Nogomet

Ušutkajte vuvuzele!

Maja Giljanović • petak, 11.06.2010.
Ušutkajte vuvuzele!
Foto: EPA

O ukusima se ne raspravlja, ali za Boga miloga kojem li je skupu lumena palo na pamet odobriti upotrebu iritantnih vuvuzela i na Svjetskom prvenstvu? Igrači su na probi za SP na Kupu konfederacija zavapili 'Prognajte ih s tribina', peticija je pokrenuta na Facebooku da ih se ušutka, javili su se i liječnici i upozorili na štetnost njihovih decibela, televizijski tehničari su prijetili štrajkom, ali uzalud. FIFA je objavila priopćenje "vuvuzela je simbol navijača Južnoafričke Republike, simbol njihove ljubavi prema sportu i domovini" i milijune sirotih navijača diljem svijeta ostavila da "uživa" u nesnosnoj buci zaglušujućih trubetina.

Prvog dana lipnja i službeno je objavljeno: "Vuvuzele su službeno postale dio Svjetskog prvenstva". Tužnu vijest je obznanio predsjednik Organizacijskog odbora Svjetskog prvenstva Danny Jordaan, a predsjednik Fife Sepp Blatter je prisnažio: "Vuvuzele su uobičajeni dio južnoafričkog nogometnog folklora, kao što su pjevanje ili bubnjevi u drugim nogometnim kulturama".

Zaključio je: "To je Afrika, puna energije, ritma i muzike. Vuvuzela je simbol navijača JAR-a, simbol njihove ljubavi prema sportu i domovini. Čemu europeizacija Svjetskog prvenstva u Africi, gosti smo ove prelijepe države i njenih predivnih ljudi, poštujmo njihove običaje i uživajmo".

Proizvođač vuvuzelu predstavlja sloganom: "Prelijepa buka za prelijep sport". Molim? Metar dugačku, žarkim bojama obojenu plastičnu trubetinu šira je nogometna javnost upoznala prošle godine na Kupu konfederacija i zavapila: "Ukidajte je". Izbornik Nizozemske Bert van Marwijk prošlog je lipnja uživo opipao atmosferu i bez oklijevanja se pridružio popisu nezadovoljnika.

"Gledati utakmicu kod kuće na televiziji uz taj zvuk je zaista iritantno. Na stadionu je za nijansu bolje, nekako se naviknete, ali zvuk je i dalje neugodan. Svaki trener želi voditi svoje igrače tijekom utakmice, ali uz takvu buku to je praktički nemoguća misija. Osobno sam bez dvojbe za zabranu upotrebe tog instrumenta", izjavio je Van Merwijk.

I igrači su vuvuzeli pokazali palac dolje, španjolski reprezentativac Xabi Alonso također je na Kupu konfederacija izjavio: "Iritantne su do boli i nimalo ne doprinose atmosferi na stadionu, a nama na travnjaku otežavaju komunikaciju".

Zaglušujući zvuk, jedni kažu rike slonova, drugi roja pčela, može doseći jačinu zvuka od 127 decibela, nadglasava zvuk motorne pile, bušilice za beton i avionskog karburatora, ali medicinsko testiranje koje su proveli organizatori, divna li čuda, pokazalo je da nemaju posljedica za sluh. Kažu da su proveli test nad 90.000 navijača okupljenih na jednoj utakmici na Soccer City stadionu u Johannesburgu i da su svi "živi i zdravi": "Proveli smo ispitivanje po zakonima struke i nismo uočili ni najmanje slušne probleme ni u jednog ispitanika".

Njihovo istraživanje ne poklapa se s razmišljanjem zaklade "Hear the world", globalne organizacije koja promiče zaštitu sluha i upozorava na opasnosti od uhu čovjeka nepodnošljive buke. Organizacija se okomila upravo na njihovu kvazi-studiju i zavapila: "Pogreška je odobriti upotrebu vuvuzela. Za ljudsko zdravlje opasno je i 80 decibela, a u punom pogonu vuvuzele su neznatno tiše od aviona prilikom polijetanja. Odluka da se dozvole je skandalozna, ali jedino što nam sad preostaje je upozoriti navijače da uši zaštite čepićima".

Vuvuzele su dio južnoafričke povijesti - nasljednice rogova antilopa kojima se sazivalo seoske skupštine - a 90-tih godina prošlog stoljeća otkrili su ih nogometni navijači i gdje god se na jugu Afrike igra nogomet čuju se vuvuzele. Žali Bože, čuju se i na Svjetskom prvenstvu.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Captain Jack20.06.2010. u 20:27
    Najjače scene su kad vidim Afrikance kak pušu u ta smeća,ko mala deca
    Captain Jack
  • ALGHAZANTH20.06.2010. u 16:58
    Svatko navija na svoj način, netko udara u bubanj, netko trubi a netko pjeva. Tvrdnja da buka trubljenja smeta momčadima koje igraju ne drži vodu - pa ovo je nogomet a ne tenis da tijekom meča mora biti grobna tišina. A mislim da je idiotski nekome zabranjivati nešto što ga karakterizira.
    ALGHAZANTH
  • Dalmatinac8816.06.2010. u 14:04
    Ja bi na to reka da si budala
    Dalmatinac88
  • Obrisan korisnik14.06.2010. u 18:35
    dakle....vuvuzele....poštujte kulturu... zamislite samo da se recimo u srbiji organizira prvenstvo i da svi gledatelji oderu po harmonici...mislim ono, narodno glazbalo...eeeejjj sta je previse je previse!!!!!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik13.06.2010. u 13:14
    da mi je znat koji tonY cetinski, rene bitorajac ili kakva slicna posvudusa mi je dala 4 minusa tko ide na stadione, zna da problem o kojem sam progovorio postoji - nogomet prestaje biti sport naroda, sto je uvijek bio.
    Obrisan korisnik