Nogomet

Talijanska hobotnica donosi trofeje

Marin Pintur • srijeda, 02.06.2010.
Talijanska hobotnica donosi trofeje
Foto: Davor Sajko

Dobar vratar je sigurno jedan od glavnih temelja svake reprezentacije. Zbog toga talijanska nacionalna momčad već godinama nema nikakvih problema s čuvarem mreže. Gianluigi Buffon je ponajbolji svjetski vratar u posljednjem desetljeću i istinski nasljednik velikog Dina Zoffa...

Gianluigi Buffon

Datum i mjesto rođenja: 28. siječnja 1978., Carrara
Reprezentacija: Italija
Aktualni klub: Juventus
Dosadašnji klubovi: Parma (1995.-2001.), Juventus (2001.- ?) Broj nastupa u reprezentaciji: 102
Golovi: 0

Buffon je prvi nastup za reprezentaciju upisao sada već davne 1997. godine kada je zamijenio ozlijeđenog Pagliucu u susretu protiv Rusije. Najljepši trenuci za Buffona u dresu Azzurra su stigli 2006. godine na Svjetskom prvenstvu u Njemačkoj.

Kao i cijela talijanska obrana, i Buffon je bio u velikoj formi. Na cijelom turniru, u sedam utakmica, primio je samo dva gola. Zanimljivo, jedan je postignut iz kaznenog udarca, a drugi je bio autogol. Talijani su postali svjetski prvaci, a Buffon proglašen najboljim vratarom turnira.

Lippi o Buffonu

Veliki je Buffonov značaj za talijansku reprezentaciju, on već godinama čini kostur momčadi aktualnih svjetskih prvaka. Ovako ga je opisao talijanski izbornik, Marcello Lippi: ” Mi imamo ”fantasista” na golu, ime mu je Gigi Buffon. Veliki vratar poput njega nema posla 60 minuta, a onda obrani odlučujući udarac”.

Vratar Juventusa je navikao na osvajanje trofeja. U dosadašnjoj karijeri je s Parmom osvojio Kup Uefa i talijanski Kup, s Juventusom je dvaput bio prvak domovine, a kruna karijere je stigla na Svjetskom prvenstvu. Veliki vratar je kod navijača Juventusa postao posebno omiljen nakon što nije napustio klub koji je izbačen u Serie B. Inače, Buffon je još uvijek vlasnik najvećeg vratarskog transfera, 2001. godine Juventus je za njega izdvojio skoro 50 milijuna eura.

Vrlo je teško, praktički i nemoguće, čak i onima s vrhunskim pamćenjem, sjetiti se nekog kiksa Gigija Buffona. Talijan sa svojih 191 cm visine izgleda dominatno, a ponekad i nesavladivo na terenu. Još jedan dokaz u tvrdnji da je najbolji vratar u posljednjih desetak godina je i podatak da je čak sedam puta proglašen za najboljeg vratara Serie A, a četiri puta je ponio i naslov najboljeg svjetskog čuvara mreže.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik02.06.2010. u 15:19
    poseban po tome što nikad ne kiksa ali po meni su sada bolji cesar casillas i gomes
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik02.06.2010. u 14:44
    Kao golman je perfektan, ali trofej im može donesti samo ak sam sebi baci loptu po krilu , predribla jedno pet-šest protivnika i zabije. Pa tak bar dva put.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik02.06.2010. u 12:27
    najveći vratar svih vremena.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik02.06.2010. u 10:03
    Sam je skromno izjavio da je trenutno najbolji Brazilac Cesar Julio
    Obrisan korisnik