Nogomet

Udarna igla Paragvaja

Antonija Pavlić • petak, 21.05.2010.
Udarna igla Paragvaja

Roque Santa Cruz rođen je 16. kolovoza 1981. u Asunciónu, a prve je ozbiljne nogometne korake napravio s devet godina u Olimpiji. Samo je šest godina kasnije zavrijedio nastup u seniorskoj momčadi, a odmah je i osvojio titulu najboljeg paragvajskog nogometaša, predvodivši ekipu do dva uzastopna naslova državnog prvaka.

Roque Santa Cruz

Datum i mjesto rođenja: 16. kolovoza 1981., Asunción
Reprezentacija: Paragvaj
Aktualni klub: Manchester City
Dosadašnji klubovi: Olimpia (1998-1999), Bayern München (1999-2007), Blackburn Rovers (2007-2009)
Broj nastupa u reprezentaciji: 66
Golovi: 20

Kao vrlo mlad je 1999. godine prešao u minhenski Bayern, ali je proživio mnogo problema s ozljedama i teško se borio za mjesto u ekipi s napadačima poput Elbera, Roya Makaaya i Claudija Pizzara. Zato je, nakon osvajanja Lige prvaka i Interkontinentalnog kupa, preselio u Englesku, potpisavši za Blackburn.

Prvi je zgoditak za Roverse postigao nakon samo tri dodira s loptom, a u prosincu je iste godine zaslužio titulu igrača mjeseca. Nešto je ranije postao jednim od rijetkih koji su postigli hat-trick u utakmici koju je njegova momčad izgubila (kontra Wigana).

Početkom 2009. postao je metom Manchester Cityja, nakon što su klub preuzeli bogati arapski šeici, i ubrzo je za 17.5 milijuna funti prešao u redove građana.

ZAŠTO JE BAŠ ON VAŽAN?

Santa Cruz je igrač odlične tehnike i veoma dobrog pregleda igre, premda je po vokaciji napadač. Jedan je od najboljih paragvajskih golgetera uopće i kada je zdrav, prava je pošast za suparničke obrane. Ne smije se smetnuti s uma niti da bi mu moglo puno koristiti desetogodišnje iskustvo igranja u najboljim ligama na svijetu.

No, u relativno je bogatu i uspješnu karijeru ipak krenuo iz reprezentacije, a ime je prvi put stekao na Svjetskom juniorskom prvenstvu 1999. Tada se pogocima istaknuo u iznenađujućoj paragvajskoj momčadi i uskoro primio poziv izbornika A selekcije.

Debi za seniorsku momčad upriličio je na Copa Americi sa 17 godina i ponovno je briljirao, postigavši tri zgoditka. U razmaku od 2002. do 2006. postigao je sedam golova u kvalifikacijama za svjetska prvenstva i sudjelovao na smotri 2002. godine u Japanu i Koreji.

Bio je upitan za SP u Njemačkoj 2006. zbog ozljede koljena, no ipak je nastupio i odigrao sve tri utakmice u grupnoj fazi natjecanja. Upisao je jednu asistenciju, ali se s momčadi nije plasirao u osminu finala. U kvalifikacijama je za SP u Južnoj Africi s tri pogotka bio najbolji paragvajski strijelac.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!