma najbitnija je vijest da su dio Liquigasa i Acqua&Saponea naši Robert Kišerlovski i Vladimir Miholjević.

23-godišnji Kišerlovski debitant je na Giru. Vizu za nastup zaslužio je odličnim predstavama otkad je koncem prošle godine potpisao iz Fuji-Servetta: u prvom nastupu na Tour de Luisu u Argentini na najjačoj sedmodnevnoj utrci u Južnoj Americi osvojio je ukupno 15. mjesto, 14. je bio na utrci Classica Sarda, 18. na Volti a Catalunya, a koncem travnja ostvario je najveći uspjeh karijere trijumfom na Giru dell'Appennino.

Miholjević je, pak, veteran Gira. 35-godišnjak nakon Alessija i Liquigasa hrvatske boje brani i u Acqua&Saponeu i ovogodišnji nastup mu je deveti uzastopni.

Iskustvo Miholjevića zlata će vrijediti Stefanu Garzelliju u pokušaju 36-godišnjeg kapetana Acqua&Saponea da nakon okruglo 10 godina ponovno osvoji Giro, a i u Liquigasu će Basso izvući najviše što može iz Kišerlovskog u lovu na reprizu Gira iz 2006. kad je 32-godišnjak ispred Gutierreza pobijedio najvećom razlikom (9:18 minuta) od 1965.

Miholjević je izjavio: "Profil utrke je izuzetno težak, šest ravničarskih etapa slijedi jedno brdo, pa ponovno šest dana ravnog i jedan uspon i na kraju samo brda. Tijelo će patiti, ali naporno smo trenirali i svi preduvjeti za dobar nastup su tu".

Kišerlovski se nadovezao: "Prošle godine sam morao odustati na Vuelti" (slomio je ključnu kost samo dva kilometra prije cilja četvrte etape, nap. a.) "nikad još nisam trotjednu utrku odvozio do kraja. Najdulje sam vozio 12 dana na jednoj utrci, ali izdržat ću. Još sam "zelen" i moram učiti, ali nemam tremu i pokušat ću ući u poneki bijeg i ostvariti dobar etapni plasman".

Giro je siromašniji za prošlogodišnjeg pobjednika Denisa Menčova (Rabobank) koji nakon Gira i Vuelte a Espana želi trijumf i na Tour de Franceu, zbog upale sinusa je odustao trostruki svjetski prvak Oscar Freire (Rabobank), a i pobjednik Tour de Francea Alberto Contador (Astana) je fokusiran na srpanj i obranu titule na Elizejskim poljanama.

Svjetska biciklistička federacija je 10-ak dana prije starta objavila da je pronašla nepravilnosti u biološkim pasošima (sumnjive vrijednosti u nalazima krvi su od ljeta prošle godine) nekolicine biciklista među kojima i prošle godine trećeplasiranog Franca Pellizottija. Liquigas je podržao svog kapetana, najavio je tužbu zbog difamiranja ugleda i biciklista i momčadi, ali 32-godišnjaka je na koncu skinuo s liste sudionika.

Zvijezda, međutim, ne nedostaje: uz Bassa i Garzellija Giro je osvojio i Damian Cunego (Lampre), tu su i pobjednik Tour de Francea Carlos Sastre (Cervelo), pobjednik Vuelte a Espana Aleksandr Vinokurov (Astana) i svjetski prvak Cadel Evans (BMC).

Najveći favorit kladioničara upravo je Evans. Opravda li prognoze i zasluži magliju rosa u Veroni posljednjeg dana svibnja 33-godišnjak će postati prvi Australac u povijesti utrke koji je osvojio Giro (posljednji Aussie koji je barem na dan obukao majicu vodećeg u ukupnom poretku bio je Brett Lancaster 2005.).

Evans je Giro od 2002. pretpostavljao Tour de Franceu, ovog puta najavljuje: "Giro ću voziti punom snagom, ne vidim ga kao probu za Tour, nije me bilo od 2002., ali spreman sam mu se potpuno posvetiti. I vrijeme je, trener mi je Talijan, supruga Talijanka, živim dva kilometra od granice i volim voziti u Italiji".

Australac je u formi, prije tri tjedna je osvojio Fleche Wallonne: "Spreman sam, zadovoljan sam dosadašnjim tijekom sezone, mogla je biti i koja pobjeda više, bilo je prilika, ali što je tu je. Atmosfera u momčadi je odlična i čim pomislim na Monte Zoncolan, Plan de Corones i Passo Gavia jedva čekam start".

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!