Nogomet

Dinamo - Istra: Uz uvrede do pobjede

Dražen Patarčić • srijeda, 12.04.2000.

Dinamo - Istra 2:0

Mjesto: Zagreb, stadion u Maksimiru
Vrijeme: oblačno s kišom
Gledatelja: 500
Suci: Vice Pavić (Split), Stjepan Halaček (Virje), Branko Kožarec (Samobor) i Ivica Katuša (Čakovec).

Dinamo, Dražen Ladić -, Mario Tokić 6, Damir Krznar 6.5, Goce Sedloski 6.5, Robert Prosinečki 6, Mihael Mikić 6.5, Danijel Šarić 6 (od 75. Nermin Šabić -), Josip Šimić 6.5, Stjepan Tomas 6, Igor Bišćan 6.5 (od 64. Renato Pilipović 5.5), Tomo Šokota 6.5 (od 64. Mario Bazina 5.5)

Istra: Ivan Petrović 6, Zaim Alibašić 5, Ognjen Ugrčić 5, Andrej Živković 5.5, Nereo Fatorić 5.5, Dalibor Božac 5.5, Kristijan Polovanec 5.5, Želimir Bagavac 5 (od 46. Segrgej Jakirović 5.5), Viktor Dvirnik 5 (od 45. Saša Peršić 5.5), Tihomir Nosek 5(od 64. Miroslav Džokić 5.5), Antonijo Župan 5.

Video: Nezadovoljni BBB

Prazne, žalosne tribine Dinama. Nije samo kiša uzrok očajno slabe posjete na današnju utakmicu. Istina, Istra nije neki mamac, ali oni najljući navijači Dinama, Bad Blue Boysi, nikada nisu u manjem broju došli na tribine da daju podršku svom klubu. Sva ova događanja oko smjene predsjednika kluba u kojoj su igrači bez imalo zadrške dali podršku svom sada več bivšem predsjedniku Zlatku Canjugi ostavila je trag i na navijačima. Na zadnjem treningu pred utakmicu bila je i grupica vidno razočaranih navijača plavih koja je pokušala na vrlo ružan način "razgovarati" s igračima.

Dinamo je prvi krenuo s centra, praćen vrijeđanjem sa sjevera. Plavi momci svakako nisu zaslužili ovakvu podršku jer oni svoje klubu daju igrom i trenutnim plasmanom na tablici, koji gotovo sa sigurnošću može jamčiti ponovo osvajanje titule prvaka države.

Dinamo je počeo u prvim minutama "presingom" i već na početku pokazao da na ove bodove računa vrlo ozbiljno. Istra se branila izbijanjem lopte što dalje od gola, vrebajući da bi možda na ovom skliskom i brzom terenu lakše prevarili obranu Dinama.

1:0 - Na gol se čekalo svega pet minuta. Šokota je primio jednu loptu s lijeve strane, primijetio da je golman Istre Petrović koji korak previše ispred svoje gol linije, i predivnim lobom smjestio loptu iza njegovih leđa. I tada - umjesto slavlja na tribinama zbog postignutog zgoditka, počelo je vrijeđanje Šokote, ali i ostalih igrača plavih.

Vlak izdao igrače?

Novinari su prozvali Vlaka da je iznevjerio navijače kada se u dva navrata javljao BBB koji su vrlo pogrdno vrijeđali njegove igrače. Vlak se nije složio s tim zaključkom, komentiravši kako je on ustvari želio smiriti situaciju. Igračima smo prenijeli ovakvo razmišljanje Vlaka. "Ne, ne smatramo se izdanim od trenera u ovakvoj situaciji. Netko mora biti spona s navijačima, s kojima se moramo ponovo naći na istoj strani. Normalno je da nas ne razumiju. Mi mislimo da s novom garniturom u Skupštini i novim predsjednikom i Izvršnim odborom nemamo šanse naplatiti dugovanja koja nam pripadaju po ugovorima", izjavili su.

Navijači su svaki dodir s loptom igrača Istre popratili odobravanjem, dok su akcije Dinama, a naročito golmana Ladića dočekali vrijeđanjem. "Tajkuni, dobit ćete batina", orilo se sa sjevera.

U dvadeset sedmoj minuti Bišćan se odlučio na prizeman udarac prema Petroviću. Golman Istre se odlično opružio i zaustavio precizan udarac Bišćana, ali na odbijenu loptu priskočio je Josip Šimić i lagano pospremio loptu u mrežu - 2:0. Naravno da su BBB i ovaj gol dočekali vrijeđanjem i najružnijim povicima svim igračima pojedinačno.

