Nogomet

Njemačka u neizvjesnom četveroboju

Borna Rupnik • četvrtak, 10.06.2010.
Njemačka u neizvjesnom četveroboju
Foto: EPA

Skupina D na Svjetskom nogometnom prvenstvu mogla bi ponuditi mnogo uzbuđenja i zanimljivosti jer se sve četiri reprezentacije smatraju barem ravnopravnim kandidatima za prolazak u drugi krug natjecanja...

Favorit skupine

Njemačka: Iako ova Njemačka Joachima Löwa ne ulijeva strah u kosti protivnicima i ne slovi kao jedan od većih kandidata za naslov prvaka svijeta, zbog ugleda, tradicije, tipične upornosti i uspješnosti, ali i igračke kvalitete za korak odskače od svojih konkurenata.

U svojim redovima ima nogometaše koji znaju donijeti prevagu, krasi je tipična čvrstina, a ciljevi nisu mijenjani ni nakon ozljede kapetana Michaela Ballacka. Kapetansku vrpcu preuzeo je Philipp Lahm, teret na sredini terena ponijet će prije svega igrači poput Bastiana Schweinsteigera i Mesuta Özila, a i imena u preostalim linijama zahtijevaju poštovanje. Krene li Njemačka kući nakon samo tri utakmice, to će ipak biti iznenađenje.

Realne šanse za prolazak

Srbija: Ekipa koja je suvereno prošla kvalifikacijsku skupinu s Francuskom i Rumunjskom, a koja u svojem taboru ima pojedince poput Nemanje Vidića, Miloša Krasića, Branislava Ivanovića i drugih, s pravom odmjerava drugi krug. Obrana djeluje čvrsto, veza aktivno i ambiciozno, a tek je s napadom bilo poteškoća u nekim pripremnim utakmicama. No, u Srbiji vjeruju da će zabijati kada bude trebalo. Osim toga, vodi ih iskusni Radomir Antić, koji sigurno ništa neće prepustiti slučaju.

Gana: Momčad Gane nastupit će oslabljena za prvu zvijezdu, srce veznog reda Michaela Essiena, a upitan je i nastup Sulleya Muntarija. Te vijesti ne zvuče dobro po njihove planove prolaska, no ne smiju se zanemariti ganska silina, tjelesna sprema i snaga te golem motiv na prvom Svjetskom prvenstvu u Africi. Na nedavnom Afričkom kupu nacija pokazali su neke pobjedničke navike, a želje za dokazivanjem nipošto im ne nedostaje. U svaku će utakmicu ući s vjerom u pozitivan ishod, a hoće li im to biti dovoljno - pokazat će vrijeme.

Australija: Australci će se u sva tri okršaja uzdati u zajedništvo i momčadsku igru. Unatoč vrlo dobrom nastupu prije četiri godine u Njemačkoj, nogometaši Pima Verbeeka računaju i na još jedan faktor iznenađenja te malo protivničkog "lako ćemo" pristupa, koji će sa zadovoljstvom kazniti.

Utakmica koju nećete propustiti

Njemačka - Gana: S obzirom na moguću neizvjesnost, baš svaka utakmica skupine D mogla bi biti ona najzanimljivija, no posebnu draž ogledu Njemačke i Gane ponudio je Kevin-Prince Boateng startom koji je Michaela Ballacka ostavio pred televizorom. Njemačke boje branit će njegov brat, Jerome Boateng, a napetost će se 23. lipnja u Johannesburgu, u posljednjem kolu, vjerojatno moći rezati nožem.

Igrač kojeg se isplati pogledati

Mesut Özil: U skupini ima i većih zvijezda svjetskog nogometa od njemačkog reprezentativca, poput Nemanje Vidića, no vezni igrač Werdera iz Bremena mogao bi se istaknuti lijepim potezima. U tradicionalno disciplinirani Elf donio je nijansu lepršavosti, a atraktivni driblinzi, dodavanja i dobri udarci nisu mu nimalo strani.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!