Nogomet

Šušak: "Za Zagreb želim više i bolje"

Mihaela Bradovski • petak, 28.05.2010.
Šušak: "Za Zagreb želim više i bolje"
Foto: Kristijan Komarica

Nogometaši Zagreba jučer su saznali ime novog trenera, a danas je on predstavljen i javnosti. Ivo Šušak povest će Pjesnike u novu sezonu, sezonu za koju se nada kako neće biti teška i šokantna kao protekla. U idućim će danima odabrati prve suradnike, okupljanje momčadi na rasporedu je 9. lipnja, a pred klubom je i rješavanje igračke križaljke...

Ivo Šušak jučerašnjim je dogovorom po treći put preuzeo klupu momčadi iz Ulice pjesnika. "Bijeli" će i iduće sezone ploviti prvoligaškim vodama, a kormilo je nakon Igora Štimca pripalo 62-godišnjem stručnjaku s dugogodišnjim inozemnim iskustvom. Prema uvodnim riječima, odluka se nije dugo čekala, Zagreb je za svog novog stratega draga sredina u kojoj se želi što duže zadržati.

"Mnoge zanima motiv mog dolaska u NK Zagreb. Na upite o budućim planovima rekao sam da nije isključena mogućnost mog povratka u hrvatski nogomet. Iskreno, nisam ciljao niti na jedan klub, a znam da sam bio u razmišljanju još nekih osim Zagreba. Moram priznati da mi je poziv na razgovor predsjednika Medića dobro došao i rado sam ga prihvati znajući što iza njega stoji. Mjesto trenera prve momčadi kluba koji ja specijalno doživljavam. Zašto skrivati da sam ja navijao za Dinamo, no svima nama iz provincije svi su zagrebački klubovi bili izuzetno dragi. Meni posebno NK Zagreb koji je tako u dva navrata zadobio moje simpatije. Izuzetno sam zadovoljan pozivom iz Kranjčevićeve, rekao sam predsjedniku kada smo se našli da ne bih bio razočaran, ali bih bio iznenađen kada me ne bi pozvao na kavu. Možda je to prepotencija, ali tako sam sve to doživio."

Ivo Šušak: Od tog trenutka kada mi je predsjednik Medić ponudio posao rekao sam mu kako sve druge ponude, kao i one eventualne buduće zamrzavam. A prevagnuo je ozbiljan projekt o kojem se ovdje razmišlja."

Iako je imao i drugih ponuda, sve su one stavljene na stand by nakon poziva Dražena Medića. Šušak Zagreb, kako kaže, preuzima željan pomaka i s dovoljno energije za učiniti isto.

"Mislim da iza sebe imam dosta trenerskog iskustva i doma i u inozemstvu, koliko god on možda ne izgleda atraktivno. Kad govorim o tom iskustvu mislim da je o meni ostalo dovoljno energije i dovoljno entuzijazma da u ovom klubu ispunim svoju najbolju zadaću. Uvjeravam vas da to nije fraza. Sigurno vas zanima i na koliko smo se dogovorili. A odgovor je na neograničeno. Naravno da će to ovisiti o tome što će momci koje ću voditi prezentirati hrvatskoj javnosti. Ali uvjeravam vas da u mojim planovima od jučer kada je došlo do dogovora ne stoji niti jedan drugi izazov i druga razmišljanja osim što daljeg ostanka u ovom klubu. Neće ih biti niti sutra, niti za tri mjeseca, niti za godinu, pa niti za tri, hvala Bogu ako budem od koristi klubu. Želio bih ostaviti značajan trag ovdje, a mislim da u ovom trenutku uvjeti koje momčad i ja imamo na raspolaganju, ne stoje na putu tome. Dapače."

Iako nedovoljno upoznat s kadrom koji će voditi, Šušak smatra kako pozicija koju su Pjesnici zauzeli u prošlom prvenstvu ne odgovara njihovoj kvaliteti. Prema dvobojima kojima je nazočio neuspjehu je presudilo uništeno samopouzdanje nakon uvodnog crnog niza. Zagreb se vraća starim planovima, razvoju vlastitog kadra, no novi trener neće bježati niti od potrebnih pojačanja.

Ivo Šušak: Želim bolje i želim više. Momčad poznam, ali nedostatno i ne mogu reći koliko ona vrijedi. Prvo što želim je osigurati miran razvoj, a to je jedna rezultatska stabilnost. Kasnijim upoznavanjem moći ću reći koje su nam objektivne mogućnosti. Osnovno što moramo postići je da sportski napredak kluba ne trpi zbog rezultata prve momčadi.

