Nogomet

Totti odgodio slavlje Intera

Ivana Spahija • nedjelja, 09.05.2010.
Totti odgodio slavlje Intera
Foto: EPA

Doslovno minute dijelile su nogometaše Intera od početka velike proslave osvajanja petog uzastopnog naslova prvaka Italije. Izabranici Josea Mourinha su uz ponešto poteškoća na Meazzi svladali Chievo i čekali rasplet iz Rima, gdje je Cagliari na Olimpicu imao vodstvo protiv Rome. No, posljednjih deset minuta donijelo je veliki obrat i Roma je s 2:1 uzela sva tri boda gostima sa Sardinije te će se na odluku o prvaku morati pričekati do posljednjeg kola. Veliki šok na torinskom Olimpicu doživjeli su navijači Juventusa, koji je porazom od Parme rekao zbogom izravnom plasmanu u Europsku ligu...

Nogometaši Intera u ludoj su završnici 37. kola Serie A uzeli sva tri boda Chievu i rezultatom 4:3 i dalje su zadržali prednost od dva boda ispred Rome. Mourinhova momčad je osluškivala vijesti s rimskog Olimpica, gdje je Cagliari držao Romu u šaci i već je mogla početi otvarati šampanjac. No, u posljednjih deset minuta uslijedio je preokret u Rimu, Vukovi su zahvaljujući dvama pogocima kapetana Tottija teškom mukom otrgnuli bodove Cagliariju te su odgodili slavlje Intera.

Što se utakmice s Chievom tiče, Inter je mogao povesti već u petoj minuti susreta, ali je Stanković iz izgledne pozicije pogodio gredu gola gostiju. Chievo je u vodstvo došao u 12. minuti susreta, i to više sretno nego spretno. Gosti su loptu ubacili u prostor Intera, zakasnio je izići Samuel, a Thiago Motta je nespretno pospremio loptu u vlastitu mrežu za slavlje navijača iz Verone.

Minutu kasnije gledatelji na Meazzi ponovno su vidjeli autogol, ali ovaj put u režiji nogometaša Chieva. Eto'o je centrirao, a lopta se od gostujućeg braniča Mantovanija odbila u mrežu nemoćnog Sorrentina za izjednačenje od 1:1. Domaćini su do novog vodstva došli u 34. minuti susreta lijepim pogotkom Cambiassa, a samo pet minuta kasnije ponovno se tresla mreža Chieva. Milito je s ruba prostora potražio vrata gostiju, Sorrentino nije uspio stići tu loptu i Inter je poveo s velikih 3:1.

Po povratku s odmora crno-plavi su nastavili u jednakom ritmu, a gostujuća obrana je sve više počela propuštati. Igrala se 60. minuta kada je Sorrentino ponovno morao po loptu iz mreže. Maicon je gotovo s polovice terena idealno uposlio Balotellija, koji je s lakoćom loptu pospremio u mrežu Chieva za velikih 4:1 Intera. No, tu nije bio kraj golijadi na Meazzi. Gosti su se probudili u 60. minuti i pogotkom Granochea smanjili su vodstvo domaćina na 4:2, a potom je Pellissier pogotkom u 74. minuti doveo rezultat u neizvjesnost smanjivši vodstvo Intera na 4:3. To je bilo i konačno rješenje ove utakmice, Inter je uzeo nova tri boda i došao na korak od petog uzastopnog naslova, kojeg će morati potvrditi u posljednjem kolu.

Susret Rome i Cagliarija na rimskom Olimpicu ponudio je ludu završnicu u kojoj su Vukovi teškom mukom došli do preokreta i rezultatom 2:1 uzeli sva tri boda Cagliariju. Nogometaši Rome su većim dijelom susreta promašivali nemoguće i u konačnici su bili kažnjeni vodstvom gostiju, no pogodak Tottija, a potom i dosuđena najstroža kazna, koju je također realizirao Romin Il capitano ostavili su Romu u utrci za Scudettom.

Prvo poluvrijeme završilo je bez pogodaka, ali uz veliku angažiranost domaćina, koje nije išao pogodak. Roma je mogla povesti već u petoj minuti, ali je lopta Tottija pogodila gredu gola Cagliarija. Pet minuta kasnije Totti je odlično uposlio Tonija, ali je njegov udarac uspio ukrotiti vratar gostiju Marchetti. Roma je možda i najveću priliku za pogodak u prvom dijelu propustila u 43. minuti kada je projektil Motte iz daljine pogodio gredu u trenutku kada je Marchetti već bio svladan.

