Nogomet

Bielsa s Čileom lovi osminu finala

Matej Milanović • petak, 04.06.2010.
Bielsa s Čileom lovi osminu finala

Čile je u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo završio kao drugi sa samo bodom zaostatka za Brazilom. Momčad Marcela Bielse putuje u Južnu Afriku nadajući se plasmanu u osminu finala, iako najbolji napadač reprezentacije, Humberto Suazo, nije u potpunosti spreman...

Čile je kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo otvorio loše, osvojivši svega četiri boda u prva četiri kola. Nakon toga Čileanci su zaigrali bolje te su počeli redati dobre rezultate. U 18 utakmica ostvarili su deset pobjeda, triput su igrali neodlučeno, a pet puta su poraženi. S 33 osvojena boda podijelili su drugo mjesto s Paragvajem, na samo bod od Brazila.

IZBORNIK

Marcelo Bielsa rođen je u argentinskom Rosariu 21.7.1955. Igračku karijeru završio je već u 25. godini, a nakon toga se posvetio treniranju. S Newell's Old Boysima je početkom devedesetih godina osvojio dva argentinska prvenstva i igrao finale Cope Libertadores. Još jedan naslov osvojio je s Velezom, a šest je godina bio izbornik Argentine. Vodio ju je na Svjetskom prvenstvu 2002. kada je ispao već u skupini. Dvije godine kasnije bio je drugi u Copa Americi i osvojio je Olimpijske igre. Potom se povukao s argentinske klupe, da bi 2007. godine preuzeo čileansku reprezentaciju. Nakon što s Argentinom nije ušao u osminu finala to će pokušati s Čileom, u skupini koja nije nemoguća.

Zabili su 32 pogotka, po čemu su bili drugi sastav kvalifikacija, samo iza Brazilaca, ali su ih primili čak 22. U tijeku kvalifikacija igrači Čilea su dvaput svladali Kolumbiju, na svom terenu porazili su i Argentince, a samo Brazil ih je dvaput svladao.

U Čileanskom sastavu nije bilo prevelikih senzacija među izbačenima, a treba primijetiti tek da nema Pedra Moralesa. Bio je na popisu od 30 igrača, ali je ispao sa liste nakon očajne prezentacije s Meksikom. U pripremnim susretima Čile je ostvario tri pobjede, protiv Izraela, Zambije i Sjeverne Irske.

No, Čileance brine prva prijateljska koju su odradili. Upravo susret s Meksikom bio je daleko najlošiji. Čile je minimalno poražen, a igra je bila razočaravajuća. Alibi Marcela Bielse je što su su u toj utakmici igrali svi otpisani, a nije imao na raspolaganju neke od igrača koji nastupaju u Europi.

Snage

Napad je najjača snaga Čileanaca, što su pokazali i u tijeku kvalifikacija. Imaju nekoliko solucija. Čovjek od kojeg se očekuje najviše, Humberto Suazo, vjerojatno neće moći igrati od početka protiv Hondurasa, a trebao bi biti spreman za Švicarsku. No, osim njega u sastavu su od zvučnijih imena još Alexis Sanchez te Mark Gonzalez, Matias Fernandez i Jorge Valdivia koji nisu špice, ali teže napadačkoj igri i mogu biti jako opasni po protivnike.

Slabosti

Najveća slabost Čilea je što malo igrača reprezentacije igra u zvučnim ligama i ima prilike iz tjedna u tjedan igrati jake utakmice. Sedam igrača igra u domaćoj ligi. Jedan igra u Meksiku, jedan u Argentini, jedan u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Od onih koji igraju u Europi samo četvorica igraju u ligama petice (Mauricio Isla/Udinese, Alexis Sanchez/Udinese, Arturo Vidal/Bayer Leverkusen, Fabian Orellana/Xerez)

Očekivanja

Uspjeh: Čile cilja osminu finala. Za to će im biti potrebno nadigrati Švicarsku i Honduras, dvije reprezentacije koje ne djeluju previše jako, a nisu niti oduševile u prijateljskim susretima što ih stavlja na isti nivo s Čileancima.

Realno: Osmina finala je maksimalni domet. Čile može proći skupinu, za što će im trebati dobri rezultati u prva dva kola protiv Hondurasa i Švicarske. No, nakon toga će teško proći dalje. U eventualnoj osmini finala igrat će protiv Brazila, Portugala, ili Obale Bjelokosti i prolazak Čilea bio bi prvorazredna senzacija.

Neuspjeh: Neuspjeh bi bio ispadanje u skupini, uz dva protivnika koji ne djeluju nepobjedivo, Švicarsku i Honduras. Ipak, ni Čile se ne doima previše jakim te će se dobro morati potruditi kako bi ušao barem među 16 najboljih.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik04.06.2010. u 15:13
    Bielsa je odličan trener, malo prestrog (živčan) ali svaka ekipa koju trenira ima glavu i rep! S Argentinom na SP-u nažalost nije dobro prošao, jer je bio prestrog s velikim zvijezdama koje je vodio i to ga (ih) je koštalo uspijeha. S Čileom je druga priča, on je najjača karika (zvijezda) i to bi... [više na forumu]
    Obrisan korisnik