"Ovih pola godine od kada sam se vratio iz Armenije bio sam na nekoliko utakmica Zagreba. Želio sam u njima uživati kao navijač, a manje kao trener, no dosta sam upoznat sa kadrom koji ću voditi. Momčad je na početku sezone doživjela rezultatski šok iz kojeg se teško vraćala. I sam plasman, 14 pozicija nije objektivna. Pojedinci ovdje vrijede mnogo više, no iz uništenog samopouzdanja bilo je teško izvući više. Kad sam govorio o motivima, jedan od njih je i pokušaja stvaranja vlastitog igračkog kadra koji će bit prepoznatljiv. No to je proces i sigurno je kako je stasanje lakše ako uz sebe imaju iskusnije suigrače. Pa će tako biti potrebe na nekim pozicijama razmatrati o pojačanjima. Osnovno je ipak izvući najviše iz ovog kadra, a vjerujem kako ove godine neće biti stresa koji prati borba za opstanak. Ovo je iskustvo zbog kojeg će svi biti čvršći."

Pripreme "bijelih" započinju 9. lipnja zajedničkim treningom u 10 sati, no neke se stvari do tada moraju iskristalizirati. Prije svega tko će uz novoizabranog stratega brinuti o prvom sastavu. O igračima koje će od prozivke imati na raspolaganju Šušak će se informirati i preko Pavlovića, odnosno Štimca.

"Kada sam došao na razgovor rekao sam predsjedniku Mediću kako mi ne pada na pamet misliti da sa mnom počinje život prve momčadi NK Zagreb. Odmah sam rekao kako ću obaviti razgovor s dosadašnjim trenerima, Pavlovićem i Štimcem. S gospodinom Pavlovićem razgovarao sam intenzivno protekla dva dana, a zamolit ću i Igora za mišljenje o svakom momku. Naravno da me zanima i da ću tako lakše donijeti neke prosudbe. Uvijek sam poštivao jedan razvojni put ljudi iz kluba, probat ću se ekipirati s tri čovjeka, trenerom vratara i dva asistenta. Jedan će biti iz postojećeg klupskog kadra, ali bih sve ostavio za naredni tjedan. Sigurno je da ćemo biti ekipirani 9. lipnja kada startamo s pripremama."

Dražen Medić: Od svih uvjeta koje smo mi tražili; vođenje organiziranog sustava, funkcioniranje s institucijama nogometa, poznavanje sportski segment rada u klubu, marketing, on je među 220 kandidata jedini zadovoljio sva četiri. S njim smo dobili kvalitetu koja nam je nedostajala. Jedan klub stoji na četiri noge, direktor, trener, sportski direktor i voditelj škole. Nadam se da smo popunili sada sve naše kockice.

A osim novog "šefa" svlačionice u Veslačkoj je danas predstavljen i direktor kluba. Riječ je o 40-godišnjem Talijanu hrvatskog podrijetla Vincenzu Cavalieru koji je do sada bio direktor u četiri tvrtke, te je tako skupio podosta iskustva u vođenju poslovanja, razvoja i marketinga. 10 je godina bio i nogometni sudac u Italiji, surađivao je na raznim projektima vezanim za FC Parmu, a uza njega je i posao generalnog direktora talijanske kladionice. Od značajnijih projekata vezanih za Hrvatsku valja spomenuti posao zastupnika modnog brenda Guru.

"Počašćen sam što sam izabran za direktora ovog kluba. Kluba koji ima najbolje uvjete u hrvatskom nogometu. Slijedi moje upoznavanje s klubom, razmatranje načina kako mu mogu što više koristiti. Želim svoje talijansko iskustvo primijeniti ovdje, unijeti mentalitet rada sa zapada. To mi je glavna zadaća. Bavit ću se financijama i marketingom najviše. Imam neke planove koje mogu realizirati samo u ovako organiziranom klubu. Uvjeti su me ovdje pozitivno šokirali jer nisam mislio da ću ih naći igdje u Hrvatskoj. Bio sam nogometni sudac, vidio sam svašta, ali uvjeti ovdje su na razini najboljih talijanskih klubova."

SuperSport HNL

1Dinamo 3258:24+3472
2Rijeka 3263:23+4071
3Hajduk 3246:21+2561
4Osijek 3358:42+1651
5Lokomotiva 3345:36+947
6Istra 1961 3333:51-1837
7Varaždin 3235:42-736
8Gorica 3330:47-1735
9Slaven Belupo 3340:60-2033
10Rudeš 3315:77-627

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik29.05.2010. u 01:09
    Ivo Šušak, gospodin! bio je moj favorit za klupu Dinama, nadam se da će jednom dobiti šansu.
    Obrisan korisnik