U nezanimljivom i lošem nogometu završeno je prvih četrdeset pet minuta u kojima je Dinamo zaustavio jurnjavu rezultata zadovoljan sigurnim vodstvom. Istra ni jednom ozbiljnije nije zaprijetila plavoj obrani. Žalostan nogomet i žalostan ugođaj u prvom poluvremenu.

U nastavku utakmice, u 48. minuti Dinamo probija Istrinu lijevu stranu i u idealnoj situaciji s dva metra Josip Šimić ne uspijeva savladati Petrovića. U 51. minuti Prosinečki pokušava na sličan način kao i Šokota, ali se ovoga puta golman Istre nije dao iznenaditi, pa atraktivnim boksom izbacuje loptu preko grede u korner.

Nezadovoljni BBB (Snimio: Dražen Patarčić)

Nezadovoljan igrom svoje, Marijan Vlak pokušava podignuti ritam igre i u 64. minuti uvodi nove snage na teren, umjesto Šokote i Bišćana ulaze Bazina i Pilipović. Magić minutu nakon toga umjesto Noseka uvodi Džokića.

Ovo što je ono malo gledatelja gledalo drugih 45 minuta je vrlo slab i žalostan nogomet. Navijači u svoj šarolikosti učestalog vrijeđanja igrača i bivšeg predsjednika kluba, jedinu pravu podršku davali su Vlaku, koji im je nekoliko puta odzdravljao sa svog mjesta. Nešto je "trulo" u Maksimiru i čini se da će ovdje biti još "potresa" koji će uzdrmati temelje plave zgrade.

Prijetnje igračima

Napuštajući stadion, igrači su se grupirali po nekoliko u jedan automobil. Doček na cesti koja vodi od juga stadiona prema centru nije bio ni mlao prijateljski. Letjeli su ogromni komadi kamenja (srećom - promašili su), a došlo je i do verbalnih razgovora i prijetnji prema igračima Dinama koji su se zaustavili u svom omiljenom kafiću.

Video: Slavlje i zvižduci

Prvu pravu priliku u nastavku utakmice vidjeli smo tek u 85. minuti, kada je Bazina s ruba šesnaesterca loptu, neometan od ikoga, uputio visoko "nebu pod oblake".

Na kraju utakmice navijači su za oproštaj igrače "nagradili" još jednim koncertom zvižduka i vrijeđanja. Slabo i žalosno na maksimirskom travnjaku. Sreća plavih je da i jedini kakav-takav konkurent Hajduk gubi bodove u "malim" utakmicama i neće vjerovatno ugroziti ova četiri boda prednosti koji sada razdvajaju ova dva kluva na prvenstvenoj ljestvici.

Izjave nakon utakmicea

Rajko Magić, trener Istre: "Razočaran sam igrom svoje momčadi. Treba ovu igru što prije zaboraviti i okrenuti se novim utakmicama. Šteta što smo najvjerovatnije izgubili tri igrača za vrlo važnu utakmicu s Belupom. Kao Zagrepčanca boli me ovakvo ponašanje i navijanje BBB. Nadam se da će se strasti ubrzo smiriti."

Marijan Vlak, trener Dinama: "Zaslužena pobjeda moje momčadi, cijelu utakmicu smo kontrolirali igru. Bila je to korektna utakmica u kojoj je navažnije bilo ne povrijediti se, kako bi bili kompletni za najvažniju utakmicu koja nas sada očekuje u Šibeniku. Mislim da smo se čak i odmorili na ovoj utakmici. Ako bi pobijedili u Šibeniku, mislim da bi bili vrlo blizu osvajanju naslova. Moji igrači odigrali su ovu utakmicu pod velikim pritiskom, i ja im čestitam, nije bilo lako igrati kada nas isti oni navijači koji su nas nosili prije nekoliko kola danas tako vrijeđaju."

SuperSport HNL

1Dinamo 513:3+1013
2Rijeka 511:1+1011
3Hajduk 57:4+311
4Šibenik 56:609
5Varaždin 54:2+28
6Istra 1961 54:11-77
7Gorica 56:7-15
8Lokomotiva 53:9-62
9Osijek 54:9-51
10Slaven Belupo 53:9-61

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

Nogomet

SuperSport HNL

1Dinamo 513:3+1013
2Rijeka 511:1+1011
3Hajduk 57:4+311
4Šibenik 56:609
5Varaždin 54:2+28
6Istra 1961 54:11-77
7Gorica 56:7-15
8Lokomotiva 53:9-62
9Osijek 54:9-51
10Slaven Belupo 53:9-61

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!