Ostali sportovi

Belletti svoj na svom, Kišerlovski miran

Maja Giljanović • petak, 21.05.2010.
Belletti svoj na svom, Kišerlovski miran
Foto: EPA

Nakon što su jučer skinuli teret s leđa i osvojili prvu etapu za Italiju na 93. izdanju Gira d'Italia Talijani su se "obukli u široke hlače", nakon Filippa Pozzata jučer današnju etapu od Porto Recanatija do Cesenatica osvojio je Manuel Belletti. Peloton je mirno uplovio ciljem sedam i pol minuta iza Talijana, Robert Kišerlovski je nakon 13. etape i dalje ukupno na trećem mjestu, a Vladimir Miholjević se vratio u Top 30 na 30. poziciju.

"Ovo je najljepši dan u mom životu, osvojiti etapu u svom dvorištu samo pet kilometara daleko od doma, neopisivo je. Odrastao sam učeći iz vožnji Marca Pantanija, pobijediti u njegovom rodnom gradu nevjerojatan je osjećaj", blistao je pobjednik 13. etape Manuel Belletti.

24-godišnji Talijan je nakon 223 kilometara od Porto Recanatija do Cesenatica Azzurrima donio drugi trijumf uzastopce nakon što je jučer slavio Filippo Pozzato (Katusha), a slavlje Bellettija prvo je Colnaga i melem na ranu nakon odustajanja kapetana Domenica Pozzoviva poslije 10-tak kilometara vožnje.

Prva dva bijega Davida Looslija i Michiela Elijzena brzo su neutralizirana, ali na 62. kilometru 17 biciklista uspješno se odvojilo od pelotona. 70 kilometara poslije dosegnuli su prednost od devet i pol minuta, 25 km prije cilja počeli su zauzimati pozicije, a prvi koji se odvažio krenuti u napad bio je Craiga Lewis (Columbia) dva kilometra prije Cesenatica. Nije izdržao, pukao je 300 m prije kraja i na koncu se zadovoljio plasmanom u Top 10 na osmo mjesto.

Belletti je povukao najjače i slavio ispred Grega Hendersona (Sky) na drugom i Ibana Echeverrije (Footon) na trećem mjestu, Rubens Bertogliati (Androni Giocattoli) je na 16. mjestu posljednji ispod minute zaostatka (+38 sekundi), Vladimir Karpets (Katusha) je zakasnio pet minuta i profitirao dvije i pol minute ispred favorita, a od Tiziana dall'Antonije (Liquigas) na 21. do Cayetana Tunarrose (Acqua&Sapone) na 76. mjestu svi su za Belletijem zaostali 7:28 minuta.

U glavnoj skupini etapu su završili i Richie Porte (Saxo Bank) i David Arroyo (Caisse d'Epargne) i Robert Kišerlovski (Liquigas) i Vladimir Miholjević (Acqua&Sapone) što Australca i dalje čini vlasnikom ružičaste majice vodećeg u ukupnom poretku, Španjolca prvim, a Kišerlovskog drugim pratiteljem. Miholjević se uspeo za jednu poziciju, vratio se u Top 30 i nakon 13 etapa zauzima okruglo 30. mjesto.

Porte ispred Arroya vodi 1:42 minutu, ispred Kišerlovskog 1:56 minuta, a u Top 5 su i Xavier Tono (Cervelo) 3:54 minuta iza Portea i Valerio Agnoli (Liquigas) 4:41 iza Australca. Treći vikend utrke donosi dvije ključne etape, prva je od Ferrare do Asola i uspona na Monte Grappu, prosječni nagib je 8 %, ali na trenutke 18 km duge uzbrdice kosina doseže i 14 %.

Giro d'Italia, 13. etapa:
1.Belletti (Italija, Colnago) 5h27:12
2.Henderson (Novi Zeland, Sky) 0
3.Etxeverria (Španjolska, Footon) 0
4.Voss (Njemačka, Milram) 0
5.Lang (Njemačka, Omega) 0
...
58.KIŠERLOVSKI (Hrvatska, Liquigas) +7:28
...
60.MIHOLJEVIĆ (Hrvatska, Acqua&Sapone) +7:28
...
164.Rabon (Češka, Columbia) +16:14

Ukupan poredak:
1.Porte (Australija/Saxo Bank) 56h20:56
2.Arroyo (Španjolska, Caise d'Epargne) +1:42
3.KIŠERLOVSKI (Hrvatska, Liquigas) +1:56
4.Tondo (Španjolska, Cervelo) +3:54
5.Agnoli (Italija, Liquigas) +4:41
...
30.MIHOLJEVIĆ (Hrvatska, Acqua&Sapone) +21:46
...
164.Corti (Italija, Footon) +2h35:17

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!