Košarka

Počinje spektakl u Parizu

Branko Barić • petak, 07.05.2010.
Počinje spektakl u Parizu
Foto: Davor Sajko

Košarkaška sezona došla je do svog vrhunca i sve je spremno za početak trodnevnog spektakla u Parizu koji će nam dati konačni odgovor na pitanje – tko je novi klupski prvak Europe. U petak su na rasporedu polufinalni ogledi Barcelone i CSKA, te Olympiakosa i Partizana, a u akciji ćemo vidjeti i dva Hrvata – Zorana Planinića i Nikolu Vujčića…

Teško je tko mogao zamisliti bolje i atraktivnije otvaranje završnog turnira od dvoboja CSKA – Barcelona. Dvije momčadi koje su osvojile prvo mjesto u skupinama i u prvoj i u drugoj fazi ovogodišnjeg izdanja Eurolige dat će nam prvog finalistu najelitnijeg europskog natjecanja. Ruski prvak ima priliku izboriti svoje peto uzastopno finale, što je jedino pošlo za rukom Vareseu u '70-tim godina, dok Barcelona drži rekord s 11 nastupa na Final Fouru od 1988. od kada je ovakav format natjecanja.

"Prve utakmice na Final Fouru su uvijek najteže za igrati. Dok postanete svjesni važnosti utakmice, već ste na parketu. Ovakvi dvoboja puni su naboja, a CSKA je ekipa s pregršt iskustva što je u takvim okolnostima velika prednost", tvrdi Xavier Pascual strateg Barcelone. I većina medija se slaže s njim glede iskustva ruske momčadi, pa polufinale uglavnom najavljuju kao dvoboj Barceloninog talenta i iskustva CSKA: "Ne bih se složio u potpunosti s tim, jer i CSKA ima talenta. Holden, Šiškauskas, Langdon i Planinić su iznimno talentirani igrači na vanjskim pozicijama, a ako tu još dodate Khryapu, Kauna i Smodiša, dobivate iznimno moćnu ekipu."

Svi uporno pričaju o iskustvu Moskovljana, no niti Jevgenij Pašutin ne bježi od činjenice da je to najveći adut njegove momčadi: "Znamo igrati ovakve utakmice i znamo dati najviše kada smo pod pritiskom. Već smo puno puta bili u ovakvim situacijama i kontrolirali ovakve utakmice." Za pobjedu nad sjajnim Španjolcima postoji samo jedan ključ: "Moramo kontrolirati tempo utakmice. Protiv Barcelone je nemoguće igrati ukoliko njima prepustite da diktiraju tempo."

Dobra vijest za sve ljubitelje košarke je niti jedna niti druga ekipa nema problema s ozljedama, a očekuje se da će čak i Matjaž Smodiš upisati prvi ovosezonski nastup u Euroligi.

Iako i Olympiakos i Partizan imaju dugu i trofejnu klupsku povijest, oba kluba su posljednji put u finalu Eurolige bili prilično davno. Grci su finale posljednji put igrali 1997., kada su i osvojili jedini trofej u svojoj povijesti, dok su Crno-beli polufinale posljednji put preskočili 1992., kada su i osvojili svoju jedinu europsku titulu. Momčad Panagiotisa Giannakisa krcata je zvijezdama kao što su Childress, Teodosić, Kleiza, Penn, Vujčić i drugi, no nakon svega što je momčad Duška Vujoševića napravila ove sezone, nitko ih nema pravo otpisati.

"Presretan sam što imamo priliku sudjelovati na ovom turniru, to nitko nije mogao niti sanjati uoči početka sezone. No nismo to osvojili na lutriji, sve je to rezultat dobro posloženog sustava". Popularni Dule svjestan je da je Partizanu na ovom turniru pripada uloga autsajdera, no već nebrojeno puta ove sezone pokazao je kako njegovi momci znaju igrati i protiv najvećih: "Nitko nam ne može oduzeti nadu. Momci se samo moraju boriti kao što su se borili cijele sezone.".

Susret Barcelone i CSKA na rasporedu je u 18h, dok će Partizan i Olympiakos svoj susret započeti u 21h.

Euroliga

polufinale

Barcelona64:54CSKA Moskva
Partizan80:83 *Olympiakos

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!