Nogomet

Put do dna i natrag

Branimir Korać, Ivana Strahija • ponedjeljak, 17.05.2010.
Put do dna i natrag
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Rezultat je u hrvatskom reprezentativnom nogometu zakon. Najbolje se to očituje baš na mladoj reprezentaciji iako niti A reprezentacija nije pošteđena raznih klasifikacija. I tamo ćemo nakon poraza ili neodlaska na veliko natjecanje odjednom pronaći tisuće novih izbornika i desetke igrača koji su u najmanju ruku jednako dobar izbor kao i aktualni...

Ipak, ako se negdje vidi koliko rezultat utječe na situaciju u i oko reprezentacije najočitiji je primjer reprezentacija do 21 godine. Upravo ona je ogledni primjer za ono što volimo označiti kao put od vrha do dna i natrag i tako u krug.

Neki se od nas sa sjetom prisjete vremena kada smo mogli barem na malim ekranima gledati utorkom i petkom mladu reprezentaciju pa zatim srijedom ili subotom seniorsku. Bili su to dani kada je mlada reprezentacija imala rezultat i borila se za odlazak na veliko natjecanje.

Nema tajni

Nakon utakmice u Čakovcu, u kojoj su njegovi puleni pobijedili domaću selekciju s 3:0, izbornik Dražen Ladić nije žalio ništa kriti: "Nema misterije, početnih 11 u Čakovcu bit će početnih 11 i protiv Slovačke. To su naši najbolji igrači. Jedine promjene mogu se desiti zbog ozljeda."

U Varaždinu će tako protiv Slovačke istrčati: Kelava, Vida, Vrsaljko, Pamić, Barbarić, Lovren, Oremuš, Badelj, Kalinić, Rakitić i Perišić.

Onda je uslijedio mrak. Nakon što se Modrić, Kranjčar, Eduardo i društvo preko Srbije nisu uspjeli kvalificirati pod vodstvom Slavena Bilića na europsku smotru, reprezentacija je pala u zaborav. Od selekcije igrača, odazivanja u reprezentaciju, rezultata, pa sve do medijske popraćenosti, teško se odlučiti što je bilo lošije.

Konkretno, u medijima je bilo teško pronaći nešto više i suvislije o utakmici mlade reprezentacije. Paradoksalno, najveći prostor dobivala je kada bi se objavljivao popis igrača za sljedeću utakmicu i to nerijetko kada je i izbornik seniorske reprezentacije objavljivao popis. Najave susreta, izvještaji, sve je to bilo "negdje dolje", pri dnu stranice. O televizijskoj popraćenosti ne trebamo niti razgovarati.

No moralo se negdje prelomiti i krenuti nabolje. Stigla je nova generacija igrača koja dosta obećava. Poklopilo se to i s novim sustavom natjecanja u kojem ipak ima više šanse za ostvarivanje pozitivnog rezultata, samim time porastao je i interes, a naše klince napokon smo mogli vidjeti i na malim ekranima.

Veliki posao u cijeloj priči napravio je i Savez na čelu sa stručnim stožerom privoljevši najbolje mlade igrače da nastupaju za reprezentaciju. Rakitiću, Perišiću, Kaliniću, Lovrenu, nikome nije teško odazvati se u mladu reprezentaciju iako su već seniorski reprezentativci ili legitimni kandidati za postati reprezentativcima. Bez obzira u kojem klubu igraju i bez obzira koliko težak ugovor imaju. Svi su sa zadovoljstvom prihvatili pozive.

To je već okret za 180 stupnjeva u ne tako dugačkom razdoblju. Još se možemo prisjetiti kada su naši prvoligaši nevoljko puštali igrače na akcije mlade reprezentacije, misteriozno su preko noći postajali bolesni i ozlijeđeni da bi se jednako brzo oporavili. Danas to više nije slučaj. Danas je stvar prestiža i časti dobiti poziv u U-21 reprezentaciju.

Sve je na Hrvatskoj

Na vijesti iz slovačkog tabora, o izostanku Miroslava Štocha, 20-godišnjaka koji je Hrvatima u prvom susretu sa Slovačkom zadao mnogo muke, Ladić je kazao: "Nikad se nismo opterećivali imenima protivnika, nećemo ni sada. Utakmica ovisi samo o našoj izvedbi i sve je u našim rukama. Mi se moramo koncentrirati na sebe i svoju igru i neće biti nikakvih problema."