Nastavak je ponudio identičnu situaciju, Roma je prijetila, gosti sa Sardinije se uspješno branili. Nemoguće je nabrojati sve propuštene prilike Tottija i društva, Il capitano je u nekoliko navrata mogao Romi donijeti pobjedu, ali lopta jednostavno nije ulazila u gol. Sve propuštene prilike Vukovima su došle na naplatu u 73. minuti susreta. Lazzari je lijepim pogotkom s ruba prostora matirao Julija Sergija i Cagliariju donio prednost od 1:0.

Gotovo eskpresno izjednačenje Rome uslijedilo je u 79. minuti, nakon niza promašaja Totti je konačno uspio pospremiti loptu u mrežu Cagliarija i donijeti malo nade navijačima na Olimpicu. Tu su nadu tifosi Rome i dočekali, u 83. minuti je branič Cagliarija Biondini rukom dotaknuo udarac Riisea, na što je sudac pokazao na bijelu točku. Totti je iz najstrože kazne matirao nemoćnog Lupatellija i Romi donio preokret i konačnu pobjedu od 2:1 koja je još uvijek ostavlja u utrci za naslovom.

Juventus je u ovom kolu dotaknuo dno dna ove sezone, porazom od Parme na svom Olimpicu rezultatom 3:2 oprostio se od utrke za šestim mjestom koje vodi u Europsku ligu i europski san pokušat će ostvariti tek kroz kvalifikacije Europske lige. Posrnula Stara dama još se prije nekoliko tjedana borila oko plasmana u Ligu prvaka, ali niz poraza spustio ju je tek na sedmo mjesto, odakle nije uspjela zaprijetiti Napoliju i preoteti mu posljednji vlak za Europu. Potpunom slomu Juventusa pridonio je i huliganski ispad navijača, koji su nakon primljenog pogotka počeli bacati petarde na goste, zbog čega je utakmica nakratko bila i prekinuta.

Nakon dobrog otvaranja susreta i nekoliko poluprilika za vodstvo, Juventus je poveo u 16. minuti. Melo je dobro uposlio Del Piera, koji je s lakoćom matirao gostujućeg vratara Mirantea i Staroj dami donio vodstvo od 1:0. Slavlje domaćih navijača potrajalo je samo četiri minute, udarac Lanzafarmea je Chiellini skrenuo u vlastitu mrežu i poravnao rezultat na 1:1.

To se nije previše svidjelo domaćim navijačima, koji su nakon izjednačujućeg pogotka Parme počeli bacati petarde prema dijelu tribina na kojem su se nalazili gostujući navijači. Strasti je pokušao smiriti i kapetan Juventusa Del Piero, a utakmica je nakon prekida od nekoliko minuta kasnije ipak nastavljena. Prekid i ispad navijača kao da je utjecao na nogometaše Juventusa, koji su u 40. minuti primili i drugi pogodak. Domaća obrana je potpuno zakazala, a Lanzafarme je loptu pospremio u praznu mrežu i Parmi donio vodstvo od 2:1.

Parma je do novog pogotka došla u 85. minuti susreta, Biabiany je nakon asistencije Antonellija matirao Buffona, a pet minuta kasnije Iaquinta je svojim pogotkom smanjio vodstvo gostiju na 3:2, no za preokret je ipak bilo prekasno. Juventus je tako uz ponešto ružnih scena pred domaćim navijačima obilježio i potpunu propast sezone u kojoj nije uspio dohvatiti niti izravni plasman u utješnu Europsku ligu.

Izravni konkurenti za Ligu prvaka, Palermo i Sampdoria, na Siciliji su podijelili bodove rezultatom 1:1, čime je Sampdoria, koja sada ima dva boda prednosti ispred Palerma, došla do meč-lopte za plasman u najelitnije europsko natjecanje, Oba su pogotka postignuta iz dosuđenih jedanaesteraca, a naš Igor Budan odigrao je posljednjih 15 minuta u dresu Palerma i promašio je jednu od najboljih prilika na utakmici, u kojoj je svoju momčad mogao dovesti do Lige prvaka.

Navijači u Palermu u prvom dijelu nisu vidjeli pogotke, ali su domaćini propustili nekoliko dobrih prilika za vodstvo. Palermo je vratima gostiju iz Genove zaprijetio već u trećoj minuti, ali je Pastore iz dobre pozicije gađao visoko iznad gola. Isti je igrač svoj udarac isprobao i u 16. minuti, a lopta je prohujala malo pokraj vratnice. Sampdoria je opasnije zaprijetila tek u 28. minuti, Cassano se odlično oslobodio trojice domaćih braniča, ali nije uspio dodati za Pazzinija.

