Nogomet

Urugvaj napadom u potrazi za osminom

Matej Milanović • petak, 28.05.2010.
Urugvaj napadom u potrazi za osminom

Urugvaj je zadnja reprezentacija koja je izborila nastup u Južnoj Africi, nakon ne previše briljantnih kvalifikacija. Momčad Oscara Tabareza nada se drugom krugu natjecanja, a najveći teret nosit će napad u vidu Luisa Suareza i Diega Forlana...

Urugvaj kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo nije odradio na spektakularan način. U 18 utakmica upisao je po šest pobjeda, šest poraza i šest remija, usprkos tome što je imao treći napad (28 golova) i četvrtu obranu (20 primljenih golova) južnoameričkih kvalifikacija.

IZBORNIK

Oscar Washington Tabarez rođen je trećeg ožujka 1947. u Montevideu. Kao igrač bio je uglavnom u urugvajskim klubovima i nije ostvario posebne uspjehe. Kao trener vodio je, između ostalih Bocu Juniors, Penarol i Milan. najveći uspjeh mu je Copa Libertadores koju je 1987. osvojio s Penarolom. Reprezentaciju svoje zemlje već je vodio između 1988. i 1990. Tada se također kvalificirao na Svjetsko prvenstvo. U skupini je upisao po pobjedu, poraz i remi te kao jedan od najboljih trećih ušao u osminu finala. Tamo ga je dočekao domaćin turnira, Italija, koja je golovima Schillacija i Serene izbacila Urugvaj iz natjecanja. Ove godine se Tabarez nada da će, ako ništa drugo, ponoviti rezultat iz Italije.

Urugvajci su u tijeku kvalifikacija upisali pobjede od 5:0 s Bolivijom i 6:0 s Peruom, ali su doživjeli i domaći poraz od 4:0 s Brazilom. Tri kola prije kraja bili su dva boda iza Ekvadora i Kolumbije da bi zatim porazili obje reprezentacije, koje su izgubile još po jedan susret i tako dozvolile Urugvaju da ih pređe na ljestvici.

U posljednjem kolu su dvostruki prvaci svijeta izgubili doma od Argentine, ali je Ekvador izgubio i Čileu te je Urugvaj izborio nastup u dodatnim kvalifikacijama. Tamo ih je čekala Kostarika. Južnoamerikanci su minimalno slavili u gostima golom Diega Lugana, a doma su odigrali 1:1 i tako osigurali putovanje u Afriku.

U Južnu Afriku sigurno neće putovati Portov veznjak Cristian Rodriguez i to je svakako veliko iznenađenje. No i bez njega izbornik Oscar Tabarez ima nekoliko kvalitetnih igrača, među kojima Lugano, Caceres, Gargano, Suarez i Forlan, oko kojih će se vjerojatno graditi sastav. U pripremnoj utakmici s Izraelom slavili su s visokih 4:1 i najavili dobru formu pred početak natjecanja.

Snage

Najjača strana urugvajske reprezentacije svakako je napad. Imaju barem četvoricu igrača koji mogu itekako biti opasni, od kojih su dvojica vrhunski. Diego Forlan i Luis Suarez trebali bi biti udarni dvojac Tabarezove momčadi i ako budu igrali kako znaju, protivničke obrane će imati puno posla ukoliko žele mrežu sačuvati nedirnutom. Čak i ako Forlan i Suarez podbace Tabarez ne mora previše žaliti jer na klupi priliku čekaju mladi napadač Palerma, Edinson Cavani i veteran Sebastian Abreu koji je Izraelu zabio dvaput.

Slabosti

Osim što Urugvajci na sredini terena i u obrani imaju dobre igrače, ali nemaju niti jednu svjetsku klasu, najveći problem dvostrukih prvaka svijeta jest pozicija vratara. Najbolji golman Urugvaja je Fernando Muslera. Redovito brani u Laziju i ponekad je znao odigrati i odlične utakmice, ali je jako sklon pogreškama koje dovode do protivničkog pogotka. Takve greške bi na Svjetskom prvenstvu mogle biti kobne po Urugvaj, koji se može samo nadati da će Muslera uspjeti zadržati punu koncentraciju u svim utakmicama.

Očekivanja

Uspjeh: Osmina finala bi bio uspjeh za Urugvaj, budući da nema laganu skupinu. Ipak, Južnoamerikanci se nadaju da bi mogli barem do četvrtfinala.

Realno: Skupina u kojoj je Urugvaj nije lagana. Već prva utakmica dat će jasniju sliku o mogućnostima Urugvajaca, budući da igraju s Francuskom, favoritom skupine. Ako se ne dogodi iznenađenje, morat će protiv Meksika i Južne Afrike tražiti osminu finala. Meksiko je loše igrao u kvalifikacijama, ali ima dobru reprezentaciju, a Južna Afrika nema pojedince, ali ima dobru momčad i fanatičnu podršku publike. Urugvaj može proći, ali će morati odigrati tri vrhunske utakmice. Realno drugo mjesto u skupini vjerojatno bi im donijelo težak okršaj s Argentinom u osmini finala.

Neuspjeh: Ispadanje u skupini za Urugvaj bi bilo neuspjeh, no skupina nije jednostavna i Urugvajci će se morati poprilično potruditi kako bi se preko Meksika i Južne Afrike izborili za mjesto među 16 najboljih na svijetu.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • cameosis07.06.2010. u 17:18
    idu oni i južna afrika dalje.
    cameosis
  • Obrisan korisnik28.05.2010. u 09:45
    za njih navijam na sp! nisu razvikani,a imaju dobrih igraca i igraju odlican nogomet. napad suarez,forlan je fantastican!
    Obrisan korisnik