Vodeni sportovi

Protiv europskih prvaka i svjetskih viceprvaka

Maja Giljanović • petak, 21.05.2010.
Protiv europskih prvaka i svjetskih viceprvaka
Foto: Sandro Donda

Poludirigiranim ždrijebom u Zagrebu su na Trgu bana Jelačića izvučene skupine Europskog vaterpolskog prvenstva koje će se koncem kolovoza i početkom rujna održati na obnovljenom kompleksu Mladosti na Savi.

Izbornik Ratko Rudić prije ždrijeba nije odavao dojam čovjeka zabrinuta raspletom izvlačenja skupina, ambicije brončanih sa Svjetskog prvenstva u Rimu prošle godine i svjetskih prvaka u Melbourneu 2007. su velike, imena protivnika u globalu su nebitna.

"Lani smo proglašeni najboljom vaterpolskom nacijom svijeta temeljeno na rezultatima postignutim u svim kategorijama. Reprezentacija je jača za ozlijeđene igrače koji su nam nedostajali" (Maro Joković, Pavo Marković i Petar Muslim propustili su Rim, nap. a.) "a u kompletnom sastavu i pred svojim navijačima konkurentni smo bez obzira na suparnike".

Ždrijeb je bio poludirigiran prema plasmanu iz Malage 2008., u istoj skupini nisu mogli biti izvučeni finalisti Crna Gora i Srbija (tadašnji debitanti kao samostalna nacija Crnogorci su slavili 6:5) niti protivnici iz utakmice za brončanu medalju Mađarska i Hrvatska (Mađari su osvojili broncu nakon produžetaka 15:14).

"Ne bih se bunio kad bismo izbjegli Španjolce, a više bih volio i Nijemce nego Talijane", vagao je Rudić, a kuglice su na koncu Hrvatsku smjestile u Skupinu A u društvo branitelja naslova Crnogoraca, svjetskih viceprvaka Španjolaca, Talijana, Rumunja i Turaka. U Skupini B su, pak, svjetski prvaci Srbi, Mađari, Rusi, Grci, Nijemci i Makedonci.

Direktan plasman u polufinale izborit će pobjednici skupina, a za plasman među četiri najbolje borit će se drugoplasirane i trećeplasirane reprezentacija iz skupina.

Hrvatska je posljednju europsku medalju osvojila u Kranju 2003., u finalu nas je nakon produžetaka na drugom mjestu ostavila bivša Srbija i Crna Gora (8:9), a srebro smo osvojili i u Firenzi 1999. (Mađarska je slavila 15:12).

I hrvatske vaterpolistice svrstane si u Skupinu A uz bok reprezentacija Rusije, Italije i Grčke, dok su u Skupini B Španjolska, Mađarska, Nizozemska i Njemačka. Zlatne Ruskinje, srebrne Španjolke i brončane Mađarice brane podij osvojen prije dvije godine, a hrvatske su vaterpolistice debitantice u elitnom društvu najboljih reprezentacija Europe i objektivno autsajderice.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik22.05.2010. u 12:23
    Ma o tome i govorim da neće doći ovi stariji i zato Srbija nema prave konkurencije u toj grupi. Mi smo nažalost dobili i Španjolce i Talijane u paketu, a za CG je sve već poznato koliko su jaki. S druge strane ako budemo prvi ili drugi u grupi dobiti ćemo lakšeg protivnika iz slabije grupe i onda... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik22.05.2010. u 02:55
    O čemo ti pričaš pa za Ugare više ne igraju Fodor,Benedek,Molnar,Istav Gergely,Kasas i Szecsei,od ovih starij tu su samo Madaras,Gergely Kiss i Biros.Što se tiče nas,moramo uzeti medalje i na EP i u SL i u svj.kupu!!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik22.05.2010. u 00:21
    Druga grupa je baš smiješna. Ako Mađari ne dođu u najjačem sastavu Srbi će se prošetati grupom...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik22.05.2010. u 00:08
    nadam se da bude odaziv gledatelja velik, dakle pune tribine, barem za naše tekme
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik21.05.2010. u 23:45
    Bez obzira na skupinu,opravdanja za posrtaj nema.. Imamo odličnu repku i doma veliku priliku za medalju,nadam se ZLATO..
    Obrisan korisnik