Po povratku s odmora sreća se osmjehnula Sampdoriji, u 52. minuti je vratar Palerma Sirigu u prostoru srušio Manninija, a sudac je pokazao na bijelu točku. Pazzini je rutinskim udarcem s 11 metara matirao nemoćnog Sirigua i gostima donio vrijedno vodstvo od 1:0. Točno 15 minuta kasnije sudac je ponovno pokazao na bijelu točku, ali ovaj put u korist Palerma. Miccoli je sigurnim udarcem s bijele točke poravnao rezultat na 1:1. Najveću priliku za pobjedu Palermo je propustio u 83. minuti, Budan je primio odbijenu loptu vratara Sampdorije Storarija i glavom je iz blizine od pet metara loptu poslao pokraj praznog gola. Podjelom bodova Sampdoria je došla na korak do Lige prvaka, a Palermo se mora nadati čudu i kiksu Blucerchiata u posljednjem kolu.

Od ostalih susreta, Milan je sa sramotnim rezultatima nastavio i u gostima kod Genove, gdje je rezultatom 1:0 ispustio nova tri boda, ali će ipak zadržati treće mjesto na ljestvici. Leonardova momčad je u utakmici koja je protekla bez previše prilika pokazala jako malo, a sva tri boda Genoi donio je pogodak Scullija iz 58. minute susreta. Genoa se tako uspela na osmo mjesto na ljestvici i nema šanse plasirati se u Europu.

Livorno našeg Darija Kneževića, koji zbog ozljede nije konkurirao za sastav, kod kuće je očekivano poražen od Lazija, koji je rezultatom 2:1 i matematički osigurao spas od ispadanja. Rejina momčad je zahvaljujući pogocima Rocchija i Brocchija iz 13., odnosno 43. minute ugrabila tri vrijedna boda spasa i mirno čeka posljednje kolo.

Poznat je i posljednji putnik u drugu ligu, Atalanta se porazom u gostima kod Napolija rezultatom 2:0 oprostila od najelitnijeg razreda, a Napoli je dvama pogocima raspoloženog Quagliarelle osigurao plasman u Europsku ligu i ostavio Juventus bez ičega. Spas su osigurale i Bologna i Catania međusobnom podjelom bodova od 1:1, a Siena našeg Mate Jajala istim je rezultatom uzela bod Fiorentini, a Jajalo je na terenu proveo nešto više od pola sata, u 59. minuti je zamijenio Ekdala. U golijadi na Friuliju bodove su rezultatom 3:3 podijelili Udinese i Bari, Zebre su tako kolo uoči kraja zauzele 12., a Bari 11. mjesto na ljestvici.

Serie A

  • Rezultati
  • Ljestvica

37. kolo

Roma2:1Cagliari
Bologna1:1Catania
Fiorentina1:1Siena
Genoa1:0Milan
Inter4:3Chievo
Juventus2:3Parma
Livorno1:2Lazio
Napoli2:0Atalanta
Palermo1:1Sampdoria
Udinese3:3Bari
1Inter 3876:35+4182
2Roma 3868:41+2780
3Milan 3860:39+2170
4Sampdoria 3850:42+867
5Palermo 3859:47+1265
6Napoli 3850:43+759
7Juventus 3855:56-155
8Parma 3846:51-552
9Genoa 3857:61-451
10Bari 3849:49050
11Fiorentina 3848:47+147
12Lazio 3839:43-446
13Catania 3844:45-145
14Cagliari 3856:58-244
15Udinese 3854:59-544
16Chievo 3837:42-544
17Bologna 3842:55-1342
18Atalanta 3837:53-1635
19Siena 3840:67-2731
20Livorno 3827:61-3429

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!

Serie A

  • Rezultati
  • Ljestvica

37. kolo

Roma2:1Cagliari
Bologna1:1Catania
Fiorentina1:1Siena
Genoa1:0Milan
Inter4:3Chievo
Juventus2:3Parma
Livorno1:2Lazio
Napoli2:0Atalanta
Palermo1:1Sampdoria
Udinese3:3Bari
1Inter 3876:35+4182
2Roma 3868:41+2780
3Milan 3860:39+2170
4Sampdoria 3850:42+867
5Palermo 3859:47+1265
6Napoli 3850:43+759
7Juventus 3855:56-155
8Parma 3846:51-552
9Genoa 3857:61-451
10Bari 3849:49050
11Fiorentina 3848:47+147
12Lazio 3839:43-446
13Catania 3844:45-145
14Cagliari 3856:58-244
15Udinese 3854:59-544
16Chievo 3837:42-544
17Bologna 3842:55-1342
18Atalanta 3837:53-1635
19Siena 3840:67-2731
20Livorno 3827:61-3429