Nogomet

Trebalo je bolje

Ivana Strahija • četvrtak, 20.05.2010.
Trebalo je bolje
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Nikako da se ispere okus razočaranja nakon jučerašnje utakmice Hrvatske i Slovačke u Varaždinu. Svi koji su stigli na stadion očekivali su vidjeti pobjedu mladih Hrvata, odličnu igru hrvatskih nogometnih zvijezda i veliki korak ka prolasku u drugi krug kvalifikacija za Europsko prvenstvo 2011.

Mladi Hrvati su mogli, uz tri boda iz Varaždina, bez stresa odigrati kraj kvalifikacija. Pobijediti Norvešku ne bi tada bio veliki problem, a sa Srbima bi se na gostujućem travnjaku mogli nadigravati. No, uzeli su samo jedan bod, koji ih nije svrgnuo s prvog mjesta tablice, ali jest zakomplicirao situaciju.

Poredak Skupine 7

1. Hrvatska 6 ut 4 gr 13 b
2. Slovačka 6 ut 2 gr 11 b
3. Srbija 5 ut 1 gr 9 b
4. Norveška 5 ut -2 gr 4 b
5. Cipar 6 ut -5 gr 3 b

Tri i pol tisuće ljudi na Varteksovom stadionu u srijedu nije vidjelo ono što je očekivalo. S obzirom na sastav, Slovake smo trebali dobiti lakše nego u gostima, tim više što nije u njihovom sastavu bilo neugodnog Stocha. No, bio je tu igrač Manchester Cityja na posudbi u Boltonu, Vladimir Weiss, izdanak slavne obitelji slovačkih nogometaša (djed čehoslovački reprezentativac, otac izbornik), koji je uz Duriša, Sylvestera i Dubravku bio ponajbolji Slovak na travnjaku.

Vrlo pametno odigrali su Slovaci i to im baš nitko ne može osporiti. Vrlo gusta obrana, najčešće nepropusna, uz Dubravku koji je spašavao sve što bi prošlo. Ostat će zapamćena 82. minuta, te misterija je li Raktićeva lopta prošla gol liniju prije no što ju je Dubravka zaustavio. Na kraju, nije ni važno jer sudac Petaj nije registrirao pogodak, a k tome, trebali smo biti precizniji u situacijama prije toga.

Predstojeće utakmice Hrvatske

Hrvatska – Norveška 11.08.
Srbija – Hrvatska 04.09.

Za više golova trebalo je više raspoloženih napadača, ali i organizacija u igri. Dojma smo da je i previše lopti dodavano napamet, da se nije razmislilo kako oko i preko zadnje linije Slovaka. S druge strane, da nismo imali dobro raspoloženog Kelavu, pitanje je bismo li primili samo jedan gol. Obrana Hrvatske je, na čelu s Dinamovim stoperom Barbarićem bila u najmanju ruku nesigurna, pa je tako propustila, primjerice, opasnog Sylvestra pred domaći gol sredinom drugog poluvremena.

Predstojeće utakmice Slovačke

Slovačka – Srbija 11.08.
Slovačka – Norveška 07.09.

Inače, za razliku od utakmice u Slovačkoj, prva je postava Hrvatske imala samo dvije izmjene, umjesto Jozinovića i Maloče Vrsaljka i Barbarića, no tu treba spomenuti i ranu ozljedu i izlazak iz igre Kalinića, što je po mišljenju trenera mlade reprezentacije Zlatka Dalića bio veliki hendikep za Hrvatsku: "Dosta smo polagali na njega, cijeli sustav igre, on je brz, agresivan i čvrst igrač, pravi centralni napadač. Kramarić jednostavno nije takav. Ostaje međutim istina da je Rakitić mogao zabiti, mogli smo iskoristiti i par prilika po boku."

O slovačkoj gustoj obrani Dalić je kazao: "Ne bi oni bili tako čvrsti i motivirani da nisu imali 1:1. Taj bod im je davao snagu za gusti blok, da smo mi zabili gol prvi ili da smo zabili drugi, oni bi morali igrati otvorenije, a tada bi i rezultat bio drukčiji."

Predstojeće utakmice Srbije

Slovačka – Srbija 11.08.
Srbija – Hrvatska 04.09.
Cipar – Srbija 07.09.

Pitali smo Dalića i o izbornikovoj izjavi da je za slabiju prezentaciju kriv kraj prvenstva, što je on potvrdio: "To je činjenica. Sezona sa sobom nosi stresove i probleme, igrači su k tome potrošeni i psihički i fizički." Dalić međutim nije dodao ni riječi o hrvatskom nogometu, čak je dapače odbio komentirati igru pojedinaca.

Pa, ako je kraj prvenstva problem, kolovoz bi trebao biti vrijeme vrhunske forme Ladićevih pulena. Hrvati su i dalje na čelu tablice s 13 bodova, uz šest odigranih utakmica, a dva boda manje imaju Slovaci s istim brojem utakmica. Treći Srbi imaju utakmicu manje i devet bodova. Dakle, naša U21 reprezentacija doista ima sve u svojim rukama i dalje, i ako Hrvati apsolviraju i Norvežane i Srbe, ne trebaju se ničega bojati, a prvo mjesto je u džepu. Ukoliko međutim budemo ispod razine potrebne za pobjedu, posebno u Srbiji, teško će biti održati se na vrhu.

Ono što posebno zabrinjava jest najava iz stožera A reprezentacije da se Kalinić, Rakitić, Lovren, Vida i Badelj priključuju seniorima, a kako će Ladićeva reprezentacija bez njih protiv Norveške i Srbije ostaje nam za vidjeti. "Na vodstvu reprezentacije je da odlučuje o svojim igračima, još su tri mjeseca do Norveške i može biti da ipak dobijemo te igrače na raspolaganje jer nam je utakmica sad od presudne važnosti", rekao je Dalić.

EP 2024., skupina D

1Turska 814:7+717
2Hrvatska 813:4+916
3Wales 810:10012
4Armenija 89:11-28
5Latvija 85:19-143

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik21.05.2010. u 06:33
    ma ova generacija ima potencijal , ali nije sve u talentudakle,oni su talentirani, ali dojma sam da nisu spremni za ono što ih čeka,treba raditi,raditi,raditiizgledali su mi lijeno, u nekim trenucima čak nezainteresirano. i teško mi je ovo reć, ali ladić je kao trener velika nula , a barbarić nema... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik20.05.2010. u 23:14
    Pa valjda ih menadžeri uče da se davljenjem lopte okupira pažnja skauta.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik20.05.2010. u 23:03
    iskreno sam se veslio toj utakmici posto nisam nikad gledao ovu generaciju na djelu a cuo sam bajke o njima. ne mogu donosit zakljucke na osnovu jedne utakmice,ali sasvim prosjecna generacija u kojoj je klasa samo raketa,ne samo zbog gola,nego decko igra brze,razmislja brze,igra svaki put prvu... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik20.05.2010. u 21:16
    ma ekipa nam je odlična, odavna nismo imali bolju ekipu, ali ladića treba pod hitno smijeniti!!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik20.05.2010. u 20:24
    vrsaljko nije bio los u obrani, ali u napadu -totalno nekoristan. par puta je mogao centrirati ,ali se namjestao na desnu nogu pa je to propalo. osim tog poteza, ladicu zamjeram sto barbaric igra.netko tog lika jako fura. maloca mi nije neki igrac, ali je za barbarica klasa. onoliko gresaka na... [više na forumu]
    Obrisan korisnik