Nogomet

O imenu i o aferi

Ivana Strahija • subota, 12.06.2010.
O imenu i o aferi
Foto: Ivana Strahija

Konferenciju za novinare održao je u subotu predsjednik NK Varteksa Zlatko Horvat, prvenstveno kako bi i službeno ogradio klub od navodnog sudjelovanja trojice varteksovaca u aferi Offside, a potom i kako bi najavio sjednicu Skupštine, na kojoj će predložiti promjenu imena kluba u NK Varaždin.

"Šokiran sam razvojem događaja i privođenjem trojice naših igrača. Apsolutno se ograđujemo od takvih postupaka, uvjeravam vas da Uprava nije znala ništa o tome. Ne možemo vjerovati da je itko od naših igrača sudjelovao u tim nečasnim radnjama, nadamo se da će dokazati svoju nevinost", rekao je Horvat.

VIDEO SNIMKA

Još u studenom prošle godine u emisiji TV Bujica OTV-a objavljen je prilog koji se bavio namještanjem utakmice Varteks – Zadar odigrane u svibnju 2008. godine. U njemu je objavljeno kako postoji video snimljen mobitelom, na kojem navodno Mumlek dijeli suigračima u svlačionici novac, a kojeg je snimio jedan mladi Varteksov napadač.
Kasnije je tim videom navodno pokušao ucjenjivati, kazao je OTV, pa je cijeli slučaj zataškala Uprava. Kad smo o tome pitali Horvata, on je odgovorio: "Energično odbijam bilo kakvu pomisao da je Uprava znala za bilo kakve snimke. Da jesmo, sigurno bismo poduzeli sankcije prema tim igračima."

Ivančiću, Mumleku i Balajiću ugovori inače istječu 30. lipnja, a Horvat je objasnio: "S Ivančićem nismo planirali produljiti ugovor, ali sam prošlog ponedjeljka imao pregovore s Balajićem i Mumlekom oko ostanka i dogovarali smo produljenje ugovora, a zatim i njihovo zaposlenje u klubu. Ni jednom riječi nisu pokazali da bi moglo doći do njihovog privođenja."

Ukoliko se pokaže da je trojka zbilja skrivila ono što im se stavlja na teret, Horvat će podnijeti ostavku: "Ako su se utakmice namještale ja ne želim biti predsjednik takvog kluba."

Horvata su novinari upitali i boji li se mogućih sankcija za klub, ukoliko se dokaže sudjelovanje igrača u kaznenim djelima: "Ne znam koliko je pošteno suspendirati klub i baciti ga u niži razred zbog toga jer su neki igrači sudjelovali u namještanjima. No, već sada patimo zbog optužbi, a potencijalni sponzori sigurno će dvaput razmisliti prije no što ulože u Varteks."

Zbog privođenja troje igrača klub je odgodio sjednicu Skupštine. "Nadali smo se da ćemo dobiti nekakve konkretne podatke o aferi, ali ih nemamo, pa ćemo održati sjednicu Skupštine 21. lipnja. Na sjednici ćemo raspravljati i o promjeni imena, Izvršni odbor predložit će da se umjesto NK Varteks klub zove Varaždin. U pregovorima smo sa sponzorima koji bi tom nazivu dodali ime svoje tvrtke", objavio je Horvat.

PROMJENA IMENA

Posljednji je put netko pokušao promijeniti ime Varteksa u ožujku 2009. godine. Tadašnji predsjednik Ivan Topolnjak imao je čvrstog "kupca", tvrtku Farmal, koja bi dala 1.5 milijuna kuna da se klub zove NK Varaždin Farmal.
Čim je ta informacija izašla u javnost doživjela je ogromnu kritiku navijača, ali i uvaženih nogometnih djelatnika. To je jedan od razloga zbog kojeg je Topolnjak otišao iz kluba, a naslijedio ga je Zlatko Horvat.
Na sjednici Skupštine koja ga je inaugurirala Horvat je odmah povukao prijedlog za promjenu imena i kazao kako se nada da više nikad neće trebati o tome razgovarati. Danas je njegovo mišljenje sasvim drukčije.

21. lipnja započet će i pripreme Varaždinskog prvoligaša za novu sezonu. Trener će i dalje ostati Samir Toplak, a još se ne zna hoće li i dalje nositi titulu i sportskog direktora. Što se transfera tiče, Varteks će od francuskog Sedana najvjerojatnije dobiti novac za Smrekara, priča se neslužbeno o 100 tisuća eura, a tim će novcem Uprava isplatiti igračima plaće za ožujak.

U klubu ostaje Brezovec, kojeg je željela privući Istra, no novac kojeg su nudili, 50 tisuća eura, klub je ocijenio neozbiljnom svotom. Na pripreme će trener pozvati 21-godišnjeg Bađarija, koji bi ukoliko zadovolji Varteksove kriterije trebao postati konkurencija Kvesiću na lijevom boku. On je do sad igrao u Čakovcu i u Međimurju, kao i u trećeligašu Prelogu, a rodom je iz međimurskog Oporovca.

No, najvažnije je pitanje kako će Toplak zamijeniti nezamjenjivog Mumleka, koji najmanje do sredine sedmog mjeseca neće biti na raspolaganju za trening i igru. O tome će vjerojatno više riječi biti na prozivci 21. lipnja.

SuperSport HNL

1Dinamo 3461:25+3678
2Rijeka 3465:28+3771
3Hajduk 3447:23+2462
4Osijek 3458:43+1551
5Lokomotiva 3447:37+1050
6Varaždin 3439:43-442
7Gorica 3432:48-1638
8Istra 1961 3434:52-1838
9Slaven Belupo 3441:62-2133
10Rudeš 3416:79-637

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!