SP 2010., Natjecanje po skupinama, Skupina C, 1. kolo, 12.06.2010, 20:30 h, Rustenburg, JAR, gledatelja: 38646
Suci: Carlos Simon, Altemir Hausmann, Roberto Braatz (svi Brazil)
Engleska
Engleska
Steven Gerrard 4'
1:1(1:1) SAD
Clint Dempsey 40'
SAD

Video: Green darovao Amerikance

Vedran Babić • subota, 12.06.2010.
Video: Green darovao Amerikance
Foto: EPA

Jedni od glavnih favorita za osvajanje Svjetskog prvenstva, Englezi, nisu na najbolji način otvorili skupinu C. U svojoj prvoj utakmici u Rustenburgu izabranici Fabija Capella su odigrali 1:1 protiv SAD-a i to zahvaljujući prvenstveno katastrofalnoj pogrešci čuvara mreže Roberta Greena. Muke po Engleskoj i njenoj selekciji vratara, čini se, nikako da dođu kraju.

Engleska
SAD
Engleska
SAD
12
Robert Green
2
Glen Johnson
3
Ashley Cole
4
Steven Gerrard
6
John Terry
7
Aaron Lennon
8
Frank Lampard
10
Wayne Rooney
16
James Milner
(do 31'+')
20
Ledley King
(do 46'+')
21
Emile Heskey
(do 79')
Pričuvni igrači
17
Shaun Wright-Phillips
31'+'
18
Jamie Carragher
46'+'
9
Peter Crouch
79'
Trener
Fabio Capello
1
Tim Howard
3
Carlos Bocanegra
4
Michael Bradley
5
Oguchi Onyewu
6
Steve Cherondulo
8
Clint Dempsey
10
Landon Donovan
13
Ricardo Clark
15
Jay DeMerit
17
Jozy Altidore
(do 86')
20
Robbie Findley
(do 77')
Pričuvni igrači
14
Edson Buddle
77'
11
Stuart Holden
86'
 
Trener
Bob Bradley

Fabio Capello i njegov stožer ne mogu biti zadovoljni svojom prvom utakmicom na Prvenstvu. Iako su u ranoj fazi utakmice poveli, nisu uspjeli zadržati prednost i zasjesti na vrh skupine. Amerikanci su se predstavili u lijepome svjetlu i imaju razloga za optimizam uoči naredne dvije utakmice.

Ipak, nije sve krenulo dobro po Boba Bradleya i njegove igrače. Nisu prošle ni četiri minute, a američka obrana već je uhvaćena na "godišnjem odmoru". Emile Heskey je malo izvan kaznenog prostora uposlio Stevena Gerrarda koji je pobjegao svom čuvaru i progurao loptu pored vratara Tima Howarda za najbolji mogući start svoje reprezentacije.

Jedinica ipak Greenu

Dugo iščekivana borba za mjesto prvog vratara Engleske otišla je na stranu Roberta Greena, koji nije opravdao povjerenje Fabija Capella. Katastrofalnom reakcijom u prvom poluvremenu bacio je u vjetar prednost svoje momčadi i praktički poklonio bod Amerikancima. Sve je izvjesnije kako će sljedeću utakmicu protiv Alžira započeti David James, kojeg su mnogi očekivali i večeras na vratima. Ni drugi Capellov adut iz sjene, James Milner, nije se iskazao te je već poslije pola sata igre napustio travnjak.

No, taj pogodak kao da je uspavao Engleze. Wayne Rooney je bio dobro zatvoren, a Amerikanci su malo pomalo počeli stvarati ravnotežu na travnjaku i više držati loptu u nogama. Ta inicijativa u početku im nije donijela previše koristi, tek su Clint Dempsey i Oguchi Onyewu uputili bezopasne udarce glavom, dok je Jozy Altidore u možda i najizglednijoj situaciji, također glavom, bio malo neodlučan i rezultat je ostao isti. Englezi su pak dobru priliku propustili preko Aarona Lennona koji se sjurio po desnoj strani, ali u petercu suparnika nije uspio pronaći svoje suigrače.

