Nogomet

Ivanković: "Smrtna kazna za namještanje"

Ivana Strahija • srijeda, 09.06.2010.
Ivanković: "Smrtna kazna za namještanje"
Foto: Ivana Strahija

O nogometnim prilikama u Kini, gdje živi i radi, poznati hrvatski trener Branko Ivanković porazgovarao je s novinarima. Najzanimljivija je vijest da će u Varaždinu dio priprema odraditi njegov Shandong te odigrati prijateljske utakmice s Dinamom i Varteksom.

Shandong Luneng Taishan, ili Real Madrid Azije kako mu tepaju Kinezi, klub trenutno treći na tablici kineske Superlige, vodi naš priznati i poznati nogometni stručnjak Branko Ivanković. Klub se nalazi u regiji koja broji 90 milijuna stanovnika, ali na tom području osim Shandonga postoje još svega dva kluba, još jedan prvoligaš i jedan drugoligaš.

HRVATSKI DERBI

28. srpnja u Kini se igra hrvatski derbi između Ivankovićevog Shandonga i kluba Shanghai Shenhua, kojeg vodi Miroslav Blažević uz pomoć Dražena Beseka. Ta je utakmica označena kao derbi, a oba su takmaca realni kandidati za titulu prvaka. "Između naša dva kluba i Beijing Guo'ana vodit će se žestoka borba za prvo mjesto. Mi želimo uzeti titulu i maksimalno smo tome podređeni", rekao je Ivanković.

"Cijela Kina ima svega 58 klubova. Nevjerojatno s obzirom na broj stanovnika od 1,3 milijarde, posebno kad se sjetimo da samo u Varaždinskoj županiji imamo 78 klubova", započeo je razgovor s novinarima Ivanković. "Usprkos tome, vidim poboljšanje u razini i kvaliteti rada, ima igrača koji su motorički i tehnički spremni, a počeli su dolaziti i kvalitetni strani igrači. Nogomet se doživljava ozbiljno, pa ćemo vidjeti još i veće pomake. Ono što međutim igračima kronično nedostaje jest međunarodno i europsko iskustvo, zato ih i vodimo u ove krajeve."

Sa svojim je Kinezima Ivanković bio na pripremama u Turskoj, gdje su odigrali par jakih utakmica, a u stanci prvenstva koja traje sve do 14. srpnja pripremat će se u ovim krajevima. 38 igrača, članova stručnog stožera i uprave stići će u Varaždin 22. lipnja i na terenima Sportskog centra sloboda i TTS provesti dva tjedna u treningu i igranju prijateljskih utakmica.

KINESKI ZNAKOVI

"Novinari u Kini nisu zločesti, nema pritiska i sve je puno ležernije. Nema trauma ako se kod kuće odigraju dvije neriješene utakmice. Novine izlaze tek svaki drugi dan, a vijesti se većinom dobivaju s interneta. Nisam još pročitao ništa negativnoga o radu sebe ili kluba, ali opet, ne znam čitati kineske znakove", našalio se Ivanković.

Prva od njih bit će utakmica protiv zagrebačkog Dinama, koja se na varaždinskoj Slobodi igra 24. lipnja u 18 sati. Na stadionu Varteksa Tanacovi će momci igrati s varaždinskim prvoligašem 27. lipnja u 19 sati, dok je za 30. lipnja zakazan ogled s novim prvoligašem, Hrvatskim dragovoljcem.

Novinare su interesirale pojedinosti o klubu Shandong, a posebno budžet, koji dopušta tako duge i daleke pripreme: "Klub je državni, a glavni je sponzor tvrtka Sepico, koja električnom energijom opskrbljuje trećinu Kine. Budžet ne znam, ali sam stekao dojam da novac nije nikakav problem. Nema dubioza ili dugova, to je klub u kojem svi kineski nogometaši žele igrati", otkriva Ivanković.

DINAMO

Prokomentirao je Ivanković i novi stručni stožer Dinama: "Jako je važno to što je Zajec prihvaćen dobro od strane navijača, medija i rukovodstva. Za Dinamo nije dovoljno da pobjeđuje, svaka utakmica mora biti spektakl, jer to Hrvati zaslužuju. Svi zajedno mogu napraviti, ne rehabilitaciju, ali uzlet Dinama, a izuzetno je bitno stvaranje afirmativne priče u nogometu, dosta je bilo negativnih misli. Hrvatski nogomet je, takav kakav je, za nas najbolji. Imamo 4,5 milijuna stanovnika i ne možemo tražiti Primeru, Premiership, Bundesligu ili Serie A na našim travnjacima. Pozitivno razmišljanje izuzetno je važno."

U svojim redovima Ivanković ima i kineskog reprezentativca Zhuoxianga, koji je u prijateljskom susretu s francuskom izabranom vrstom postigao jedini pogodak utakmice i ostavio Galske pijetlove u čudu. No, imati reprezentativca u ekipi nije u Kini toliki uspjeh kao u europskim zemljama.

