Nogomet

Čile se uzda u debeljuškastog napadača

Tomislav Pacak • nedjelja, 23.05.2010.
Čile se uzda u debeljuškastog napadača

Ponekada problematični, ali još češće ubojiti napadač Monterreya na posudbi u Zaragozi, Humberto Suazo, igrač je od kojeg čileanska javnost puno očekuje na predstojećem Svjetskom prvenstvu...

Suazo je s 10 pogodaka bio najefikasniji napadač južnoameričkih kvalifikacija, a takva titula logično sa sobom povlači i visoka očekivanja uoči najveće svjetske nogometne smotre. Od nogometne reprezentacije očekuje se da dobrim nastupom u Južnoj Africi čileanskom narodu barem privremeno odagna misli s razornih potresa, a da bi Bielsina momčad u tome uspjeha svoj dio posla morat će odraditi najopasniji napadač.

Iza 29-godišnjeg centarfora je zanimljiva i turbulentna karijera, a u JAR-u će imati šansu pokazati je li materijal za najveće pozornice.

HUMBERTO ANDRES SUAZO PONTIVO

Datum i mjesto rođenja: 10. svibnja 1981., San Antonio, Čile
Reprezentacija: Čile
Aktualni klub: Real Zaragoza (na posudbi iz Monterreya)
Dosadašnji klubovi: Nublense (2000.-2001.), Magallanes (2001.-2002.), San Antonio Unido (2002.-2003.), San Luis (2003.-2004.), Audax Italiano (2004-2006.), Colo-Colo (2006.-2007.), Monterrey (2007.-), Real Zaragoza (2010.-posudba)
Broj nastupa u reprezentaciji: 41
Golovi: 17

Kao šestogodišnjaka ga je otac odveo trenirati u Club Torino u rodnom Santiagu, za koji je otac svojevremeno igrao, a pravi nogometni razvoj započeo je u Universidad Catolica. Suazo je tamo počeo iskazivati znakove problematičnog ponašanja (prvenstveno što se tiče pristupa) koje ga je pratilo i kasnije u karijeri, pa je kasnije priznao da je sam kriv što nije iskoristio dobivenu prigodu u velikom klubu.

Tek je 2003. Suazo u trećeligašu San Luisu počeo shvaćati osnove nogometnog profesionalizma, pa je s 40 pogodaka u isto toliko nastupa zaokupio pažnju snažnijih klubova.

Njegove usluge uspio je osigurati Audax Italiano gdje je usprkos jednoj težoj ozljedi uspio postići još 40 golova (u 62 nastupa), pokazavši tako da u niskom, nabijenom tijelu ima puno napadačkog "dinamita".

Slavni Colo Colo odlučio je stoga dati šansu El Chupeteu, a praktički od samog početka ovaj je pokazao da se radi o rođenom strijelcu. Briljirao je u svim natjecanjima u kojima se Colo Colo natjecao, pa je u siječnju 2007. godine dobio nagradu IFFHS-a za najboljeg svjetskog strijelca u 2006. godini. Za jedan pogodak pobjegla mu je Zlatna kopačka za najboljeg svjetskog ligaškog strijelca - Suazo je zabio 34 "komada", jedan manje od Klaas-Jana Huntelaara (tada u amsterdamskom Ajaxu).

Suazo je iz Colo Cola otišao s 52 pogotka na kontu (u 54 nastupa) u meksički Monterrey za pet milijuna dolara, a nakon malo sporijeg početka Suazo se uklopio kao u prethodne klubove gdje je igrao. Čak je i sam preuzeo odgovornost za slabi početak, sazvavši konferenciju za novinare na kojoj je priznao da njegove igre i pristup nisu bili na odgovarajućoj razini prvih pola godine. Uskoro je sve sjelo na pravo mjesto, a Suazo je krajem 2009. godine proglašen najboljim igračem Aperture.

Ove zime konačno je i jedan europski klub odlučio efikasnom napadaču dati šansu - Zaragoza je procijenila da je vrijedno riskirati s europski nedokazanim igračem s obzirom da je bila u vrlo neugodnoj situaciji nakon slabog starta u sezonu. Suazo nije odmah briljirao, ali je uskoro cijela momčad proigrala i uplovila u sigurniju zonu donekle zahvaljujući i njegovim golovima. S obzirom da je Zaragoza osigurala ostanak očekuje se da će iskoristiti klauzulu da za 10 milijuna eura otkupi Suazov ugovor od meksičkog kluba.

Zbog ozljede ramena Suazo je propustio završnicu Primere, ali nastup na SP-u nije upitan za najboljeg čileanskog strijelca.

Iako su ga zbog stasa (nizak, nabijen) navijači u nekim klubovima zvali i "debeljuškastim", Suazo je brz, snažan, inteligentan i snalažljiv napadač koji bolje od svega zna zabijati golove. Čileu će ti golovi itekako trebati u skupini H protiv Španjolske, Švicarske i Hondurasa...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik12.06.2010. u 01:31
    ajde debeli ti si zadnja nada za manager kad suarez nije napravio nošta.
    Obrisan korisnik