SP 2010., Natjecanje po skupinama, Skupina F, 1. kolo, 15.06.2010, 13:30 h, Rustenburg, Royal Bafokeng Stadion, gledatelja: 20.000
Suci: Jerome Damon (JAR), Celestin Ntagungira (Ruanda), Enock Molefe (JAR), Ravshan Irmatov (Uzbekistan)
Novi Zeland
Novi Zeland
Winston Reid 90'+3'
1:1(0:0) Slovačka
Robert Vittek 50'
Slovačka

All whitesi šokirali Slovake!

Vedran Attias • utorak, 15.06.2010.
All whitesi šokirali Slovake!
Foto: EPA

Veliko iznenađenje se dogodilo u utakmici Slovačka - Novi Zeland gdje su all whitesi u sudačkoj nadoknadi uspjeli doći do pogotka i povijesnog boda na Svjetskim prvenstvima...

Novi Zeland
Slovačka
Novi Zeland
Slovačka
1
Mark Paston
3
Tony Lochhead
4
Winston Reid
5
Ivan Vicelich
(do 78')
6
Ryan Nelsen
7
Simon Elliott
9
Shane Smeltz
10
Chris Killen
(do 72')
11
Leo Bertos
14
Rory Fallon
19
Tommy Smith
Pričuvni igrači
20
Chris Wood
72'
21
Jeremy Christie
78'
 
Trener
Ricki Herbert
1
Jan Mucha
3
Martin Škrtel
4
Marek Čech
5
Radoslav Zabavnik
6
Zdeno Štrba
7
Vladimir Weiss
9
Stanislav Šestak
(do 81')
11
Robert Vittek
(do 84')
16
Jan Durica
17
Marek Hamšik
18
Erik Jendrišek
Pričuvni igrači
13
Filip Hološko
81'
15
Miroslav Stoch
84'
19
Juraj Kucka
90'+1'
Trener
Vladimir Weiss

Novi Zeland je osvojio bod protiv Slovačke! Slovačka nije uspjela pobjedom otvoriti Svjetsko prvenstvo i tako zauzeti prvo mjesto svoje skupine, a konačnih 1:1 zapravo je realan rezultat jer Slovačka nije bilo dovoljno bolja da bi uzela sva tri boda. Heroj Novog Zelanda zove se Winston Reid koji je pogodio glavom u sudačkoj nadoknadi.

Utakmica Slovačke i Novog Zelanda je po tko zna koji puta pokazala kako "danas svi igraju nogomet", dodali bismo - baš svi. Naime, Novi Zeland se nalazi na 78-om mjestu Fifine ljestvice dok je Slovačka na 34-om, no teško bi netko isto zaključio temeljem prikazane igre; posebno u prvih 45 minuta.

Vezane vijesti

Iako su Slovaci bili ti koji su debitirali na Svjetskom prvenstvu jer su Novozelanđani prije točno 28 godina igrali na najvećoj nogometnoj smotri u Španjolskoj kada su izgubili 5:2 od Škotske, europska momčad bila je veliki favorit, ali nije opravdala očekivanja na terenu. Izbornik Weiss krenuo je na Novozelanđane s tri napadača, no nije to dobro izgledalo; dapače, Slovaci su prvih pola sata bili u podređenom položaju.

All whites, kako zovu ekipu Novog Zelanda, zaprijetili su preko Killena u petoj minuti, ali njegov udarac glavom nije bio posebno opasan, no bio je najava dobrog nastupa igrača u bijelim dresovima. Nakon pola sata ujednačene igre u kojoj su All whitesi imali nekoliko obećavajućih situacija iz prekida, Slovačka je ipak počela dominirati.

Zimski uvjeti

Kao što se najavljivalo, Južnoafričku Republiku "pogodila" je zima. Naime, meteorolozi su najavili čak i snježne uvjete u sljedećim utakmicama, no srećom po Novi Zeland i Slovačku danas toga nije bilo. S druge, teško je pričati da su bili previše sretni vremenom obzirom da je bilo samo šest Celzijusa. Kao da to nije bilo dosta, puhao je i vrlo jaki vjetar.

