SP 2010., Natjecanje po skupinama, Skupina F, 1. kolo, 14.06.2010, 20:30 h, Stadion Green Point, Cape Town, gledatelja: 63000
Suci: Archundia (Meksiko), Vergara (Kanada), Torrentera (Meksiko)
Italija
Italija
Daniele De Rossi 63'
1:1(0:1) Paragvaj
Antolin Alcaraz 39'
Paragvaj

U "igri bez igre" remi najpošteniji

Ivana Spahija • ponedjeljak, 14.06.2010.
U "igri bez igre" remi najpošteniji
Foto: EPA

U prvom dvoboju skupine F, ogledu Italije i Paragvaja, 62 tisuće gledatelja u kišom okupanom Cape Townu nisu se nagledali vrhunskog nogometa. Dvoboj bez previše pravih prilika obje momčadi završio je rezultatom 1:1, čime zadovoljniji mogu biti Talijani, koji su morali hvatati zaostatak od jednog pogotka. Niti Paragvaj ne mora biti previše razočaran, bod otrgnut Talijanima mogao bi im otvoriti vrata prema drugom krugu...

Italija
Paragvaj
Italija
Paragvaj
1
Gianluigi Buffon
(do 46')
3
Domenico Criscito
4
Giorgio Chiellini
5
Fabio Cannavaro
6
Daniele De Rossi
7
Simone Pepe
9
Vincenzo Iaquinta
11
Alberto Gilardino
(do 72')
15
Claudio Marchisio
(do 59')
19
Gianluca Zambrotta
22
Riccardo Montolivo
Pričuvni igrači
12
Federico Marchetti
46'
16
Mauro Camoranesi
59'
10
Antonio Di Natale
72'
Trener
Marcello Lippi
1
Justo Villar
3
Claudio Morel
6
Carlos Bonet
13
Enrique Vera
14
Paulo Da Silva
15
Victor Caceres
16
Cristian Riveros
17
Aureliano Torres
(do 60')
18
Nelson Valdez
(do 68')
19
Lucas Barrios
(do 76')
21
Antolin Alcaraz
Pričuvni igrači
11
Jonathan Santana
60'
9
Roque Santa Cruz
68'
7
Oscar Cardozo
76'
Trener
Gerardo Martino

Ozljeda Buffona?

Početkom drugog poluvremena Marcello Lippi je, vjerojatno zbog ozljede, iz igre povukao prvog vratara Gianluigija Buffona, kojeg je na vratima zamijenio vratar Cagliarija Federico Marchetti. Nedostatak Buffona ipak se nije previše osjetio, Azzurri su u nastavku došli do pogotka, a Marchetti je svoj dio na vratima odradio praktički bez većih intervencija.

Taktička bitka s premalo pravih prilika i s nadmudrivanjem većinom po sredini terena završila je najpoštenijim ishodom, remijem Italije i Paragvaja rezultatom 1:1. Obje se momčadi nisu previše iskazale atraktivnošću igre, posebice u prvom dijelu, u kojem su tek tri udarca prema vratima uputile obje reprezentacije, a dva pogotka postignuta na gotovo isti način dovoljno govore o ovom dvoboju. Ovakav rezultat više odgovara Talijanima, koji su tradicionalno navikli na uspavane početke i s bodom u džepu mirnije čekaju rasplet skupine.

Vezane vijesti

Prvih 20 minuta utakmice obje momčadi odigrale su za zaborav, nogometaši Paragvaja "parkirali" su se ispred svog prostora, a Talijani su više manje neuspješno pokušavali pronaći rupe u njihovoj obrani. Prva veća prilika u susretu dogodila se tek u 20. minuti kada je Montolivu pošlo za rukom pobjeći braničima Paragvaja, ali je njegov slab udarac uspješno zaustavio Villar.

