Nogomet

Diego "Ray Charles" Maradona

Hrvoje Vuković • subota, 12.06.2010.
Diego "Ray Charles" Maradona
Foto: EPA

Nogometni zlobnici brisali su sline i prije argentinske himne. Nikako dočekati da najvećem igraču pokažu palac dolje kao najvećem trenerskom promašaju. Papci, kažem ja i uvalim se u fotelju. Papci, ponovim zadovoljno u šestoj minuti. Papku, lupim se po čelu u sudačkoj...

Tone kritika, pa i uvreda pretrpio je Maradona dok je vukao Argentinu na Svjetsko prvenstvo. Kako nisam gledao Albicelestese u posljednjih godinu dana, rekoh, takva legenda zaslužuje barem nogometnu tabulu rasu. Na stranu poniženja u kvalifikacijama, na stranu ismijavanje naroda i medija, na stranu Gabriel Heinze u prvoj, na stranu i Zanetti pred televizorom, evo mu šansa. I ide to prvih pet minuta, kombiniraju gaučosi, Nigerijci prestrašeni, zbunjeni k'o Pokrivač na Wembleyju, Messi na drogama. U šestoj minuti 1:0, konačno nogomet, igra ova Argentina.

Heinze zabio? Propao bih u Kinu od srama. Čovjek koji je cijepljen protiv nogometa, već na startu mi je ubio sav cinizam, ironiju, sarkazam i malograđanštinu koje sam spremao za njega. Gdje mu sad naći zamjenu? U pet do 12? I onda... Na desnoj strani, duge, ravne kose, s istim stilistom, frizerom i pedikerom, a i nogometnom vještinom kao Demichelis. Simpatični Obasi prodao mu je bicikl i polomio mu kralješke. Jonas je moj Pedro.

Već nakon drugog starta vidim - ovaj je posvojen. To Argentina ne rađa. Da te vide Sivori, Di Stefano, Kempes... poslali bi te u španjolsku sapunicu. Ali vidi te Maradona. I bubne: "Argentina je Mascherano, Messi, Guttierez i još njih osam. Bilo kojih". A jadan Jonas Guttierez ("Stavio sam na dres ime, a ne prezime jer mi se sviđa"), kroz i kraj njega je prošlo sve što trči, hoda, puže. Iako mi je prvi izbor bio Heinze, priznajem da me Guttierez zabavljao na istom nivou, na kraju sam zavapio - milost. Najbolji je bez lopte. A bori se s njom... "Bitka na Neretvi". I dok sam zlurado brojao greške Guttierezu, Messi je igrao simultanku. Daš mu loptu i uživaš.

Argentina, puna minusa. Veron kao da je s plaže došao, Tevez zagnjurio glavu u pod, Higuain ne može more s rive pogoditi, obrana vila propuh. Maradona ove ne može odvesti do McDonald'sa iza ugla, a kamoli do naslova svjetskih prvaka, misliš si. I onda odigraš Messija. Bez njega, ne bi se plasirali na radničke športske igre. Sve što je uopće zamirisalo na gol šansu (osim gola) skuhao je mali ljevak. A skuhao je. Simpatični Nigerijci počeli su igrati nakon pogotka, imali i par finih šansi, ali na kraju Argentinci bolji, točno za taj jedan gol. I s puno dječjih bolesti. U zadnjih 20 minuta vraćali su se kao u vaterpolu, i osim tri boda i Messija malo je stvari za pohvalu.

Glupo je skidati glavu Maradoni nakon pobjede, ali... To nije Argentina. Konstantno maltretira nesretnog četvrtog suca, slaže momčad u inat svima, izjavama živcira sunarodnjake više od vuvuzela i već izlizanih žalopojki oko njih (Gdje su ti Afrikanci bili kad su Hrvati trubili... "Potrubi za obrazovanje, potrubi za seljake, potrubi za Varšavsku"). Ne vidim scenarij po kojem bi Diego mogao doći do happy enda, no zasad vodi. 1:0...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • cameosis14.06.2010. u 15:41
    spyke & headhunter ... baš to -- liječe komplekse na maradoni.
    cameosis
  • Obrisan korisnik14.06.2010. u 14:47
    koristiti sarkazam i ironiju je najlakše koristiti serući po nekome. zasjel sam u fotelju,otvoril pivu,stavil je na trbuh prekriven premalom potkošuljom i sad mogu gledati TV i kenjati po argentini. zabavan je GOSPODIN bertičević,a ovo je isforsirano i bijedno.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik13.06.2010. u 17:13
    ja ne znam, zasto svi lijecite svoje frustracije na argentini i maradoni.. kao prvo maradona nije pozvo zanettia, Cambiassa OK. ali nije ni dunga pozvao: Ronaldinho, Adriana i Pata, Diega.. Domenech nije pozvo: Flamini, Trezeguet, Vieira... Joachim Loew nije pozvao: Kevin Kuranyi naj strijelca... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik13.06.2010. u 15:31
    "Higuain ne može more s rive pogoditi" - hahahaha, bravo care!!! Higuain cijelu sezonu tak igra, a Milito koji je valjda 10 puta bolji(malo sam rekel) sjedi na klupi i igra 5 min... Boze moj...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik13.06.2010. u 13:54
    [Završno, u ovom sastavu Argentine ima još toliko rezerve, da će pisac ovog teksta biti primoran uskoro okrenuti ploču za 360 stupnjeva. Živi bili pa vidili..., a Diega - ostavi(te) na miru! [/QUOTE] erm...ak okrene ploču za 360 bit će opet na istom, al kužim kaj oćeš reć :)
    Obrisan korisnik