Nogomet

Talijani kreću po obranu naslova

Ivana Spahija • ponedjeljak, 14.06.2010.
Talijani kreću po obranu naslova
Foto: EPA

Pohod na obranu naslova prvaka reprezentacija Italije započet će dvobojem s Paragvajem, "na papiru" drugom najjačom vrstom u skupini F. Prilikom ždrijeba skupina Talijani su zadovoljno trljali ruke, no s obzirom na nešto slabiju selekciju od one prije četiri godine, i s obzirom na motivaciju i fizičku spremnost Paragvaja, ali i tradicionalno loš početak Talijana, momčadi iz Južne Amerike otvaraju se vrata prema senzaciji.

Brojne su rečenice napisane o izabranoj vrsti Marcella Lippija, Talijani u ponešto izmijenjenom sastavu u odnosu na onog pobjedničkog iz 2006. godine kreću po obranu svjetske krune. Azzurri su spremni drugi put zaredom postati svjetski prvaci, no ne uživaju prevelik optimizam navijača, koji smatraju kako ova reprezentacija, iako broji dosta poznatih lica od prije četiri godine, nije niti sjena one iz slavljeničke 2006. godine.

"Poštujem skeptičnost, iako se ne slažem s takvim razmišljanjima koja dolaze nakon samo dvije odigrane prijateljske utakmice. One su bile samo dio programa kojeg smo imali, nisu bile od ključnog značaja. Momčad je spremna odigrati odličnu utakmicu i nema nikakvih sumnji u naše pripreme."

Marcelo Lippi, izbornik Italije

Izborniku Lippiju predbacuje se puno toga, od odabira igrača, od kojih će se čak devetorica iz 2006. godine naći u sastavu, preko neuvjerljive igre Talijana u posljednje vrijeme, pa do sustava igre koji je nepoznat ne samo široj javnosti, nego i igračima. Odluka na licu mjesta može se pokazati dobrim izborom, no ukoliko Azzurri nastave s neuvjerljivim predstavama prikazanima u kvalifikacijama, upitno je koliko daleko mogu stići ovoga puta.

Talijani su na posljednjem velikom natjecanju, Europskom prvenstvu 2008. godine, ispali u četvrtfinalu porazom od Španjolske nakon izvođenja jedanaesteraca (4:2). Talijani su razočarali u skupnom dijelu natjecanja, čega se i sada pribojavaju ljubitelji Azzurra. Italija je doživjela potop od Nizozemske (3:0), jedva otrgnula bod Rumunjskoj (1:1) i potom se plasirala u četvrtfinale zahvaljujući pobjedi nad tada prilično lošom Francuskom (3:0).

Što se same momčadi tiče, Lippi je najviše kritika dobio na račun napadača, gdje su priliku za nastup na Crnom kontinentu dobili Gilardino, Pazzini, Iaquinta, Di Natale i Quagliarella. Ipak, čvrsta obrana predvođena odličnim Buffonom ulijeva povjerenje, a golgeterska forma prvog strijelca Serie A Antonija Di Natalea mogla bi kapetana Udinesea prometnuti u prvu zvijezdu ove talijanske generacije.

Ipak, Talijane kritike ne diraju, naprotiv, oni naglašavaju kako ih negativni komentari još više zbližavaju kao momčad. "O nama postoje tisuće kritika, ali uvijek smo dobro igrali i pod kritikama, to nam ne stvara nikakav problem. Naprotiv, još nas više zbližava kao momčad. Jednako je bilo i 2006. godine, ljudi nas nisu previše obožavali, nitko nije mislio da ćemo dogurati dalje od četvrtfinala. Mi ne razmišljamo o tome, koncentrirani smo samo na utakmicu s Paragvajem", kaže Gianluca Zambrotta.

"Poštujemo Italiju, ali ćemo pokušati doći do sva tri boda. Utakmica nije odlučujuća, ali bilo bi lijepo osvojiti sva tri boda. Svi igrači u momčadi će nadolazeće tri utakmice odigrati za Salvadora Cabanasa i njemu ćemo posvetiti pobjede."

Lucas Barrios, napadač Paragvaja

"Samozatajni" Paragvaj Talijane vreba iz drugog plana i čeka svoju priliku za senzaciju. Izabranici Gerarda Martina u teškim su kvalifikacijama uhvatili posljednji vlak za njihovo četvrto zaredom Svjetsko prvenstvo i čekaju svoju priliku za proboj prema samoj završnici. S obzirom na relativno laganu skupinu, Paragvaj ima dobre šanse dostići drugu fazu prvenstva, a već u prvom dvoboju skupine pred sobom ima težak zadatak, aktualne svjetske prvake.

Paragvaj i Italija do sada su se susreli tek dva puta i u oba navrata slavili su Talijani. Ipak, nešto lošija forma Azzurra u posljednje vrijeme te uzlazna forma paragvajske vrste daje naslutiti kako bi Južnoamerikanci mogli biti prvi kamen spoticanja aktualnom prvaku. Paragvaj je kvalifikacije za Mondial okončao na trećem mjestu, iza Brazila i Čilea, a iza sebe je ostavio jednog od najvećih favorita, Maradoninu Argentinu.

Paragvajci se pouzdavaju u svoje napadačke sposobnosti i najavljuju nadmudrivanje s Talijanima u sredini terena. "Utakmica će biti bitka u sredini terena i jedno je sigurno, bit će prava natjecateljska, napadačka. Nastojat ćemo napraviti što bolji protok lopte i nadjačati ih u posjedu lopte. To je način za svladati Italiju", rekao je veznjak Paragvaja Enrique Vera.

Najjači potporni stup talijanske reprezentacije zasigurno je Gianluigi Buffon, "hobotnica" Azzurra koji je nebrojeno puta bio junak utakmice. Obrana je glavni adut Talijana, uz relativno slabiji napad, iskusni braniči predvođeni odličnim Buffonom zadavat će dosta problema protivničkim napadačima. Ako u napadu Azzurra ne bude funkcioniralo, Gigi će se pobrinuti za obraniti „nemoguće“.

U prvi plan došao je nakon tragedije u kojoj je upucan glavni napadač Paragvaja Salvador Cabanas, ali je Lucas Barrios odličnom formom s čak 19 postignutih pogodaka u Bundesligi u dresu Borussije iz Dortmunda zaradio povjerenje izbornika. Na njemu je da to povjerenje i opravda, s obzirom na odličnu golgetersku formu, upravo bi on Talijanima mogao zadati glavobolje i Paragvaj dovesti do senzacije.

SP 2010. - Skupina F

  • Rezultati
  • Ljestvica

1. kolo

Italija1:1Paragvaj
Novi Zeland1:1Slovačka
1Paragvaj 33:1+25
2Slovačka 34:5-14
3Novi Zeland 32:203
4Italija 34:5-12

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik14.06.2010. u 19:32
    ajmo paragvaj
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik14.06.2010. u 13:42
    Ajde suti molim te nemas pojma o cemu pricas... Danas cemo vidit dali je ovo istina ili nije, makar ja navijam za Talijane
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik14.06.2010. u 11:49
    ovo je nogometno, a ne antinogometno prvenstvo, prema tome digići nebi tribali ni biti na njemu da je boga i pravde..
    Obrisan korisnik