Nogomet

Pobjednik uzima sve

Borna Rupnik • subota, 22.05.2010.
Pobjednik uzima sve
Foto: EPA

Sezona Lige prvaka došla je do svog kraja. Ostala su samo dva kluba, Bayern i Inter, a kome će pripasti kruna saznat će se večeras u Madridu, na stadionu Santiago Bernabeu...

Kraj je europske nogometne sezone. Poznati su mnogi prvaci i osvajači kupova, ali ostalo je otvoreno još jedno pitanje - tko će biti pobjednik elitnog europskog natjecanja, Lige prvaka? Odgovor će u španjolskoj prijestolnici ponuditi njemački Bayern i talijanski Inter.

Louis van Gaal: "Cijela nas zemlja podržava. I možda su Chelsea, Manchester United i Barcelona bolje momčadi, no mi smo ti koji se borimo za trofej".
Ivica Olić: "Nitko u momčadi ne teži individualnom iskazivanju. Svatko od nas dobio je svoj zadatak i probat ćemo ga ispuniti najbolje što znamo i umijemo".
Bastian Schweinsteiger: "Svi igrači znaju da možemo ostvariti povijesni uspjeh. Jedva čekamo zaigrati i - pobijediti".
Mark van Bommel: "Inter je zaslužio finale. Ne igraju samo obranu, dobri su i u napadu. Sjajna su cjelina, ali mi ih planiramo napasti".

Bavarci su pod vodstvom Louisa van Gaala prošli trnovit put u grupnoj fazi, no sjajnom su si pobjedom nad Juventusom otvorili vrata drugog kruga, u kojem su ih čekali Fiorentina, Manchester United i Lyon. Svi su redom pali, a Bayern zarađivao razne komplimente.

Jose Mourinho i njegov Inter već su se u skupini susreli s europskim prvakom, Barcelonom, te prošli u konkurenciji kijevskog Dynama i Rubina iz Kazana, a potom je Portugalac imao dva velika iskušenja - "svoj" Chelsea i ponovno Barcelonu. Samo je CSKA bio nešto lakši posao, a iz svih je dvoboja The Special One izašao kao pobjednik.

Bayernov plasman u finale nudi hrvatskoj javnosti dodatnu draž u završnom obračunu. Na terenu će gotovo sigurno biti Ivica Olić, a ni Danijel Pranjić nije daleko od sastava. Van Gaal ne može računati na suspendiranog Francka Riberyja i na raspolaganju mu je nekoliko zamjenskih kombinacija.

Inter također ima kažnjenog igrača, Brazilca Thiaga Mottu, za kojega je Mourinho ustvrdio da je "veći nedostatak Interu nego Ribery Bayernu".

Jose Mourinho: "O vremenu provedenom s Van Gaalom imam samo lijepe riječi. Kao da je bilo jučer. Prije finala ćemo se zagrliti, isto kao i odmah po završetku".
Javier Zanetti: "Naravno da sam već dugo sanjao ovo finale, a bit će moja 700. utakmica za Inter. Pobjeđivali smo, patili smo, ali zasluženo smo ovdje".
Esteban Cambiasso: "40 godina povijesti ne smije nas opteretiti, pogotovo mlađe igrače. Nadam se da ćemo se mi za nekoliko godina sjećati kako smo u Madridu podignuli trofej".
Wesley Sneijder: "Lijepo je vratiti se u Madrid. Kada sam odlazio iz Reala nisam planirao biti tu u finalu, ali iza nas je izvanredna sezona".

Mnogo bi toga moglo odlučiti taktičko nadmudrivanje ove dvojice sjajnih nogometnih stručnjaka, čiji ego teško podnosi neuspjeh bilo kakve vrste, a ponajmanje, vjerojatno, onaj u kojem bi morali priznati poraz od svog nekadašnjeg suradnika. Tim više što će se pobjednik moći pohvaliti drugim trofejem Lige prvaka, i to s različitim klubom.

O pojedinačnim kvalitetama nogometaša na terenu ne treba trošiti mnogo riječi, imena Samuela Eto'oa, Arjena Robbena, Wesleya Sneijdera, Philippa Lahma, Javiera Zanettija, Marka van Bommela, Waltera Samuela i ostalih govore sama za sebe.

I Talijani i Nijemci u Madrid stižu na krilima domaćih dvostrukih kruna, što znači da će netko od njih u potpunosti naslijediti Barcelonin prošlogodišnji trostruki trijumf, što će im svakako biti još jedan motiv više.

Ulog je, naravno, golem - za tron nogometne Europe utrošeni su mjeseci rada i truda, a preostalo je još samo 90, 120 ili još malo više minuta ukoliko dođe do jedanaesteraca. Sudac je Englez Howard Webb, a fraza "pobjednik uzima sve" izvrsno se uklapa u večerašnji spektakl na Santiago Bernabeu...

Liga prvaka, finale:
Bayern - Inter, 20:45

Liga prvaka - završnica

finale

Bayern0:2Inter

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Liga prvaka - završnica

finale

Bayern0:2Inter

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Gomez6922.05.2010. u 11:38
    a ko da se "bavarci" neznaju tuči??
    Gomez69
  • Obrisan korisnik22.05.2010. u 11:15
    za suca se slažem , ide u prilog interu, a utakmicu je teško prognozirati , pitanje je kako će mourinho postavit igru a za van gaala je jasno , u napad robben je vrag , bit će problem za inter , a s druge strane sneijder , etto,milito , maicon , samuel , ma vrag će ga znat ja predviđam pobjeda... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik22.05.2010. u 09:14
    Suđenje će sigurno ići u prilog Interu jer će Englez sigurno puštati grublju igu što će ići u prilog interovim razbijačima.
    Obrisan korisnik