Nogomet

Njemački podsjetnik na Njemačku

Borna Rupnik • ponedjeljak, 14.06.2010.
Njemački podsjetnik na Njemačku
Foto: EPA

Nije sasvim zahvalno donositi konačne zaključke o njemačkoj moći nakon uvjerljive (4:0) pobjede nad neraspoloženom Australijom koja je pola sata igrala s desetoricom, ali... i to veliki "ali".

Još je uvijek upitno kako će Elf izgledati kada se s druge strane terena nađe osjetno razigranija momčad, no činjenica je da se Njemačka nedjeljnom predstavom na velika vrata vratila u krug reprezentacija koje će se na Svjetskom prvenstvu pratiti s posebnom pažnjom.

Izravna, jednostavna, učinkovita, oku ugodna i vidljivo brižno pripremljena predstava protiv Socceroosa, koji kada se sve zbroji ipak nisu toliko "lijeva" momčad da im se bez većeg truda mogu utrpati četiri komada, ulijeva nadu simpatizerima germanske upornosti da će opravdati svoju ulogu u izreci "Nijemci su uvijek Nijemci".

MESUT ÖZIL

Njemačka u veznom igraču turskih korijena dobiva jednu dimenziju kojom se nije mogla često pohvaliti. Mesut Özil opravdava najave da je upravo on čovjek s idejom u srcu Elfa, a samo su ga dvije nedorečene reakcije spriječile da već protiv Australije upiše svoje ime u listu strijelaca. Özil ima dribling, ima dodavanje, ima pregled igre i svakako bi mogao predstavljati veliku snagu Njemačke u nastavku natjecanja, ali i u daljoj budućnosti. Samo su mu 22 godine.

Iako je ozljeda kapetana i najveće zvijezde Michaela Ballacka uoči početka zazvučala vrlo ružno, čini se da Njemačka nije ništa izgubila. Čak, premda to djeluje zločesto - naprotiv. "Prljavi" trkački poslovi povjereni su energičnom Samiju Khediri i discipliniranom Bastianu Schweinsteigeru, koji su taj posao obavili bolje nego što to čini Ballack, dok je ofenzivna sloboda pripala Mesutu Özilu, koji je bolji kreator od Ballacka, te svestranom mladiću Thomasu Mülleru.

U njemačkom dresu naglo su oživjeli Miroslav Klose i Lukas Podolski, napadači Bayerna i Kölna koji su se ove sezone na klupskom planu mučili za svaki gol, pa i za svaku minutu na travnjaku. Klose je, doduše, uspio i promašiti nemoguće, no i samo jedan gol vraća mu vjeru u vlastite mogućnosti.

Ne može se, naravno, reći da je Joachim Löw gotov sa svojim poslom: bilo je povremenih pogrešaka u obrani, što Australci nisu znali kazniti, ali to samo znači da će Nijemci na sljedećim treninzima orno prionuti ispravljanju istih. A sve sugerira da će i to učiniti dobro.

Nedavno je engleski reprezentativac Frank Lampard bio izjavio da Njemačka često pobjeđuje zato što je u ključnim trenucima samopouzdana do granice bahatosti te potpuno uvjerena da će upravo ona opet slaviti, a tu pobjedničku naviku, odnosno mentalni sklop, Elf ne gubi olako. Čak i kada ih je dobar dio njemačkih i svjetskih medija ispratio u Južnoafričku Republiku s dozom sažaljenja, izbornik Löw mirno je dodao: "Moramo posramiti svoje suparnike svojim znanjem i vještinama".

Njemačka je na jug Crnog kontinenta stigla u svom najmlađem sastavu u dugo, dugo vremena, a bez obzira na sve mane koje se mogu pronaći pojedincima zasad su najskladniji stroj viđen na najvećoj nogometnoj smotri. I ne zaboravite, Nijemci točno znaju što žele, kako na svakoj zasebnoj utakmici, tako i na cijelom turniru. Lijepo od njih što su nas, uključujući i potpisnika ovih redaka, na to podsjetili.

Nijemci su uvijek Nijemci...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik14.06.2010. u 12:58
    To nije bahatost,nego jaka zelja za uspjehom sto je sasvim opravdano.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik14.06.2010. u 12:34
    pa kad su toliko bahati valjda znaju, to on iz iskustva
    Obrisan korisnik
  • jugoplastika14.06.2010. u 12:10
    tko o čemu, Lampard i Englezi o bahatosti
    jugoplastika