Nogomet

Nizozemska opasnost s krila

Mihaela Bradovski • petak, 21.05.2010.
Nizozemska opasnost s krila
Foto: EPA

26-godišnji Arjen Robben za sobom ima 45 susreta u dresu nacionalne vrste, dok se u listu strijelaca upisao 11 puta, no sezona iz snova koju ima s Bayernom prometnula ga je u prvog čovjeka Nizozemske uoči Svjetskog prvenstva...

Robbenova priča u reprezentaciji započela je 2004. godine kada se Dick Advocaat odlučio na pozive mladim igračima. Zajedno sa Sneijderom i Heitingom otputovao je na Europsko prvenstvo, debitirao u susretu s Češkom koju je Nizozemska izgubila čime su krenule kritike na račun izbornika i njegovog izbora momčadi. No iste je kritike zaustavio upravo današnje krilo Bayerna.

Arjen Robben

Datum i mjesto rođenja: 23.01.1984.; Bedum, Nizozemska
Reprezentacija: Nizozemska
Aktualni klub: Bayern
Dosadašnji klubovi: Groningen (2001. - 2002.), PSV (2002. - 2004.), Chelsea (2004. - 2007.), Real Madrid (2007. - 2009.)
Broj nastupa u reprezentaciji: 45
Golovi: 11

U susretu protiv Švedske u četvrtfinalu pogodio je ključni jedanaesterac, čime je Nizozemska po prvi put u povijesti slavila na taj način. Taj mu je pogodak i dalje vrhunac reprezentativne karijere. Na svom prvom Svjetskom prvenstvu, onom u Njemačkoj dvije godine kasnije, postigao je dva pogotka, no kako su oba bila iznimno važna u oba je susreta zaslužio naziv igrača utakmice. Time je ušao u skupinu osam igrača kojima je to pošlo za rukom.

2008. godine na klupskom je planu osvojio prvenstvo s Real Madridom, no u uspjesima momčadi nije mogao sudjelovati koliko je želio. Ispriječili su se tome problemi s leđima koji su mu dopustili da skupi tek 12 nastupa u čitavoj sezoni. Oporavak je došao u pravo vrijeme, pred sam Euro. "Osjećam se snažno i spremno. Bio sam predugo van reprezentacije zbog ozljede, ali sada sam sretan što sam opet unutra nakon više od šest mjeseci."

Na Prvenstvu se Marco van Basten odlučio za formaciju 4-2-3-1 s Rafaelom van der Vaartom, Sneijderom i Kuytom u središnjici što je Robbena dovelo u poziciju da se za mjesto na krilu bori s Robinom van Persiejem, a uoči susreta s Italijom javili su se i problemi s preponama. "Ovo je veliko razočaranje za Arjena, ali i udarac za momčad rekao je tada Van Basten."

Takeshi Okada, izbornik Japana: "Robben je nevjerojatan igrač. Ne znam kako ga zaustaviti, a može zabijati fenomenalne pogotke".

Nizozemska je s visokih 4:1 pobijedila Francusku, a jedan od najzaslužnijih igrača za pobjedu, nakon što je u igru ušao po završetku odmora, bio je upravo Robben. Asistencija, a potom i pogodak do kraja su slomili Francusku, a Van Bastenovo se društvo prometnulo u jednu od favoriziranih momčadi.

Ozljeda je ovog Nizozemca mučila i prošle jeseni, no ova je godina čitava u njegovom znaku. 20 pogodaka iz samo 31 nastupa izvanredan je učinak, susrete protiv najjačih momčadi odigrao je najbolje i da nije bilo spomenute pauze bio bi u najužoj konkurenciji za igrača sezone Bundeslige. U siječnju su njemački mediji prenijeli rezultate opširnih mjerenja po kojima je Robben drugi najbrži nogometaš na svijetu, odmah iza Cristiana Ronalda.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik06.07.2010. u 14:09
    zaboravih napisati "nažalost sklon..."
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik06.07.2010. u 14:09
    Izuzetan igrac, sklon ozljedama..iz tog razloga nije uspio u Engleskoj i Španjolskoj....
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik21.05.2010. u 13:49
    Klubovi su se sa njim nabacivali ko sa starim carapama, al sad kad je dobio kontinuitet igara u Bayernu, pokazal je svima koja je igracina!!!!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik21.05.2010. u 13:16
    ja bih stavio sneijdera uz bok robbenu u nekim segmentima ...... obojica su zvijeri ali na kraju mislim da robben ima ono nešto , onaj neki vic, ideju koja je toliko potrebna u nogometu . al zato njih dvojica zajedno,plus van bommel iza , po mogučnosti zdravi van persie i nabrijani huntelaar... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik21.05.2010. u 12:40
    ma robben je bog di igra da igra.
    Obrisan korisnik