I onda, u samoj završnici prvog poluvremena igra se zahuktala. Prvo je najraspoloženiji Jenki Landon Donovan u 39. minuti zaprijetio udarcem izvana, da bi u sljedećoj minuti Amerikanci stigli do ipak zasluženog izjednačenja.

Dempsey je uputio jedan prizeman i prilično bezopasan udarac s 20-ak metara, no engleski vratar Robert Green reagirao je katastrofalno i dao još jedan argument onima koji su na vratima priželjkivali puno iskusnijeg Davida Jamesa. Lopta mu se nekako "prošuljala" kroz naručje i otkotrljala u mrežu.

Engleska - SAD

Udarci: 16/11
Udarci u okvir: 8/4
Posjed lopte: 54%/46%
Prekršaji: 12/14
Točna dodavanja: 339/218

Odmah u idućoj akciji u solo prodoru se našao Glen Johnson, no njegov udarac s vrha šesnaesterca sigurno je ukrotio Howard i na odmor se otišlo s neriješenim rezultatom s kojim su mnogo zadovoljniji mogli biti Amerikanci s obzirom da su uz dosta sreće došli do poravnanja.

U nastavak susreta Gordi Albion je krenuo agresivnije i odlučnije i u 52. minuti zamalo ponovo poveo. Heskey je izašao sam ispred Howarda, ali je pucao ravno u njega. Amerikanci su bili "tihi" sve do 65. minute kada su propustili najbolju priliku na utakmici. Mladi Altidore je pobjegao iskusnom Jamieju Carragheru (na poluvremenu zamijenio Kinga) i zapucao prema Greenu, no engleski vratar je u suradnji s vratnicom sačuvao svoju mrežu i tako se barem donekle iskupio za kiks u prvom poluvremenu.

Do kraja utakmice Englezi su dominirali travnjakom, no zahvaljujući svojoj neefikasnosti morat će se zadovoljiti s jednim bodom iz prve utakmice. Tri boda mogao im je donijeti Shaun Wright - Phillips, no i on je poput Heskeya pucao ravno u pouzdanog Howarda.

Englezi nisu oduševili u svojoj premijeri pred južnoafričkom publikom i morat će popraviti igru (pogotovo realizaciju) žele li otići do kraja natjecanja. Amerikanci su, pak, dokazali da lanjski Kup konfederacija kada su dogurali do finala nije bio slučajnost i da imaju puno toga za reći.

SP 2010. - Skupina C

  • Rezultati
  • Ljestvica

1. kolo

Engleska1:1SAD
Alžir0:1Slovenija
1SAD 34:3+15
2Engleska 32:1+15
3Slovenija 33:304
4Alžir 30:2-21

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Mihalj13.06.2010. u 23:05
    kompleksi su gadna stvar a gordi albion ih ima napretek. osobito kad su vidli kak švabe igraju
    Mihalj
  • cameosis13.06.2010. u 01:42
    ekspres povratak doma nakon grupne faze! svaka čast amerikancima, očekivano. slovenci sada tri boda, pa neka im englezi gledaju u leđa.
    cameosis
  • Obrisan korisnik13.06.2010. u 00:27
    @torrente87 - slažem se za oba starta, pogotovo Carragherov na kojem se vidi da cijelo vrijeme gleda zglob frajera i da ne povlači nogu iako je lopta otišla. poslije je i jedan Amer napravio isto, trebao je dobiti crveni.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik12.06.2010. u 23:58
    eee moj Green nemas ti pojma hajde ti se okani nogometa Capelo Capelo sta si stavio na gool smotu
    Obrisan korisnik
  • torrente8712.06.2010. u 23:54
    englezima kao do sada, tako i u buduće sve najgore! Šteta što Altidore nije zabio ono za 2:1... Englezi su trebali dobiti bar dva crvena kartona.. Gerrard kao da ima neki imunitet u sudaca pa može lomit sve okolo,a Carragher je trebao dobit izrvani crveni za onaj start kojim je čovjeku umalo nogu... [više na forumu]
    torrente87