Liga prvaka - završnica, finale, 22.05.2010, 20:45 h
Bayern
Bayern 0:2 Inter
Inter

Fantastični Milito za naslov Intera!

Vedran Babić • subota, 22.05.2010.
Fantastični Milito za naslov Intera!
Foto: EPA

Nogometaši Intera prekinuli su 45-godišnju sušu što se naslova europskog prvaka tiče! U finalu Lige prvaka odigranom na velebnom Santiago Bernabeu Nerazzurri su s 2:0 slomili Bayern naših Ivice Olića i Danijela Pranjića, a apsolutni junak večeri je argentinski napadač Diego Milito, strijelac obaju golova.

Ono što je prije desetak dana bio Diego Forlan za Atletico u finalu Europske lige, to je večeras u Madridu bio još jedan Diego, ali ovoga puta Milito, za Inter. Sjajni Argentinac praktički je sam srušio Bavarce postigavši oba pogotka, po jedan u svakom poluvremenu za treći Interov naslov europskog prvaka u povijesti (1964., 1965.).

Iako je stvorio nekoliko izglednih šansi, Bayern je zakazao u realizaciji i morat će stisnuti ruku suparniku koji je bolje iskoristio svoje šanse i zato zasluženo postao prvakom Europe. Inter je ujedno upotpunio i ovosezonski hat-trick trofeja nakon što je već osvojio prvenstvo i Kup, pa možemo reći da je ovo zaista bila sezona iz snova za momčad Josea Mourinha koji će po svemu sudeći već idućeg tjedna biti predstavljen kao novi trener madridskog Reala.

U otvaranju utakmice nije bilo previše uzbuđenja. Ulog je bio prevelik, a shodno tome je rizik koji su momčadi ulagale bio jako malen. Inter je prepustio inicijativu i posjed Bayernu, ostavši vjeran čvrstoj i organiziranoj igri koja ga je i dovela do madridskog finala.

Bavarci su prvi zaprijetili u desetoj minuti kada je Arjen Robben prošao po desnoj strani i odigrao za našeg Ivicu Olića koji je s pet metara neometan pucao pored gola, doduše sa svojom desnom nogom. U 16. minuti uslijedila je i prva sporna situacija. Poslije jednog kornera Maicon je igrao rukom, a Bayernovi igrači su protestirali i tražili najstrožu kaznu. Ipak, sudac Howard Webb nije se oglasio.

Inter je dva udarca u okvir uputio preko Wesleya Sneijdera i njegovih dalekometnih slobodnih udaraca, no u oba navrata vratar Hans - Jörg Butt bio je siguran. Osim tih situacija, Talijani nisu uspjeli nekom akcijom izigrati svoje suparnike.

I onda, u 35. minuti praktički iz ničega Inter je poveo. Akcija je krenula od vratara Julija Cesara čiju je ispucanu loptu Milito spustio do Sneijdera. Nizozemac je zatim sjajno proigrao Argentinca koji je utrčao ispred braniča Martina Demichelisa i matirao Butta za veliko slavlje Interovih navijača na Santiago Bernabeu.

Bayern se nakon primljenog pogotka morao otvoriti, a to u prijevodu znači i više prostora za kontru Intera. Upravo iz jedne takve milanski sastav je mogao udvostručiti svoje vodstvo. Milito je proigrao Sneijdera, no njegov šut iz čiste situacije je obranio Butt i tako održao svoju momčad na životu.

Otvorena igra momčadi Louisa van Gaala nastavila se i u drugom dijelu. Već u prvom pravom napadu Olić je uposlio Thomasa Müllera čiji udarac Cesar fantastično brani. U sljedećem napadu i Inter je mogao doći do pogotka, no ponovo je na visini zadatka bio Butt obranivši udarac Gorana Pandeva.

Bayern je ponovo uživao veći posjed lopte, no malo mu je to značilo kada je pored njegovog imena na semaforu stajala nula. U 63. minuti Müller je poslije Robbenovog centaršuta uputio udarac prema golu, no Esteban Cambiasso našao se na pravome mjestu i glavom očistio loptu ispred svoga vratara.

Dvije minute kasnije Robben je naciljao suprotne rašlje Cesara, no prvi brazilski golman opravdao je svoju reputaciju skinuvši loptu vršcima prstiju za očuvanje Interovog vodstva. U 69. u prilici se našao i Olić, no njegov udarac je iz izgledne situacije blokirao Samuel. Propuštene prilike Nijemcima su došle na naplatu u idućem napadu Intera.

Još jednu kontru je poveo Samuel Eto'o, koji je glavninu utakmice proveo odrađujući obrambene zadatke više nego one napadačke. Kamerunac je dao loptu lijevo do Milita koji je "prodao" lažnjak Danielu Van Buytenu i u maniri klasnog golgetera po drugi put poslao loptu iza leđa Butta.

Duh njemačke momčadi u tom je trenutku bio srušen, a u 73. minuti igru je napustio Ivica Olić. Zamijenio ga je Mario Gomez, no niti on nije puno toga promijenio u korist svoje momčadi. Do kraja utakmice nije bilo ozbiljnijih prilika ni na jednoj strani i ništa nije moglo spriječiti veliku radost talijanske momčadi. Učenik (Mourinho) je ipak pobijedio učitelja (Van Gaal)!

Liga prvaka - završnica

finale

Bayern0:2Inter

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • tamburalo23.05.2010. u 17:10
    @TOMTOMASIC slazem se 100% sa svime, jos bi dodao da je Van Gaal pogrjesio uvodjenjem Klosea za Altintopa, al svejedno bolji su pobjedili jedino mi zao Olica i Pranjica
    tamburalo
  • Obrisan korisnik23.05.2010. u 13:17
    Ne znam zašto se ljudi bune na igru Intera. Mourinho je znao da nema šanse ako se ide nadigravati s drugima kada je krenula osmina finala. Iako je razbio Barcelonu u prvoj utakmici i Chelsea. Jednostavno nemaju takav profil igrača. Čovjek je znao gdje je njegova momčad najjača i to je iskoristio... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik23.05.2010. u 11:45
    Slažem se sa svim što je rekao tomtomasic, Badsturber nema pojma, Muller je jučer falio priliku koju bi Ola zabio a ipak ga onaj moron od van Gaala ide vadit. Demichelis je teški panj, Gomez i Klose sigurno nisu mogli više nego Ola. Van Buyten više nije kakav je nekad bio... Bayernu je falio... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik23.05.2010. u 11:24
    Murinho igra bunker u FINALU LIGE PRVAKA,pa to je pre smješno,trebal je i Bayern igrati bunker pa idemo na penale ako je več to tak
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik23.05.2010. u 11:06
    On nije isa na njega vec se povlacija, jesus navas nije stoper vec krilo. I svak pada na laznjak. Eto :)
    Obrisan korisnik