Vittek, Weiss i Šestak su bili sve opasniji, a baš je ovaj zadnji zaprijetio u 28. minuti, ali nije pogodio okvir gola. Za vrijeme bolje igre Slovačke, odličnu priliku imao je Novi Zeland, no Smeltz je pogodio samo vanjski dio mreže. Prije nego se otišlo na odmor mladi kapetan Slovačke, Hamšik, pokazao je svoj siloviti udarac, no ne posebno sigurni Paston je bio na mjestu.

Koliko su Novozelanđani zadovoljni otišli na odmor, sigurno su više razočarani bili nakon samo pet minuta. Najbolji slovački trojac, Weiss - Šestak - Vittek, izradio je vodstvo Slovačke. Weiss i Šestak su kombinirali da bi Šestak centrirao, a Vittek u sredini, kako se kasnije ispostavilo iz zaleđa, postigao glavom pogodak za vodstvo 1:0.

Statistika


Udarci: 8/13
Udarci u okvir: 6/10
Posjed lopte: 52%/48%
Prekršaji: 17/15
Točna dodavanja: 421/407

Osim pogotka, dobili su igrači u bijelim dresovima i dosta batina u nastavku jer je očito izbornik Slovačke nedostatak agresivnosti vidio kao jedan od razloga loše igre u prvih 45 minuta; u prvih 15 minuta nastavka problem vezan uz agresivnost Slovačke sigurno se ne bi opisao riječju "manjak".

Primljeni pogodak nije previše "pogodio" igrača u bijelim dresovima koji su, realno gledano, vrlo vjerojatno očekivali dobiti i više od jednog gola tako da su i dalje igrali čvrsto i organizirano dok su Slovaci bili ti koji su se povukli i čekali svoju priliku iz kontre. Jedna takva otvorila im se u 70. minuti kada su povukli Slovaci kontru četiri na tri, no na koncu je Reid u zadnji trenutak izbio loptu ispred Vitteka.

U 88. minuti Smeltz je imao odličnu i dotad jedinu priliku Novog Zelanda u nastavku, no nije dobro pucao glavom i tada se činilo kako će Slovačka upisati prva tri boda na Svjetskim prvenstvima, no - nije bilo gotovo. U drugoj minuti sudačke nadoknade Smeltz je nabacio, a Reid odlično reagirao glavom i zabio za senzacionalnih 1:1.

Konačnih 1:1 je i realan rezultat jer Slovačka nije bila bolja momčad pa tako nije niti zaslužila je pobjedu. Slovaci ne mogu biti zadovoljni svojom predstavom jer se od njih, nakon odlično odrađenih kvalifikacija, očekivalo više od onoga što su prikazali. Što se tiče Novog Zelanda, ostavili su dobar dojam, a sigurno će im osvojeni bod biti odličan poticaj za nastavak ovog natjecanja na kojem će pokušati još nekome pokvariti računicu.

SP 2010. - Skupina F

  • Rezultati
  • Ljestvica

1. kolo

Italija1:1Paragvaj
Novi Zeland1:1Slovačka
1Paragvaj 33:1+25
2Slovačka 34:5-14
3Novi Zeland 32:203
4Italija 34:5-12

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik15.06.2010. u 20:14
    mijenjam mišljenje, i počinjem navijati za Novo zelanđane!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik15.06.2010. u 19:33
    cilj novog zelanda je bio uzeti bod ili zabiti gol i oboje su napravili u zadnjem napadu neprocjenjivo...
    Obrisan korisnik
  • Captain Jack15.06.2010. u 18:28
    Baš mi drago isključivo jer su ih svi otpisali,sad da izgube obje tekme do kraja sa 5-0 oni su svoj dolazak opravdali..
    Captain Jack
  • JeremijaX15.06.2010. u 15:55
    Svaka čast Novozelanđanima. I još jedan komentar... Jebo ti SP gdje je Novi Zeland - Slovačka jedna od najzanimljivijih utakmica :D
    JeremijaX
  • dajmituprijavuvecjednom15.06.2010. u 15:48
    zasluženo! baš mi je drago, ostavili srce na terenu i vratilo im se. sad pada italija! :))
    dajmituprijavuvecjednom