Sedam minuta kasnije ponovno su zaprijetili Talijani, Marchisio je izveo udarac iz kuta, a Alcaraz je uspio raščistiti ispred De Rossija. Uslijedilo je nešto aktivnije razdoblje Paragvajaca, koji su se pomalo počeli približavati prostoru Azzurra. Pritisak na talijansku obranu nogometašima Paragvaja je urodio plodom u 29. minuti susreta. Torres je iz slobodnog udarca idealno ubacio za Alcaraza, koji je glavom loptu poslao u mrežu Buffona i Paragvaju donio vrijedno vodstvo od 1:0.

Početak drugog dijela također je ponudio priličnu nezanimljivu igru bez ikakvih prijetnji prema vratima obje momčadi, a Talijani su se probudili u 53. minuti kada je Zambrotta lijepo centrirao, a Pepe zakasnio tu loptu pospremiti u mrežu Villara. Samo minutu kasnije sijevnula je prilika na suprotnoj strani, Vera je lijepo prošao Criscita, a potom i gađao iznad gola Marchettija.

Italija je do pogotka uspjela doći u 62. minuti susreta, i to na sličan način kao Paragvaj u prvom dijelu. Nakon izvedenog udarca iz kuta loše je reagirao Villar, a De Rossi je iz blizine pospremio loptu u mrežu i poravnao rezultat na 1:1. Samo minutu kasnije Paragvajci su mogli doći do novog vodstva, Barrios je dobro uposlio Santanu, koji je iz blizine traljavo gađao pokraj gola Marchettija.

Statistika

Udarci: 16/8
Udarci u okvir: 5/1
Posjed lopte: 52%/48%
Prekršaji: 15/15
Točna dodavanja: 610/474

U posljednjih desetak minuta očekivano su živnuli Talijani, koji su pokušavali doći do novog pogotka. Pepe je u 79. minuti pokušao pronaći put do mreže Paragvaja, ali je siguran bio Villar. Dvije minute kasnije zaprijetio je i Montolivo iz daljine, ali je i njegov pokušaj odbio raspoloženi čuvar mreže Paragvaja. Do kraja susreta nije bilo većih uzbuđenja, obje su momčadi čekale kraj dvoboja i zasluženo su uzele po bod s kojim odlaze u nastavak borbe za proboj prema drugoj fazi natjecanja.

SP 2010. - Skupina F

  • Rezultati
  • Ljestvica

1. kolo

Italija1:1Paragvaj
Novi Zeland1:1Slovačka
1Paragvaj 33:1+25
2Slovačka 34:5-14
3Novi Zeland 32:203
4Italija 34:5-12

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • GoGo715.06.2010. u 01:39
    Nadam se od Španjolske nekoj predstavi.
    GoGo7
  • GoGo715.06.2010. u 01:38
    Ja ne znam kakva su ta vaša očekivanja, SP dosada nije donio neko uzbuđenje ali ljudi tek se igra prvo kolo. Nisu se još ni sudarile dvije jake reprezentacije. Ne mogu vjerovati da od Slovenije i Alžira, Kameruna i Japana, Meksika i JAR-a ili bilo koga drugog očekivate svemirski nogomet sa po deset... [više na forumu]
    GoGo7
  • Obrisan korisnik15.06.2010. u 01:09
    jedino mi je bila zanimljiva tekma njemacka-australija, donekle engleska-sad i recimo srbija ghana zbog scenarija na kraju...jedini lijepi gol je bio onaj prvi tschabalale i njemci su imali bar golova, ostalo sve nesto iz prekida, gresaka, odbijanaca itd itd nis spesl, i da... euro je bio daleko... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • GoGo715.06.2010. u 00:54
    Koliko god to čudno zvučalo ova utakmica je bila jedna od boljih. Ne znam čemu ovakav naslov. Sadržajna utakmica sa dva pogotka i par prilika na obje strane. S obzirom na uslove za igru i ulog prilično dobra predstava.
    GoGo7
  • Obrisan korisnik15.06.2010. u 00:08
    Mene za sada niti jedna utakmica nije oduševilia. Dapače, gotovo sve su mi bile poprilično dosadne...
    Obrisan korisnik