Zašto je tako? Pogledajte ljestvicu u kvalifikacijskoj skupini, pogledajte primjere Perišića, Rakitića, Lovrena ili Kalinića pa ako ćemo biti i do kraja otvoreni, pogledajte tko sve prati te utakmice s tribina. Brojni skauti - i svaki igrač koji je na terenu, koliko god iz klubova tvrdili kako nije na prodaju, već je tu u izlogu.

Aarhus, Herning, Aalborg i Viborg bit će pravi izlog i veliki cilj ove reprezentacije. Prošlo je već previše vremena bez Hrvatske na velikoj smotri i u Dansku se jednostavno mora otići. U lipnju 2011. godine najveći europski nogometni talenti bit će u Danskoj u borbi za naslov prvaka Europe i nadamo se kako će među njima biti i Hrvatska. No put do tamo je još jako dugačak. Iako Hrvatska ima sve u svojim rukama i nalazi se u odličnoj poziciji, još je daleko od plasmana.

Već u srijedu mogla bi napraviti velik korak prema prolazu. Drugi korak bit će potrebno napraviti sredinom kolovoza i onda bi zadnji susret, ujedno i onaj najteži, bio uz malo sreće revijalnog karaktera.

Prva dva protivnika Hrvatska će dočekati na svom terenu. Već u srijedu dolazi Slovačka, izravni konkurent u borbi za dodatne kvalifikacije i pobjedom u tom susretu Hrvatska bi napravila veliki dio posla. U kolovozu bi tako mirnije dočekala Norvešku koju još samo teorija drži u igri za prolaz, a posljednji susret je gostovanje u Srbiji. Nikako se ne smije dozvoliti da taj susret sa Srbijom bude susret na biti ili ne biti. Nije problem samo kvaliteta njihove reprezentacije koja je iznimno visoka, već i onaj tradicionalni naboj koji prati te utakmice. Stoga je vrlo važno ostvariti dvije domaće pobjede.

Ova reprezentacija je za to sposobna. Pokazala je to u studenom prošle godine kada je u Zlatim Moravcama svladala Slovačku 2:1 i tako došla na pole position u skupini. Imamo i dovoljno igrača koji već imaju lijepo iskustvo igranja u seniorskim ligama, pod pritiskom, ali i jakih utakmica. U prvom susretu Hrvatska je pokazala da je bolja reprezentacija i nema razloga da to ne potvrdi u Varaždinu. Ova pobjeda bit će u najmanju ruku jednako važna kao i ona u Slovačkoj. Treba se probati ugurati na prvu poziciju u skupini na kraju ili u najmanju ruku na drugu poziciju pa i na taj način dočekati dodatne kvalifikacije. A tamo, što bude, tamo više neće biti prosječnog protivnika. Tamo dolaze oni veliki s velikim ambicijama i bez ikakvih popusta.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

  • Zvjezdana noć nad poljudskim nebom

    Piše: Petar Jenjić

    Zvjezdana noć nad poljudskim nebom

    Hajduk je prvu četvrtinu sezone SuperSport HNL-a zaključio na prvom mjestu, a važnu ulogu u tome imali su i igrači ponikli iz Akademije...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik18.05.2010. u 16:35
    ma tučemo sutra slovake sef..možda čak s hendikepom :)
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik18.05.2010. u 11:46
    mislim da ce istrcati potpuno drugi sastav: kelava-vida,lovren,barbaric,jozinovic-oremus,jajalo,badelj,rakitic-kalinic,perisic.. barem ako ce biti kako je ladic rekao "Nema misterije, početnih 11 u Čakovcu bit će početnih 11 i protiv Slovačke. To su naši najbolji igrači. Jedine promjene mogu se... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • danchy18.05.2010. u 09:34
    ajmo dečki zgazit te slovake!!!!!!!!!!
    danchy
  • Obrisan korisnik18.05.2010. u 08:21
    ne bih se bavio selekcijom igrača ali o ladićevim kvalitetama i stručnosti dovoljno govori to da kao nekadašnji golman nije uspio vidjeti kvalitetu Delača nego su mu za to trebali skauti chelsea..toliko o kvalitetnoj selekciji i interesu za mlade igrače
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik18.05.2010. u 01:13
    Nakon vlastite analize bi Križevci i sam trebao shvatiti da dobru nogometnu ekipu ne čine dobri pojedinci ( samo ), nego dobro ukomponirani kolektiv. Dobar kolektiv ističe dobre pojedince, dobri pojedinci ne mogu istaknuti loš ( kolektiv ).
    Obrisan korisnik