"Kina unatoč svojoj snazi i veličini nije napravila svjetski iskorak jer nema omladinskih pogona u klubovima, pa nogometaši ne prolaze kroz sustavni razvojni proces kao u ostalim zemljama. Japan i Koreja riješili su to kroz školske klubove, dok u Kini nema mlađih selekcija, reprezentacija ili natjecanja. Postoji doduše reprezentativni kamp, pa poneki igrač tamo provede i po dvije godine, ali to nije baš najsretnije rješenje", objašnjava Ivanković.

Shandong ima omladinski pogon, koji je 200 kilometara udaljen od grada u kojem se nalazi seniorski pogon. Uparen je sa stolnotenisačima, pa uz 22 nogometna terena ima i internat te školu, no to je premalo da se stvaraju vrhunski igrači.

VARAŽDIN SPORTSKI CENTAR

U Varaždin je doveo Iran, sad dovodi Kineze, ne može se kazati da Ivanković ne brine za svoj grad. Dolaskom Shandonga izuzetno su zadovoljni u hotelu Turist, čiji je direktor Boris Cimerman rekao: "Kineski nogometaši za nas su izazov, ali smo sigurni da ćemo ga uspješno svladati. Spremni smo im pružiti visoki komfor i njima poznatu prehranu, a nadamo se da će nas uspješno odrađeno gostovanje dovesti na mapu ostalih svjetskih sportskih ekipa."

Sličnom se nada i Drago Posavec iz Zajednice sportova Varaždina: "Počašćeni smo gostovanjem Shandonga, za utakmicu Kineza i Dinama posebno uređujemo travnjak i ostatak stadiona Slobode. Dokazat ćemo da smo spremni postati mekom za pripremu sportaša, koji ovdje mogu pronaći vrhunske uvjete smještaja i treninga."

Zlatko Ivanković iz NK Slobode je napomenuo: "Utakmica Dinama i Shandonga bit će pravi spektakl, prilika ne samo da se vidi kineski nogomet nego i novi Dinamo. Ulaznice ćemo prodavati po cijeni od 20 kuna, vjerujem da zainteresiranih neće nedostajati."

Ako je tako malo klubova, koliko ima gledatelja? "Mi na svojim utakmicama imamo po 30 tisuća gledatelja, mogli bi reći malo s obzirom na broj stanovnika. No, nogometni sport je u Kini još u povojima."

Iako je nogomet još u povojima, namještanje utakmica i klađenja dosegli su visoki stupanj razvijenosti i zagadili cijeli kineski nogomet. Kad se klupko napokon počelo otpetljavati a prvi su nogometni djelatnici uhićeni, čak se govorilo o raspuštanju lige. No, Kinezi su bili učinkoviti i brzi, smatra Ivanković.

"Kad sam ja stigao u Kinu istraga protiv onih koji namještaju utakmice bila je na vrhuncu. Došlo je do hapšenja mnogih ljudi, uhićen je i predsjednik saveza te njegovi bliski suradnici. Kinezi su bili izuzetno rigorozni, a kazne koje se spominju za krivce su dugogodišnji zatvor, ali i smrtna kazna, koja u Kini postoji i prakticira se. Svi do jednoga treneri su podržali obračun s tim zlom, jer želimo utakmice gubiti i dobivati na travnjaku, svojim radom, a ne da o njima odlučuju mafijaši."

O akciji Offside u Hrvatskoj Ivanković nije imao puno toga za reći: "Situacija je izuzetno osjetljiva i teško je sad pričati o tome. Vjerujem da su neki od uhićenih nevini, no to će svejedno ostaviti mrlje u njihovim sportskim karijerama. Siguran sam da svaki pošteni igrač, trener i nogometni dužnosnik podržava akciju."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Buljko09.06.2010. u 18:35
    Tanac je malo ispario.. Ne kužim od kud mu ova nebuloza da cijela Kina ima 58 klubova?! http://www.fifa.com/associations/association=chn/countryInfo.html Imaju ne puno više klubova od Hrvatske, što je apsolutno nesrazmjerno s obzirom na veličinu države i populaciju, al smiješno je reći da Kina ima... [više na forumu]
    Buljko
  • Obrisan korisnik09.06.2010. u 18:24
    da križevci, samo u tim zemljama ljudi jedu "zemlju", tj stupanj siromaštva je takav da ćeš ili krepat ili se snaći na bilo koji način. naravno, kao i svaki put, postoje bogatuni i moćnici koje takvo stanje podržavaju jer njihovim džepovima odgovara. e sad, ja mislim da ekstremne mjere nisu... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Captain Jack09.06.2010. u 17:20
    To je ko situacija u jednoj zemlji,negdje i Aziji gdje ako te ulove u krađi odsječu ti jedan prst..samo neznam jel za svaku krađu ide po jedan prst ili za recimo treću krađu ide cijela šaka ili tak nekaj..Jest da je mjera ekstremna,al ajd budi frajer i odi krast po dućanima..
    Captain Jack
  • jugoplastika09.06.2010. u 17:11
    pa vi namještajte... :D
    jugoplastika