Nogomet

Što mogu autsajderi?

Antonija Pavlić • nedjelja, 13.06.2010.
Što mogu autsajderi?
Foto: EPA

Nakon remija Engleske i SAD-a drugog dana Svjetskog prvenstva u Južnoafričkoj Republici, prvo će kolo skupine C u Polokwani kompletirati Slovenija i Alžir. Momčadi su to od kojih se na svjetskoj smotri ne očekuje mnogo, stoga će međusobno vrlo vjerojatno igrati samo utakmicu za prestiž...

Alžir i Slovenija prvi će se put u povijesti susresti u premijernom kolu skupine C na Svjetskom prvenstvu u Južnoafričkoj Republici. Nikada se na svjetskoj smotri do sada nije igralo na terenu dijelom pokrivenom prirodnom, a dijelom umjetnom travom, no za sve postoji prvi put i - novoizgrađeni stadio "Peter Mokaba".

Momci izbornika Rabaha Saadane i Matjaža Keka ne mogu se pohvaliti s previše iskustva na velikoj pozornici - Alžirci su se na SP plasirali prvi put poslije dalekog Meksika 1986. (treći ukupno), dok je Slovenija prije osam godina, a poslije savršeno prođenih kvalifikacija, demolirana u sve tri utakmice grupne faze premijernog prikazivanja. Na jug su se Afrike kvalificirali doigravajućom pobjedom protiv Rusije Guusa Hiddinka, a u posljednjim su prijateljskim utakmicama pobjeđivali Katar (4:1) i Novi Zeland (3:1).

"Naš je cilj jasan - moramo se časno ponašati i na terenu i pokraj njega te dostojno predstaviti alžirski, magrebski, afrički i arapski nogomet. Ne možemo ništa izgubiti, stoga ćemo u svakoj utakmici dati maksimum i na koncu grupne faze vidjeti što smo učinili", najavio je turnir izbornik Saadane.

Alžirci, kao posljednja afrička momčad koja se kvalificirala na "domaće" prvenstvo, u testnim susretima nisu bili posebno uvjerljivi. Šokantni 3:0 poraz od Sjeverne Irske i jalova pobjeda nad Ujedinjenim Arapskim Emiratima, nagovijestili su da će u JAR-u biti tek prolaznici, premda su plasman na svjetsku smotru u afričkom doigravanju uskratili i više nego solidnom Egiptu.

Izbornik Saadane u petom se mandatu na klupi pustinjskih lisica suočava s dosta ozlijeđenih igrača, ali i otkaza, budući da je u alžirske redove neuspješno pokušao dovesti otpisane "Francuze" Samira Nasrija i Karima Benzemu. Zbog loše je forme na klupi ostavio kapetana i ponajboljeg igrača Yazida Mansourija, a traku vođe uručio njegovu zamjeniku Antheru Yahiji.

"Uvijek je teško nekome priopćiti da je izgubio mjesto u sastavu. No, prinuđen sam to učiniti, koliko god bolno bilo", prokomentirao je.

Matjaž Kek pak nema ozlijeđenih igrača - na vrijeme se oporaviti stigao treći napadač Zlatan Ljubijankič, a probleme s povredama riješio je i najbolji slovenski igrač, napadač Kölna Milivoje Novakovič.

"Koncentrirani smo na igru, da na prvenstvu svijeta zaigramo još bolje nego u majstorici protiv Rusije. Smatram da možemo više i, premda smo autsajderi, želimo pobijediti svaku momčad. Motivirani smo i ne osjećamo pritisak - ako smo već toliko dali da uopće budemo ovdje, moramo pokušati izvući najbolje. Pa što bude", govorio je Kek.

Wolfsburgov branič Karim Ziani najveća je zvijezda limitirane alžirske momčadi. Talentirani će veznjak na svjetskom prvenstvu zasigurno htjeti opravdati lošu proteklu sezonu u Bundesligi, nakon što je u velikom transferu preselio iz Marseillea. U odsustvu najiskusnijeg, Mourada Meghnija, svjetla će pozornice biti većim dijelom usmjerena upravo prema njemu.

31-godišnji napadač Kölna Milivoje Novakovič oporavio se od neugodne ozljede trbušnog zida i u posljednjoj utakmici protiv Novog Zelanda zabio prekrasna dva zgoditka iz slobodnog udarca. Željet će se dokazati poslije slabašne sezone u Njemačkoj, a najavio je i prezentiranje sposobnosti eventualnom novom poslodavcu.

SP 2010. - Skupina C

  • Rezultati
  • Ljestvica

1. kolo

Engleska1:1SAD
Alžir0:1Slovenija
1SAD 34:3+15
2Engleska 32:1+15
3Slovenija 33:304
4Alžir 30:2-21

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik13.06.2010. u 14:32
    urnebes na terenu, sve pršti od šansi.
    Obrisan korisnik